El doodle de Cajal

ramon_y_cajal-2012-hp.jpg El doodle d’ahir, a Google, estava dedicat al 160 aniversari de Ramón y Cajal, el gran investigador que va marcar el camí en la recerca en el camp de les neurociències. Era un dibuix molt interessant però que va generar alguna confusió. En algun indret es deia que havien representat la silueta de Ramon y Cajal entre les branques d’un arbre o que és una representació dels nervis del sistema nerviós. La veritat és que no se que tenien en ment quan el van fer, però a primer cop d’ull hauria jurat que no és un arbre ni un nervi sinó una neurona.

El problema és que quan parlem de neurones sempre pensem en la neurona més característica i representada. Una cèl·lula en forma d’estrella que té una prolongació molt llarga amb una mena de filaments al final. És l’esquema de la motoneurona típica que veiem a la majoria de llibres. El que passa és que aquest només és un dels molts tipus de neurones que hi ha al sistema nerviós.

Això és una de les primeres coses que maregen quan comences a endinsar-te en el món de les neurociències. Hi ha grapats de neurones diferents i que es poden classificar també de moltes maneres segons la forma, la localització, la funció, la velocitat a la que envien els senyals o el tipus de neurotransmissors que fan servir. Després de tot, una neurona és una cèl·lula que rep senyals per un costat i n’envia per uns altres. I la forma que agafi dependrà de quins senyals hagi de rebre i de quants i cap a on necessiti enviar els seus.

Per això trobem neurones en forma d’estrella, de filament, de manyoc i de ves-a-saber que. Una de les grans feines que va fer Ramón y Cajal va ser descriure neurones i sobretot explicar com s’enviaven senyals entre elles. Els dibuixos de Cajal resulten extraordinaris i indiquen en quin mar de confusió treballen quan et fiques a investigar el cervell.

Doncs si el doodle m’ha fet pensar en una neurona és justament per un dels dibuixos d’una neurona fet per Ramón y Cajal. Concretament aquest:

ryc3.jpg

Si que sembla un arbre, i també recorda un sistema nerviós. No deixa de ser una estructura aproximadament fractal que trobem sovint en la natura. Però en aquest cas és un tipus de neurona que es troba en el cerebel i que s’anomena cèl·lula de Purkinje. No és la neurona típica, però la primera cosa que aprens en mirar la obra de Cajal és que de neurones n’hi ha per triar i remenar.

I aprofitant que era l’aniversari de Cajal, l’únic premi Nobel en ciència aconseguit des d’Espanya (i ja fa més d’un segle d’això), podríem recordar una de les seves frases més tristament encertades:

«Al carro de la cultura española le falta la rueda de la ciencia»

Així van les coses per aquestes contrades. Després de tot, la mentalitat segueix sent la mateixa de fa un segle.

6 comentaris

 • MERCÈ DURFORT COLL

  04/05/2012 8:59

  M´han agradat i interessat molt les referències sobre Ramón y Cajal.
  En els seus escrits Cajal compara sempre la estructura i textura del teixit nerviós amn elements forestals: arbres, lianes (fibres trepadores) molsses (cèl.lules musgosas)..
  Per tan el dibuix de cajal i les ram,ificacions estil cèl.lula de Purkinje del cerebel m´han semblat esplèndida.
  De no ser en Cajal, les ramificacions en questió també les hauria pogut interpretar com les anastomosis d´una vascularització, queda però descartat.
  Us felicito.
  Cordialment
  Mercè Durfort

 • Daniel Closa

  03/05/2012 7:53

  Carquinyol. Amb aquetes noticies penses que no saben el que es fan… o potser si que ho saben!

  Alepsi. Doncs si que l’hauria de tenir. Si fos torero egur que la tindria i tothom el coneixeria.

  Santi. Ja vaig veure la noticia i vaig flipar. Però imagino qu edeu haver-hi més historia de fons. SI no, ja és demencial.

  xènia. Ui! El punt de trobada entre l’art i la ciència és una canya!

 • xènia

  02/05/2012 23:18

  em fascinen aquests dibuixos, el punt aquest on la ciència es creua i es confon amb l’art. O potser és l’art que es confon amb la ciència.

 • Santi Cosmos

  02/05/2012 16:44

  Es que ja no volen que progressin ni les escoles públiques! ¿com acabarà tot plegat?:

  http://goo.gl/s8tzk

 • Alepsi

  02/05/2012 10:30

  I que aquest senyor no tingui un monument a cada una de les places principals d’espanya… ai…

 • Carquinyol

  02/05/2012 9:30

  Hom hauria de realitzar un estudi per investigar si ha ha vida intel.ligent a la classe política espanyola. De Guindos l’altra dia deia això que enllaces i més tard afirmava que la recuperació de l’economia vindria de la investigació. Mentrestant, la Cospedal ja s’havia carregat totes les subvencions al I+D a Castilla-La Mancha.

  Això sí, les subvencions a les curses de braus les mantenen tots…