Clítoris. Molt més que un puntet.

clitoris.jpg Si ens pregunten com són els pulmons, més o menys tothom pot fer un esquema aproximat. El mateix ens passa amb el fetge, el cervell o l’estómac.  La cosa ja es complica una mica amb coses com el pàncrees, la melsa o la tiroides, però encara es té una idea general de com són i per on paren. Alguna vegada els hem vist dibuixats als llibres d’anatomia de l’escola i en tenim un cert record. De fet, ens han mostrat dibuixos per il·lustrar l’estructura de gairebé tots els òrgans del cos amb una interessant excepció: el clítoris.

El clítoris és, potser l’únic òrgan que quan es tracta de dibuixar-lo, el que es fa és dibuixar tota la resta que l’envolta però en realitat no es dibuixa la seva anatomia. Es mostren esquemes de la vulva, amb els llavis majors, els llavis menors, l’entrada de la vagina,… i una fletxa que assenyala un puntet i que indica “clítoris”. Per això, molta gent pensa que el clítoris és com un botó, un puntet, un bultet que és l’únic que externament es pot percebre.

Per això el desconeixement de l’estructura complerta del clítoris és més aviat general i per això, quan es mostra un dibuix no és freqüent que sigui reconegut. En tot cas, si mirem l’esquema de la imatge ens adonarem que el “botonet” és només la part final del clítoris. Una estructura anatòmica molt més gran del que sol pensar-se. El tronc del clítoris es divideix en dos meitats que passen a banda i banda de la vagina i que tenen associats uns bulbs que ja estan en contacte directe amb la cara interna de la paret vaginal. Tot plegat fa uns deu centímetres.

Tota aquesta estructura (i no només la part que sobresurt) és potser la estructura anatòmica del cos que conté més terminals nervioses, unes 8000. El penis, que seria la segona només arribaria a les 6000. I, tot i que anatòmicament i embrionàriament seria l’homòleg del penis, el clítoris sembla ser l’únic cas que coneixem d’estructura anatòmica la funció de la qual és exclusivament generar plaer.

Una discussió recurrent sobre els orgasmes femenins és la divisió entre els “vaginals” i els “clitorians”. Hi ha opinions per tots els gustos i habitualment cada dona explica la història segons com ella l’experimenta. No hi ha cap dubte sobre els orgasmes causats estimulant el clítoris, però sobre el vaginal es discuteix molt. Hi ha qui els experimenta i també hi ha qui diu que ni parlar-ne. Però l’estructura del clítoris ens ajuda a entendre-ho una mica.

Les terminacions nervioses son molt escasses a la paret vaginal. Difícilment poden induir un orgasme. Un fet que està en directa contradicció amb l’experiència de moltes dones que si que els tenen. L’explicació sembla ser que quan el penis és dins la vagina pot causar, a través de la paret de la vagina, una estimulació de les branques del clítoris que l’envolten. Actuant sobre la vagina es pot estimular indirectament el clítoris de manera que aquests orgasmes, malgrat originar-se i percebre’s internament, estrictament també es desencadenarien en el clítoris. Per això també es considera sovint l’entrada de la vagina més sensible que la part distal. Simplement és la part que té les branques del clítoris més a tocar.

I segurament el famós punt G només és alguna zona de la paret vaginal on el contacte amb el clítoris és més proper. En tot plegat cal tenir en compte que amb el clítoris passa com amb els penis i, de fet, amb totes les estructures anatòmiques: mantenint l’esquema general se’n poden trobar de totes menes, mides i formes.

El més curiós (i, en realitat, indignant), és la manera com s’ha ignorat, i fins i tot ocultat, el clítoris al llarg de la història. Al tractat més famós d’anatomia, l’Anatomia de Gray, dedica molt  més espai a l’estructura del penis que no pas a la del clítoris, i he llegit (però encara no ho he pogut comprovar) que a partir de l’edició de l 1948, el clítoris pràcticament va desaparèixer. Fins i tot a la Wikipedia, quan busques l’entrada “nervi dorsal del clítoris” l’esquema que apareix dibuixat és el del nervi dorsal… del penis!

No és estrany que molta gent pensi que el clítoris és poc més que un botó.

Una estructura que està només per generar plaer, amb una capacitat de recuperació després de l’orgasme incomparablement superior a la del penis, que està protegida a l’interior del cos i que presenta una sensibilitat encara més gran que la del penis. No es estrany que en una reportatge, una doctora digués: “…hi ha qui diu que les dones tenim enveja del penis. Però, tenint clítoris, per quin motiu hauríem d’envejar res del penis?”

9 comentaris

 • Ponentí

  13/12/2011 14:50

  Magnífic article Daniel i magnífic el llenguatge emprat doncs li dona la naturalitat i normalitat que mereix aquest tema i com ens ajuda als humans a conèixer una mica més de nosaltres mateixos.

 • Clidice

  13/12/2011 14:42

  Poc més que donar-te les gràcies, sobretot per ajudar a fer una mica més visible la nostra sexualitat que, com tu bé has dit: res a envejar.

 • Daniel Closa

  13/12/2011 14:35

  Carquinyol. Si que els tenen ben posats. En sentit figurat i en sentit literal.

  Sílvia. I tant si es desconegut. És divertit la cara que fa la gent si els demanes que et dibuixin com és un clítoris. Aleshores s’adonen que, en realitat no saben que dibuixar.

  Montserat. Uf. No ho se. Es que un tema tan aberrant com el de l’ablació em posa de molt mala llet. Crec que hi ha diferens maneres, segons el costum (bàrbar) de la zona en qüestió. Si només treuren l’extrem crec que es pot reconstruir més o menys amb cirurgia fent servir la part de l’estructura que queda.

  OKA. I tant si ens queda camí. Tot i així, també cal dir que n’hem fet força. Fer una article comentant coses sobre el clítoris de manera més o menys normal hauria sigut impensable fa no tants anys.

  Júlia. he he. No serà tant. Els bulbs sobn fets de teixit espongós que pot inflar-se una mica durant l’excitació (no n’estic segur però diria que és similar als cossos cavernosos del penis)

  Encarna. Gràcies. Lo de l’ablació, bé ja ho he dit una mica més aball. És dels temes que et fa veure clar que no tots els costums ni les tradicions mereixen ser respectats sense més. N’hi ha que cal combatre’ls, simplement per dignitat humana.

 • encarna gazquez

  13/12/2011 13:29

  Felicitats per l’article, molt encertat,
  soc cliptoriana i mai ningú ha fet una descripció tan real sobre el clitoris.
  espero que entre tots siguem mès solidaris amb les dones africanes, que mai sabran el que era aquest punt del seu cos.
  salut,
  encarna

 • Júlia

  13/12/2011 12:41

  Genial, Dan!! Ets un divulgador magnífic!
  I què hi ha dins els bulbs?

 • OCA

  13/12/2011 12:11

  Primer de tot: Molt bon article.
  Lo lamentable de tot plegat és que en ple segle XXI el món sexual femení sigui tant desconegut i que la societat, encara ara, tingui tants tabús per parlar-ne.
  I més quan veus que per la TV es pot ensenyar morts, mutilats, torturats … tant a la lleugera cada dia i en certs horaris (tant per les notícies com per les pel•lícules), per no dir, també, qualsevol programa tele-escombraria que corren i en canvi per divulgar sexe i sexualitat sigui tant i tant difícil i alhora pugui generar tant escàndol.
  Un exemple més del gran camí que encara ens falta recórrer com a societat desenvolupada que ens fem dir.

 • Montserrat

  13/12/2011 11:24

  Com diu en Carquinyol les dues estructures s’assemblen molt….però es que nosaltres sempre hem estat més reservades i endressades…jaja
  Pregunta, quan fan l’ablació del clítoris, què treuen exactament? Si com em sembla a mi no ho poden treure tot, doncs mira al menys encara els hi han deixat un punt de plaer.

 • Sívlia

  13/12/2011 11:10

  GRÀCIES per l’article, ja comença a ser hora que se sàpiga…el gran desconegut per moltes persones..només cal mirar totes o quasi totes les escenes de sexe de les pel·lícules…fan plorar.
  Gràcies de nou :-)

 • Carquinyol

  13/12/2011 9:07

  T’haig de dir que l’esquema dibuixat de l’apunt d’avui em recorda ben bé a l’altra estructura de la que parles de passada avui…

  … si és que en el fons els tenen més ben posats que nosaltres ! ;)