Una mica de brutícia per la salut.

hahn_farm.jpg Una qüestió que intrigava als metges des de fa temps és la inquietant tendència que s’observa a que el nombre d’al·lèrgies en la població és cada vegada més important. Hauríem d’esperar que a mida que milloren les condicions sanitàries i higièniques en general, l’estat de salut de tots plegats hauria de millorar. I contra tot pronòstic, resulta que no és així. Un exemple claríssim el van tenir amb la reunificació d’Alemanya. Els habitants del bloc soviètic havien de tenir un estat general de salut pitjor que els de la banda occidental, però amb la reunificació i les millores sanitàries a les que van tenir accés, el nombre de casos d’asma, afeccions respiratòries i al·lèrgies havia de disminuir considerablement.

Però el que es va observar va ser exactament el contrari.

Per explicar això es va proposar als anys 90 la “hipòtesi de la higiene”.  La idea va sorgir en observar que els nens de ciutat tenen més problemes respiratoris que no pas els d’ambients rurals. Un cas molt evident són les comunitats amish dels Estats Units, que mostren molt baixa incidència d’al·lèrgies de tota mena. El que es va pensar és que potser, viure en un ambient massa net no és bona cosa per al desenvolupament normal del sistema immunitari. Els nens que de petits viuen envoltats de bacteris, pols, pol·len i altres coses que potencialment podrien causar problemes disposen a la llarga d’un sistema immunitari ben entrenat i de grans no tenen problemes.

En canvi, els nens de ciutat, que viuen en ambients massa nets, no disposaran d’aquest entrenament i quan de grans topin amb aquests productes, els seus limfòcits reaccionaran exageradament i desencadenaran les al·lèrgies. La idea semblava coincidir amb les dades de les poblacions. Hi havia una relació prou bona entre millor higiene i més al·lèrgies. Però calia demostrar-ho.

I sembla que acaben de donar un pas en aquesta direcció. Uns investigadors han agafat dos grups de ratolins i els han fet créixer uns en ambient estèril i els altres els han deixat tenir la flora bacteriana normal. Doncs en créixer, els ratolins que no havien estat en contacte amb bacteris han desenvolupat l’equivalent a malalties inflamatòries dels budells i dels pulmons mentre que als de l’ambient “amb bacteris” no els ha passat res.

Encara més. Si als ratolins de l’ambient estèril els exposaven a bacteris just després de néixer, quedaven protegits de les malalties. Això no s’aconseguia si l’exposició es feia quan ja eren més grans. I els responsables era un creixement anormal d’un determinat tipus de limfòcits. Aparentment, per muntar un bon sistema immunitari, els nostres limfòcits han d’estar en contacte amb els bacteris quan som petits. Si no és així, de grans poden respondre de qualsevol manera i acabarem amb un grapat de malalties causades per un excés d’higiene.

Òbviament això no vol dir que la higiene no sigui important. Especialment en cas de ferides. Però entre un extrem i l’altre hi ha molts matisos. Sabons, detergents i cremes bactericides per la vida diària poden ser una idea més dolenta del que podríem pensar. Hem de viure en un ambient net, però no pas estèril. Sense bacteris al voltant, sense pols per respirar, sense una mica de porqueria per interactuar, estem privant als nens de construir un sistema immunitari com cal. En realitat tampoc és tan estrany. Hem evoluciona per viure en un món ple de brutícia i de microbis i interactuar amb tot això forma part del nostre desenvolupament.

Per això, potser no passa res si el nen és posa coses a la boca, si el terra no està immaculadament net i si deixa que el llepi el gos dels veïns. Anar al camp a respirar la pols de l’era, rebolcar-se entre fulles seques i arribar al vespre a casa fet un fàstic és divertidíssim i a més pot ser saníssim.

11 comentaris

 • Maria

  29/03/2012 22:28

  Jo no tinc tan clar aixo. La meua filla te les mateixes al.lergies que estos ratolins, mediades per linfocits T (les al.lergies “normals” estan mediades per ige), y va tindre la primera reaccio a les 24h de vida. Crec que done el matiex tot aixo.

 • Joan

  26/03/2012 17:57

  Els canvis en freqüència de certes malalties per causa desconeguda és un dels problemes més desesperants de la salut pública. Hi ha molts exemples: ara as EUA, on fa anys tothom tenia al.lèrgies, l’al.lèrgia va de baixada mentre que cada dia hi ha més asma. A Europa és a l’inrevés. Potser en té la culpa alguna cosa que entra a la designació de “brutícia”, potser un bacteri, potser un producte químic que ha aparegut o desaparegut a tot arreu. Si aquestes coses es poguessin arreglar, ens podríem estalviar molts milions en atenció mèdica

 • Jordi

  26/03/2012 17:49

  També, la microbiota intestinal que quan surt se l’anomena contaminació fecal, d’algun lloc l’hem d’adquirir de petits…

 • Vicent Bosch i Paús (l’Alcora-l’Alcalatén)

  26/03/2012 16:47

  Pels anys cinquanta al meu poble al no haver-hi aigua a les cases, ni calefacció, ni llar de llenya; a l’hivern quasi tots criàvem ronya pel cos. I no conec molts al·lèrgics de la meua edat.

 • Sonia

  26/03/2012 13:23

  Jo no tinc problema doncs, la meva mare sempre m’enganxava menjant-me la terra del jardí! Li devia trobar bon gust…

 • Meritxell

  26/03/2012 11:52

  Des de la facultat que no sentia a parlar de la hipòtesi de la higiene. Ja li diré a ma mare que és massa neta. Per cert, has sentit a parlar de la hipòtesi que relaciona les al·lèrgies amb una coevolució contra els helmints?

  http://alergiabalsamoperu.blogspot.com.es/

 • Roger Verdaguer

  26/03/2012 10:50

  Aquesta és una qüestió que sempre m’ha preocupat. Bona!
  Per cert, la finestra d’entrenament era fins als 5 anys, oi?

 • oca

  26/03/2012 10:46

  Ara veig què la neteja de la casa no la faig pas del tot malament (jejeje).

 • tramuntaire

  26/03/2012 10:29

  “Sense bacteris al voltant, sense pols per respirar, sense una mica de porqueria per interactuar, estem privant als nens de construir un sistema immunitari com cal”

  És una frase de míting polític! Daniel for president!

  Potser els pares i mares es podran estalviar d’escombrar a tothora, però llavors se les hauran amb les àvies.

 • Daniel Closa

  26/03/2012 9:39

  Sempre va be tenir arguments de pes per l’escaqueig :-D

 • Carquinyol

  26/03/2012 7:59

  Interessant apunt ! Me’l guardo per quan em mirin malament per no haver escombrat !