Maleït aire condicionat !

Forges.jpg La guerra ja ha començat. I com cada any serà a sang i fetge, despietada, cruenta. Es perdran amistats, es trencaran parelles, la majoria en sortirem amb ferides més o menys visibles. Però és que ens hi juguem molt, ens hi juguem la salut, i no podem mirar a un altre costat. Ha arribat la calor i amb ella s’han mobilitzat els fanàtics dels aires condicionats.

Ara, quan arribes a la feina, quan puges a l’autobús o quan entres a les grans superfícies comercials, notes una esgarrifança que et sacseja. Alguns sonats han posat el termòstat a  15 graus i sembla que combinin la insensibilitat a la temperatura amb una mena d’autisme que fa que no reaccionin als suggeriments de tornar a temperatures que no recordin el Nadal. Es mantenen immutables mentre ho demanes educadament. Segueixen com si res quan comences a renegar en veu baixa. I no es donen per al·ludits quan et cagues en la mare que va parir al responsable del fred polar que has d’aguantar a principis d’estiu.

Nomes donen senyals de vida quan apagues l’aire o quan puges el termòstat a una temperatura assenyada. Sense dir res, amb nocturnitat i premeditació, el tornen a baixar al més petit descuit. I si els enxampes i els fas notar que aquell fred és una bestiesa, es limiten a dir: “és que jo tinc calor”.

Recony! Doncs jo tinc fred. I és malaltís haver de passar fred a l’estiu. Perquè som a l’estiu i, per si ho han oblidat, a l’estiu fa calor. Podem minimitzar la calor i fer-la suportable. Però estic fins al capdamunt de passar fred als mesos d’estiu!!

Més enllà de la incomoditat que representa per la majoria de personal, aquest coi de mania de posar l’aire tan fred té uns efectes directes sobre la nostra salut. El cos disposa de mecanismes per mantenir la temperatura corporal, però tenen uns límits i requereixen un temps.

A l’hivern, quan fa fred, el cos intenta temperar l’aire que entra al respirar. Per això l’aire passa per les foses nassals, plenes de vasos sanguinis que cedeixen calor i humitat a l’aire que anirà dins els pulmons. D’aquesta manera les cèl·lules de la gola i dels pulmons poden funcionar correctament sense estar exposades a temperatures per sota de la fisiològica.

A l’estiu, quan fa calor, el cos redueix aquest mecanisme. No cal escalfar un aire que ja està calent. Per tant els flux de sang per les foses nasals es redueix. Però si venint de fora entres en un local on un poca-solta ha posat l’aire condicionat a nivells glacials, el cos necessitarà una estona per redistribuir el flux sanguini cap a la zona del nas i la gola, de manera que durant uns minuts les cèl·lules del sistema respiratori estaran funcionant en males condicions ja que la temperatura de l’aire que els arriba serà massa baixa.

I això no afecta només a les cèl·lules epitelials de la tràquea i els bronquis. També estaran a mig gas les cèl·lules el sistema immunitari. Una bona notícia pels bacteris i virus que respirem a cada alenada. Com que un carallot té calor i també té un concepte de temperatura de confort completament aberrant, nosaltres quedarem localment immunodeprimits durant uns moments i refredat al canto!

A sobre, pocs minuts després sortirem de l’autobús o de la botiga i tornarem a ficar dins el cos aire calent. De nou caldrà retirar el flux de sang encarregat d’escalfar l’aire, perquè l’aire ja estarà calent… fins que tornem a entrar a un altre local. I a sobre, tant canvi en el flux sanguini per la zona dels sinus nasals acaba generant mal de cap a moltes persones.

Naturalment acabarem refredats i anormalment cansats ja que el cos estarà fent adaptacions cada dos per tres. Una llauna sobretot perquè n’hi hauria prou de situar els termòstats a nivells assenyats. Una mica més frescos que a l’exterior, però sense exagerar.

Aquests aires condicionats glacials no es podrien considerar un delicte contra la salut pública?

14 comentaris

 • Margarida Trias

  04/06/2012 12:19

  Un amic meu m’ha enviat l’enllaç al teu article sobre l’aire condicionat i, de sobte, m’he adonat que no estic sola en la meva lluita contra el totalitarisme frigorífic. De fa molts anys que, quan arriba la primavera la meva vida canvia radicalment: no puc agafar els transports públics, no vaig ni al cine ni al teatre, no puc anar a comprar… ¿Quant de temps haurà de passar perquè la gent s’adoni que ens estem tornant bojos? Com deia molt encertadament Heidegger, “la tècnica no és neutral”. El que no acabo d’entendre és per què han de guanyar la batalla els defensors de l’aire condicionat. Perquè són majoria?
  Amb el teu article, a més, m’has ajudat a entendre una mica el que em passa cada vegada que em veig sotmesa a un aire glacial: invariablement, se’m desencadena una migranya. ¿Hi hauria alguna manera de fer que les autoritats reaccionessin? Si en sabeu d’alguna, jo m’hi apunto!

 • Sírath

  03/06/2012 23:18

  Per fi tindrem més Daniel a part del blog y llibres =).

  Gràcies per informar-nos!

 • Daniel Closa

  03/06/2012 20:15

  Iliona. Glups, tens raó. De vegades parlo de mi, quan trec un llibre o coses així, però de les meves aparicions als medis no trobava la manera de fer-ho. Això em passa per donar-hi massa voltes a les coses.
  Potser miraré de posar-ho a la barra lateral, junt on hi ha els llibres.
  En tot cas, el programa es “Para todos la 2″ i la meva secció surt tots els divendres cap a la 1:30. Seguirà en antena fins a final de mes, però si vols veure els de programes anteriors:
  http://www.rtve.es/television/para-todos-la-2/
  Si baixes una mica, trobaràs la seció de “Mitos de la ciencia” on hi ha tots els videos de la temporada.

  I si prefereixes la radio. Un dimecres al mes faig una secció al programa “Extraradi” de COM Radio.
  Aquí tens els audios
  http://comradioblocs.com/extraradi/category/seccions/ciencia-amb-daniel-closa/

 • Iliona

  02/06/2012 21:24

  Gràcies, Sírath.

  Daniel. D’alguna manera hauries de fer-nos avinents les teves aparicions a la tele. No està bé pels teus fans que ens hem llegit els teus llibres i tots els articles del teu blog des del 2005 en que et vas sentir un “centpeus xafarder del qual em van parlar quan era xic”…

 • Joan

  02/06/2012 21:06

  Daniel:només parles dels aspectes de la salut de l’aire acondicionat, i no dels diners que és sens dubte com hauríem de fer els científics i ex-científics…si poguéssim. Però els que tenen una casa separada, us explicaran històries d’horror de com pugen els preus. Un parent meu, en arribant la calor, es a trobar amb factures setmanals extres pel petroli de prop de $1000/mes, degut sens dubte a la inflació criminal del preu d’aquest suc negre tan atractiu per als especuladors. A l’oficina, evidentment ningú se’n preocupa del preu. Tots criden que tenen dret a una temperatura confortable que no està definida enlloc. La veritat és que en el fons, dintre de certs límits, tot és qüestió d’acostumar-se a ser raonable

 • Elfreelang

  02/06/2012 14:03

  completament d’acord! jo estic per posar una denuncia contra TMB! he de portar taps per les orelles i mocador per evitar la congelació! i arrastro una faringitis ! a més en crisi l’aire condicionat és prescindible, que obrin finestres!

 • Sírath

  02/06/2012 12:28

  Doncs el vaig veure al programa de la 2, cap al migdia. Ara no m’enrecordo com es diu… potser et mentiria però crec que era “todos con la 2″ (o això possava a tot arreu jaja)

 • Iliona

  01/06/2012 20:05

  Perdona sírath. De quin programa parles? On has vist el Daniel?

  Gràcies!

 • sírath

  01/06/2012 13:23

  Bones Daniel!

  Estava veient la tv i de sobte veig una cara coneguda i no sabia de què jajaja felicitats pel programa!

 • Joan Codina

  01/06/2012 10:12

  Jo em sento còmode quan a la primavera tenim temperatures dignes d’aire condicionat a ple funcionament però a l’estiu no em ve gens de gust estar-hi, a l’estiu toca passar calor igual que a l’hivern m’agrada passar fred..

  Dan, tu que estàs en un laboratori mira d’aconseguir nitrogen líquid i quan et trobis amb un amant de l’aire polar li dones una bona remullada :D

 • Roger Verdaguer

  01/06/2012 9:50

  Doncs per a mi aquest és l’únic agraïment que puc fer a les retallades. Ara, aquí, l’aire ja no va. Suposo que el posaran més endavant, in extremis.

  També he pensat un parell de solucions. La primera passa per sabotejar l’aparell directament o perdre el comandament un cop és a una temperatura adequada. L’altra és més maliciosa, però també pedagògica. Agafes un jersei de casa i quan arribis a la feina, baixes l’aire a 8-10ºC (si l’aparell dóna) i a esperar, hihihi.

 • Ariadna

  01/06/2012 9:15

  Perdoneu per les dièresis a la paraula “adeqüada” però el tema m’ha encès i he perdut el nord. Serà el fred que em glaça les idees.

 • Ariadna

  01/06/2012 9:12

  Si pogués fer desaparèixer els aires acondicionats ben juro que ho faria!

  No és normal anar a ple estiu amb màniga llarga, pantalons llargs, mocador al coll i sabates tapades i dir: “Fa una calor que em moro!!” i amb aquest pretext posar l’aire a temperatures pròpies del pol nord. Primer que la gent es vesteixi adeqüada a l’època de l’any, i després, que jutgi si la temperatura és adeqüada o no.

 • Carquinyol

  01/06/2012 8:21

  Segons les darreres teories socials, la culpa no és dels carallots aspirants a esquimals, la culpa és de tots els demés que no podem estar uns minutets de no res sense respirar cada vegada que passem del tròpic al pol !