Ni Einstein…?

Homer-Simpson---DaVinci[1].jpg Som a l’any 2012 després de Crist. Tota la civilització és ocupada pel progrés i el coneixement i Albert Einstein, un dels més grans científics de tots els temps, forma part ja de la cultura universal. Les seves imatges les trobem a tot arreu on es faci alguna referència, ni que sigui molt llunyana, a la ciència. Les seves cites es repeteixen sovint, la seva fotografia la trobem impresa en samarretes, llibres, pòsters i anuncis. És un cas curiós de personatge que, malgrat ser científic, és famós a tot arreu.

A tot arreu? No! en un llogarret del sud d’Europa, habitat per indomables guerrers, rebutgen una i altra vegada, ferotgement, la invasió de la cultura moderna. Es resisteixen a acceptar que la ciència és útil i que val la pena disposar d’algun coneixement sobre el tema.

De veritat hi ha algú, avui en dia, que no conegui el nom de cap científic? Ni tant sols Einstein? O Newton? Sembla increïble, però segons el “Estudio internacional de la Fundación BBVA: Comprensión de la Ciencia”, a España un 45,9 % dels enquestats no podia o no volia recordar el nom de cap científic. Cap! Ni un! Zero! Això és pràcticament la meitat de la població!!

La pregunta no semblava difícil. No es tractava d’explicar el segon principi de la termodinàmica, el funcionament de la reacció en cadena de la polimerasa ni la opinió sobre com demostrar la hipòtesi de Riemman. Només calia dir el nom d’un científic.

En comparació, la resta de països es mouen al voltant d’un 25 % les persones que no poden dir cap científic. I encara és més interessant quan es tracta d’esmentar algun científic del propi país. El 45 % dels polonesos esmenta la Marie Curie, el 44 % dels danesos recorda a Niels Bohr i el 37 % dels francesos està orgullós de Louis Pasteur. Juguen amb un cert avantatge, perquè són països que fa temps que tenen clar que la ciència és alguna cosa important i en conseqüència, tenen científics que han fet coses importants.

La cosa és diferent a Espanya, ja que on no hi ha cultura científica, no hi ha gaires científics de renom, però si més no, hom esperaria que Ramon y Cajal fos recordat pels seus conciutadans. Després de tot, va guanyar un premi Nobel! Doncs només el 5 % dels espanyols l’esmenten.

Això passa per preguntar per científics enlloc de fer-ho per futbolistes o folklòriques.

Tot plegat no és nou i, francament, no representa cap sorpresa. I una part de la culpa, segur que també cau en la comunitat científica, que mostra una excel·lent incompetència quan es tracta d’explicar a la societat que és el que fa. També s’ha de dir que intentar explicar coses a qui és evident que no li interessa gens el que dius, resulta molt i molt depriment i de seguida ho deixes córrer.

Per això val la pena tornar a recordar (una vegada més, i no serà la darrera) una frase del mestre Carl Sagan:

Vivim en una societat profundament depenent de la ciència i la tecnologia i en la qual ningú sap res d’aquests temes. Això constitueix una fórmula segura per al desastre.”

10 comentaris

 • Lukas4

  11/05/2012 9:26

  Com s’explica l’èxit ibèric de xerreires, bruixes de la bola i tarotistes: pel rebutg de la ciència i el triomf de la superstició.
  És el uqe tenim!

 • oca

  10/05/2012 17:43

  Tot i que ens sorprengui els resultats, no ser fins a quin punt hauríem d’estar sorpresos, tenint en compte que segurament fa més de 30 anys que el més llegit a l’estat espanyol és la Lecturas i l’Hola, seguit dels diaris esportius. Ja no parlem dels programes més vistos a la TV aquesta última dècada que entre Grans Germans, Triunfitus, Nòries… tu diràs com hem d’anar.
  Els resultats deuen ser els mateixos que de quan pregunten qui és el president del govern, quines ministres coneixes, que et diguin un nom d’algun ministeri…
  La ciència et pot salvar la vida, la política te la dirigeix i la gent no en vol saber ni d’una ni de l’altre.

 • Daniel Closa

  10/05/2012 14:50

  Palimp. Pues no. La verdad es que no se atisban cambios en el horizonte. Así nos va…

  Núria. No saps com t’entenc… Ara, que si amb els nens aconseguiu que aquests els siguin una mica coneguts, haureu aconseguit molt !

 • Núria Tomàs

  10/05/2012 14:21

  I així anem… Estic cansada de ser la rara i de la mofa contínua d’aquesta incultura cinetífica.

  Amb els alumnes de 4t d’ESO de l’optativa de Biologia a cada tema dos alumnes han de fer una presentació sobre un científic destacat en aquell ram, els busquen la informació. Intentem que hi hagi equilibri de sexes, científics del país i en busquem que encara siguin vius. Si més no, els que han presentat els seus treballs coneixen Oró, Gould, Mary Leakey, Margalef… I a veure si contribuïm una mica a superar aquest analfabetisme.

 • Palimp

  10/05/2012 11:24

  Para un científico eminente que tenemos deberíamos estar orgullosos, pero tristemente no es así. Y no veo que vayamos a cambiar en el futuro.

 • Daniel Closa

  10/05/2012 9:30

  Carquinyol. M’ho temia! Cagondena….

  Montserrat. Que t’hi jugues a que no? :-D

 • Montserrat

  10/05/2012 9:28

  potser els que mirin el programa de la2 al que fas referència quan els hi tornin a preguntar per un científic espanyol t’anomenaran a tu!!!!!!! jajaja

 • Carquinyol

  10/05/2012 9:25

  Crec que aquell dia em vaig dormir… :p

 • Daniel Closa

  10/05/2012 8:46

 • Carquinyol

  10/05/2012 8:19

  Res de nou a un Estat on només s’esmenten els documentals de La 2 com a mostra de bones becaines…