La fi del món pot esperar

calendario_maya.jpg És una mica depriment. Resulta que han descobert uns jeroglífics maies a Guatemala que són en realitat un calendari i que demostren que la fi del món de les prediccions maies no serà el 21 de desembre d’aquest any, sinó que va per molt més llarg. Aquest calendari que han descobert indica dates posteriors al 21 de desembre d’enguany, i si sabessis que el món s’ha d’acabar, quin sentit tindria preparar calendaris per més endavant?

Però el que volia dir al principi, és que resulta depriment que hi hagi qui necessiti trobar unes runes maies per tranquil·litzar-se i deixar de pensar que el món s’acabarà tal dia. Que se n’ha fet del sentit comú?

Els experts en arqueologia maia ho han repetit fins cansar-se. El dia 21 de desembre s’acaba el que els maies anomenaven el compte llarg. Una mena de calendari de poc més de cinc mil anys. Els maies en tenien uns quants de calendaris. Un de religiós, de 260 dies i un de civil, de 360 dies. Com que cada 52 anys tornaven a coincidir i les dates es podrien confondre, van empescar-se la compta llarga, que agafa molt més temps.

Ara s’acabarà el compte llarg en que estem des de fa cinc mil anys, i immediatament n’hauria de començar una altre. No se si els maies ho tenien molt previst això, però qui es preocupa per coses que passaran d’aquí a cinquanta segles? Nosaltres també hem anat fent correccions als calendaris, però només quan resultava evident que feia falta.

Dir que el món s’acaba al final del compte llarg és el mateix que dir que s’acaba a final d’any, de segle o de mil·lenni.

Però és que això de la fi del món ens agrada als humans. I presumptes profetes que avisen de la imminència de tan magne esdeveniment sempre n’hi ha hagut. Potser val la pena recordar que el premi IgNobel de matemàtiques del 2011 van concedir a “…la Dorothy Martin, que va predir que el món s’acabaria l’any 1954, en Pat Robertson que ho va predir per l’any 1982, l’Elizabeth Clare que ho va predir pel 1990, en Lee Jang Rim que calculava que tot s’acabaria  el 1992, la Credonia Mwerinde que ho va anunciar pel 1999, i l’infatigable Harold Camping que ho va predir primer per l’any 1994 i després per al 21 d’octubre del 2011”

És a dir, que sempre hi ha paios disposats a predir la data de la fi del món gràcies a uns càlculs absurds fonamentats en la Bíblia, els escrits de Nostradamus, les dimensions de les piràmides, les revelacions d’extraterrestres, la disposició de les pedres d’Stonehenghe o el cicle vital dels escamarlans.

Perquè no el final del calendari maia? A sobre ens agafa aviat, de manera que podrem fer uns calerons venent llibres i fent conferències. Sempre hi ha un grapat de crèduls que s’ho empassaran. Inassequibles al desànim de veure com les prediccions fracassen any rere any.

I el millor és quan preguntes que vol dir exactament la fi del món? Que el planeta serà destruït? Que la vida desapareixerà de la Terra? Que la humanitat serà exterminada? (excepte uns quants escollits, és clar).

En realitat no sabem exactament que vol dir l’expressió “la fi del món”, però tant se val. Igual que amb les pel·lícules de terror, no volem que siguin racionals o que tinguin sentit. Només es tracta de deixar-nos espantar una mica, que sempre fa gràcia.

I quan passi la data prevista pels maies, no dubteu que en poc temps tindrem una altra data límit identificada gràcies a ves a saber quina bestiesa. Només es tracta d’insistir prou temps i al final, potser, encertaran alguna vegada.

10 comentaris

 • Daniel Closa

  21/05/2012 23:50

  Joan. Ostres, tio. Això és un senyal. No hi ha més calendari… no hi ha més història… és la fi.
  Els fabricants de calendaris,”saben”…

 • Joan Codina

  21/05/2012 23:23

  Dan… No ho vull dir massa fort i que la gent ho comenci a saber… però avui he estat mirant el calendari de la paret i m’he adonat que només arriba fins al 31 de desembre… Creus que és gaire greu??

 • Daniel Closa

  21/05/2012 18:18

  Palimp. Realmente, la clave és que nos gusta. Y como nos gusta, pues fácilmente damos por bueno cualquier razonamiento, por absurdo que sea. Es una característica muy humana.

  Francesca. Si que es inquietant l’augment notable de crèduls que es pot observar. Però persones amb cultura, estudis, coneixements i que fan uns raonaments autènticament estúpids.

  Roger. En realitat, la cultura maia és força interessant. No per aquestes ximpleries de la fi del món sinó per la seva matemàtica, la seva cosmogonia i la manera com van bastir un imperi. Es trist que alguns només vegin uns tòpics absurds on realment hi ha molt per aprendre.

 • Roger Verdaguer

  21/05/2012 17:27

  El que a mi m’intranquil·litza -no perquè consideri fins del món ni res- és que els maies eren gent ben normal. Feien això de calcular coses, equivocar-se, tornar-les a calcular. I el punt que m’atemoreix va més perquè avui en dia la gent corren histèrics darrere un calendari i l’altre a veure quin és el bo.

  Si no ho tinc mal entès, hi ha experts que s’han dedicat a comprovar aquests calendaris i les relacions astronòmiques que expliquen, aproximacions matemàtiques, quin és el més encertat/precís i quin no -que podria ser una eina interessant per veure si hi ha hagut un progrés o retrocés en el nivell cultural de la civilització maia en x anys-, etc.

  Me’n vaig a comprar iogurts a veure si aconsegueixo contrarestar en Carquinyol ;-P

 • Francesca

  21/05/2012 16:50

  Ah, i respecte al que diu l’Alepsi, sí, aquesta és la versió intelectual del tema, però jo em pregunto “el món tal i com l’entenem” sols és el món occidental? tan de bo s’acabàs el món tal com l’entenen els africans afamegats, per exemple…

 • Francesca

  21/05/2012 16:47

  No saps la quantitat de “uns pocs crèduls” que em vaig trobant. És bastant increïble, sí, gent preparada, que no ho diries mai.
  El que també em sembla al·lucinant és que s’hagi de donar la notícia de la no-fi del món pels telediaris…
  Molt bo el comentari de Carquinyol!

 • Palimp

  21/05/2012 12:05

  Como bien dices nos gusta anunciar el fin del mundo. Pasó en el año 1000, en el 2000 (que se juntó con lo de los ordenadores), pasará en el 3000 y en cualquier número redondo, fin de calendario maya, azteca, sumerio o el que toque.

  Eso sí, de momento no se acaba ni la vergüenza de los que nos avisan que el fin se acerca.

 • Daniel Closa

  21/05/2012 10:32

  Carquinyol. Els maies, si fossin tan bons preveient el futur podrien haver avisat als asteques que no es refiessin dels viatgers que arribarien de mé senllà del mar. Que els van agafar ben be per sorpresa!

  Alepsi. Conye! Així segur que l’encerten! però que no vinguin amb excuses de mal pagador. La fi del món pot voler dir moltes coses, però no pas un canvi polític o económic. Aixó és una collonada per cobrir l’expedient. Que de revolucions socials i polítiques n’hi ha cada dos per tres.

 • Alepsi

  21/05/2012 10:17

  Jo ja fa temps (molt de temps) que vinc sentint que al 2012 s’acabarà el món. Una amiga, molt “crèdula”, ella, i bastant posada en temes místics d’aquests, em va dir que no volia dir que s’acabés i que ja no hi hagués més vida. Sino que s’acabaria el món tal i com l’entenem, que hi hauria una revolució econòmica, social i política que ho capgiraria tot (això m’ho va dir fa més de 5 anys)… i que estava previst que passés al 2012.
  En aquell moment vaig riure, però veient com estan les coses ara… no sé si creure-me-la… :P

 • Carquinyol

  21/05/2012 8:00

  Els maies eren uns optimistes, tal i com estan les coses no arribem al 21 de desembre !!!

  Per cert, el món s’acabarà el 07-06-2012 segons un iogurt que tinc a la nevera…