Aspirina, ibuprofén i paracetamol

840600_pills.jpg L’aspirina, l’ibuprofén i el paracetamol són, probablement, els medicaments més habituals a les cases. Després, cada persona té les seves preferències per combatre un mal de cap, una inflamació o una febrada, però aquest trio de medicaments ens ha millorat molt la qualitat de vida. Per descomptat, de seguida n’hem començat a abusar i ara tenim problemes fins i tot de contaminació dels rius per les restes d’aquests medicaments que deixem anar amb l’orina, però això ja es una altra història.

En principi els tres tenen aplicacions similars, i per això hi ha qui en tria un o altre, però el cas és que no actuen exactament igual i val la pena tenir clar quin és millor per cada cosa. Naturalment el millor és el que el metge et recepti. Després de tot, ells són els que en saben més. Coneixen les aplicacions i, sobretot, coneixen les interaccions i els efectes secundaris.

La cosa que tenen els tres en comú és que presenten una activitat analgèsica; és a dir, que treuen el dolor. També baixen la febre, i per això diem que són antipirètics. I finalment l’aspirina i l’ibuprofén redueixen la inflamació, cosa que no fa el paracetamol. A més, l’aspirina actua com a vasodilatador. Fa que la circulació de la sang sigui més fluida, amb els vasos sanguinis més dilatats i evitant la formació de trombus. Això no ho fan cap dels altres dos medicaments.

Si només tens mal de cap o febre qualsevol podria servir. L’ibuprofén és el més usat actualment ja que presenta menys toxicitat. Es fa servir molt en malalties inflamatòries com l’artritis reumatoide, però també és molt popular per controlar els dolors de la regla. En això valdria la pena mirar-s’ho una mica. Per baixar una inflamació cal més ibuprofén que no pas per treure el dolor. En un exemple podríem dir que amb 400 mg ja traiem el dolor, mentre que en calen 600 per baixar la inflamació. I 600 ja no són més efectius que 400 per tractar el dolor. Quan arribes al màxim efecte, no serveix de res prendre’n més.

Peró aquest detall no s’acostuma a tenir en compte i el més habitual es demanar la pastilla grossa. Probablement per molts dolors menstruals, mals de cap i coses així, podríem passar amb menys. I és que amb els medicaments el millor sempre és prendre la quantitat necessària, però res més.

El paracetamol també treu la febre i el dolor (però no la inflamació). El principal problema amb el paracetamol és que és més tòxic que els altres. Tots els medicaments tenen toxicitat (de fet, en la dosi apropiada tot pot ser tòxic), i la qüestió és quantes dotzenes de pastilles t’has de prendre per tenir problemes. En el cas del paracetamol, el que passa és que el marge és menor que amb els altres. En canvi, els altres tenen mes efectes secundaris, sobretot digestius.

També és diferent on afecta. El paracetamol li senta malament al fetge, mentre que l’aspirina i l’ibuprofén causen problemes amb l’estómac i el tub digestiu. Per això segons per on tinguis més problemes habitualment el metge t’aconsellarà que prenguis un o altre.

L’aspirina té un efecte interessant que no tenen els altres dos. És vasodilatadora, i per això s’aconsella a persones que han tingut un infart o que tenen risc de problemes cardiovasculars. Millor mantenir les canonades ben obertes per evitar problemes. Però s’ha vist que les barreges porten problemes. Si prens aspirina i ibuprofén plegats resulta que no millora l’efecte antiinflamatori ni treuen més el dolor, però desapareix l’efecte protector de l’aspirina! De manera que al tanto amb barrejar medicament per la cara. Que de vegades, intentant sumar esforços es pot aconseguir l’efecte contrari.

En tot cas, fent un ús apropiat i assenyat de les opcions que ens ofereix la farmacologia podem viure molt millor tenint controlats coses com la febre, el dolor i la inflamació.

14 comentaris

 • Lectora corrent

  23/04/2012 10:19

  Em sorprèn amb quina alegria pren la gent l’ibuprofé per un senzill mal de cap. Malauradament jo l’he de prendre de manera habitual i l’he d’acompanyar d’un protector d’estómac (si alguna vegada no ho he fet, ho he passat bastant malament).

 • Daniel Closa

  20/04/2012 14:49

  Astrid. Al tanto. una cosa es la toxicitat de la molecula en estat pur i l’altra es la toxicitat del xarop que estarà més o menys dil·luït. Especialment els antitèrmics pensats per nens tenen una quantitat molt baixa de paracetamol o ibuporfén. Com que son petits, la febre els baixa amb dosis molt petites. És per aquests detalls que insisteixo que, en general, sempre cal fer cas del metge.

 • Astrid Cardona

  20/04/2012 14:25

  Ostres! quina contradicció!
  El pediatre del meu fill ens va deixar molt clar que era molt millor donar Apiretal (paracetamol) que Dalsy (Ibuprofè) perquè, segons ell, la dosi per intoxicar-se havia de ser molt més alta i és menys perillós. En canvi a l’article dius tot el contrari…
  Li ho haurem de tornar a consultar!

 • Ariadna

  19/04/2012 14:12

  Molt aclaridor! M’encanten els teus articles!
  Jo amb l’Ibuprofè no puc, em cura la inflamació però després l’estómac… és pitjor el remei que la malaltia! Quasi millor prendre homeopatia que no té efectes secundaris, jaja!

 • Daniel Closa

  19/04/2012 10:19

  Mirabilis. L’aspirina és antitrombótica, és a dir que dificulta la coagulació de la sang. Això és molt útil en casos d’infarts i similars, però certament pot fer que el sangrat sigui més gran. per això és preferible l’ibuprofén per al dolor de regla. Encara que habitualment no caldria prendre els 600 mg ja que només cal treure el dolor i amb menys n’hi ha prou. Però en això cadascú és un món.
  I pel que fa a si son derivats del petroli, doncs antiguament l’aspirina s’obtenia a partir d’extractes de plantes, però ara crec que tots tres es fabriquen a partir d’hidrocarburs derivats del petroli.

 • Mirabilis

  19/04/2012 10:03

  L’aspirina és vasodilatadora i diuen que no convé pels dolors de la regla ja que et pot fer sagnar més. Suposo que això té lògica. Per altre part, vaig llegir que l’ibuprofè i el paracetamol són derivats del petroli, en canvi l’aspirina no. És així?.

 • Daniel Closa

  19/04/2012 9:49

  kika. Com que l’aspirina fa que el diameter de les arteries sigui més gran, redueix una mica la presió arterial. Això no ho fa l’ibuprofé. però son d’aquelles coses que no tenen a veure amb el dolor o la inflamació. per aixó deia al principi que els metges son els que han de dir la útlima paraula ja que ells coneixen tots aquets altres efectes.

  palimp. Son dos cosas diferentes. La ventaja del paracetamol para niños y embarazadases que tienen menos efectos secundarios. A las dosis habituales no son tóxicos por supuesto. Con lo de la toxicidad me referia a cuanta cantidad hay que tomar de mas para que aparezca la toxicidad. En esto, el ibuprofeno tiene muchísimo margen mientras que con el paracetamol se alcanzan dosis tóxicas más facilmente. Por poner un ejempolo inevntado. Para intoxicarte con ibuprofeno necesitarias mil pastillas mientras que con paracetamol solo necesitas cuatrocientas (me invento las cifras, que no las se exactamente, eh!).

 • Palimp

  19/04/2012 9:42

  Me has dejado perplejo, porque pensaba que el paracetamol era menos tóxico. El paracetamol es el único analgésico que dan a embarazadas, y cuando se dan analgésicos a niños el ibuprofeno lo distancian más en las tomas que el paracetamol. En fin, bueno es saberlo.

 • kika

  19/04/2012 9:40

  havia sentit que l’ibuprofè no va bé pels hipertensos. millor l’aspirina?
  a mi el frenadol em posa molt contenta … massa!

 • Daniel Closa

  19/04/2012 9:14

  Francesca. Doncs en principi no. Però (com apunta en jordi) és molt freqüent la combinació de paracetamol amb antihistaminics (és el que hi ha al frenadol i similars) Aleshores el que dona son és l’antihistamínic.

  Carquinyol. He he.

  jordi. Exacte. A mi el Frenadol em fa dormir dom un angelet

 • jordi Franquesa

  19/04/2012 9:07

  Francesca, el paracetamol com a tal no però hi ha molts medicaments per al refredat que porten paracetamol i un antihistaminic, i aquest sí que pot causar somnolècia

 • Carquinyol

  19/04/2012 7:49

  Aquest apunt te l’haurien de declarar d’utilitat pública i hauria d’estar reproduït de forma obligatòria a totes les farmacioles !

 • Francesca

  19/04/2012 7:38

  És possible que el paracetamol sigui un poc narcòtic? et promet que cada cop que en prenc, em ve una son incontrolable. I somnio molt més. Com m’agraden aquests posts teus!