Prohibit dir “dinosaure”

Rex-the-Green-Dinosaur.jpg Per un moment he pensat que era una broma. Els anglosaxons celebren el dia dels innocents l’1 d’Abril i potser s’han avançat una mica. Però veig la notícia a altres llocs i potser si que és certa, perquè amb els anys una cosa que aprens és que Einstein tenia raó i l’estupidesa humana és gairebé infinita.

El titular que m’ha cridat l’atenció deia que al departament d’educació de Nova York han decidit prohibir la paraula “dinosaure” en els tests que fan rutinàriament ja que podria suggerir que la evolució és certa, i això molestaria als creacionistes. Que el creacionisme és una estupidesa sembla evident, però que el departament d’educació els segueixi el joc m’ha sorprès. Però en realitat la cosa és molt pitjor. Tot plegat és un brindis a la ximpleria del políticament correcte i a tractar als joves com si fossin tendres poncelles que viuen al país de les fantasies.

Perquè a la llista de paraules prohibides també hi ha “Halloween”, ja que suggereix paganisme. I posats a fer han esbandit totes les festes religioses. “Nadal” pot ofendre als jueus, “Yom Kippur” molestaria als musulmans i “Ramadà” pot empipar als cristians.

No m’hauria passat pel cap mai, però “aniversari” tampoc es pot fer servir ja que els testimonis de Jehovà no ho celebren i també es podrien molestar.

“Atur”, “malaltia” o “divorci” podrien posar tristos als nens que tenen algun parent sense feina, que coneixen algun malalt o que tenen els pares divorciats, per tant, fora. No es pot parlar de catàstrofes, de manera que res de “tsunamis”, “huracans” o “terratrèmols”. I per evitar que les pobres criatures se sentin discriminades si no són de família rica, tampoc es permeten les referencies a regals cars, com ara vacances al tròpic, cotxes de marca, cases amb piscina o roba de luxe.

La llista segueix. No es poden esmentar les funcions corporals, el sexe, el tabac i les drogues, el terrorisme, el rock and roll, el rap, les armes, la bruixeria, l’esclavatge, la pornografia, el ball… El ball? Doncs si, el ball. (Però el ballet si que s’accepta, i no; jo tampoc ho entenc)

Per cert, l’evolució tampoc es pot esmentar. Aquest és l’únic tema específicament científic que trobo a la llista. Però és clar; per alguns no és ciència sinó una qüestió de religió.

Tot plegat fa que et plantegis en quin món viuen els que fan aquestes suggerencies. Que potser  han fet fora del departament als mestres i els han substituït per buròcrates molt avorrits?

És força al·lucinant, perquè en teoria, un departament d’educació ha de preparar als joves per viure en un medi ambient ple d’aquestes coses. I no entenc com es pot fer a base d’obviar la simple menció de tot això. (En realitat he buscat la web del departament i sembla força normal, cosa que em fa pensar que simplement se’ls ha anat la mà mirant de ser primmirats.)

Fins i tot en el cas que realment els joves sortissin d’una capsa de cotó, verges i immaculats, coi! Que es tracta d’educar-los. De fer-los saber tot el que es podran trobar a la vida i com afrontar-ho. Que existeixen els divorcis, les malalties, la música de rap i els tsunamis. I també els dinosaures, encara que siguin fòssils. Que molta gent celebra les seves creences religioses o les seves tradicions. I que hi ha gent que té molta més pasta que tu, tot i que no entenguis com és possible.

Però sobretot és que els joves que conec, i fins i tot els nens que conec, saben molt be que totes aquestes coses existeixen, que son part de la vida. I si els suggerís que es poden sentir ofesos per esmentar les malalties, els dinosaures o els regals cars, es farien un fart de riure. Probablement el que en realitat els ofendria seria que els consideréssim tan figa-flors com semblen pensar els que han fet la llista.

Ben pensat, el tema dels dinosaures és només un detall menor.

13 comentaris

 • Joan

  04/04/2012 16:57

  M’he informat sobre el cas, del qual el Post, el diari sensacionalista del beat Murdoch ha fet una sensació gratuïta.. El que passa és que tots els departaments encarregats d’escriure i administrar els exàmens tenen una associació la qual va reconèixer fa temps els pronlemes que hi ha a la societat americana, que no són ells qui els podrien resoldre. Del que es tracta és d’evitar que el nen quedi exposat a un conflicte entre el que sent a casa i la resposta qje s’espera d’una pregunta. Per exemple, si surt una religió, podria ser que els pares li haguessin dit que les religions són verí, si surt el Yom Yippur, potser els oares són antisemites. “aniversari” està prohibit perquè la secta dels adventistes prohibeix celebrar-los. La araula “divorci” podria fer que el nen es posés a plorar. En qualsevol cas hi hauria protestes i programes legals. La llista en qüestió fou oreparada a Califòrnia i acceptada a tot arreu, inclòs Nova York. Ara que, francament, jo no entenc què tenen a veure els dinosaures amb l’evoluciö.

 • Joan

  29/03/2012 19:23

  A l’Estat de Nova york? No t’equivoques de lloc? Dissortadament hi ha llocs on coses així han passat però no aquí sinó al “Bible belt” que jo en dic el Taliban cristià. A més coneixent NY (ciutat) t’asseguroL38 que és impossible evitar el Yom Kippur

 • Núria Tomàs

  28/03/2012 20:53

  Hi ha un capítol dels Simpson on posen en evidència la força del creacionisme als EEUU i les ridiculeses a les que es pot arribar. Per cert, com a homenatge hi surt l’Stephen Jay Gould com a científic.

 • Núria

  28/03/2012 19:47

  Sembla mentida que passi això avui en dia… és trist

 • oca

  28/03/2012 16:47

  Entre la netedat extrema i amagar la realitat del món, aquests nens i nenes quan arribin a l’edat adulta acabaran tots tirant-se d’un balcó. El xoc serà massa gran.

 • Brian

  28/03/2012 16:47

  Increïble.

 • Jordi

  28/03/2012 14:56

  Amb aquesta actitud només s’obté intolerància.

 • Montserrat

  28/03/2012 11:28

  uff….

 • Júlia

  28/03/2012 11:28

  Em sembla molt evident què és el que passa: no és que considerin els joves uns figa-flors, ni que vulguin fer perdurar el món de fades i princeses de les criatures; el que passa és que volen esborrar la història i la cultura, i deixar-la al seu gust. La ignorància que comenteu no és la greu. El que fa pena és que no s’adonin de com de buida i pobra pot ser una societat sense història ni cultura.
  De fet, a casa nostra també passa una mica, ja. Us recordo que el tripartit estudiava la possibilitat de deixar de dir “Setmana Santa”.
  I bé, com que ens hem d’emmirallar sempre amb Alemanya i/o EEUU, perquè resulta que són sempre model a seguir per la resta de països, ben aviat aquestes pràctiques arrelaran amb força a casa nostra, també.

  Salvi qui pugui!

 • Roger Verdaguer

  28/03/2012 10:30

  El resultat és una societat més feble i intolerant. Perquè per molt que els nens sàpiguen que existeixen aquests conceptes, també se’ls inculca que legalment són tabú. Al final no sé de què es podrà parlar.

 • Meritxell

  28/03/2012 9:36

  Ja fas bé en citar Albert Einstein… Lamentable

 • David Vidal

  28/03/2012 9:17

  Realment n’hi ha per llogar-hi cadires!!

 • Carquinyol

  28/03/2012 8:40

  Amb aquestes normes que comentes, la sèrie infantil ‘pocoyo’ resulta no apte segons el mencionat departament.

  I parlant de sèries, recordo també aquell episodi de Southpark en que van a celebrar el Nadal però comencen a treure referències que molestes a diferents creències… el resultat? Un xurro !

  M’haig de ponsar en contacte amb aquest departament ja que als anticolonisanistes radicals ens ofèn utilitzar paraules com ‘New York’ en comptes d’utilitzar les denominacions dels nadius d’aquelles terres.

  Sincerament, penso jo que s’ho haurien de fer mirar i recordar que generalment no són les paraules les que ofenen, sinó com les utilitza els que les pronuncia.