El misteri de l’any 774

anells arbre.jpg Fa 1238 anys, va passar alguna cosa extraordinària prop de la Terra. El problema és que no sabem el que. Dit així sembla una ximpleria, però en realitat és d’aquells misteris que fan volar la imaginació. Com quan arribes a una ciutat i la trobes abandonada. Aleshores et preguntes, que va passar. No saps el que, però alguna cosa va passar. Doncs entre els anys 774 i 775, alguna cosa va passar.

La marca l’han trobat en un lloc ben insospitat. Als anells de creixement d’uns arbres. Concretament de cedres del Japó. La gràcia dels anells dels arbres és que com que cada any en fan un de nou, podem datar amb precisió a quin any correspon cada anell. A més, hi ha anys particulars, per sequeres, o climes freds, o per alguna esdeveniment meteorològic notable que fa que l’anell sigui diferent i identificable. D’aquesta manera es poden anar seguint les dates fins i tot en arbres fòssils.

I la fusta també permet datar amb una certa precisió fent servir el mètode del carboni 14. Aquest tipus de carboni radioactiu es desintegra a un ritme constant i conegut. Cada 5730 anys desapareix la meitat. De manera que en uns 50.000 anys ja no n’hauria de quedar gens. Però a l’atmosfera se’n va formant constantment per culpa dels raigs còsmics que xoquen amb els àtoms de nitrogen. El nitrogen es transforma en carboni 14 , de manera que el contingut atmosfèric és pràcticament constant. Per això les plantes sempre incorporen la mateixa quantitat de carboni 14 i gràcies a això podem saber quina edat tenen.

Però uns investigadors van analitzar anells de creixement per separat i van trobar un anell que destacava com un polze trencat. Les variacions en el contingut de carboni 14 que hi ha entre un any i altre són del voltant del 0.05 %. És a dir, si que varia, però molt poquet. Però l’any 774-775, el contingut de carboni 14 que indiquen els anells corresponents va experimentar un augment del 1.20 %. És a dir, es va multiplicar per 24! Un increment que va trigar uns deu anys a tornar a la normalitat.

Les dades estranyes resulten més convincents si no van soles, i en aquest cas també s’ha vist que pels voltants d’aquella època hi va haver un augment de beril·li 10 detectat en els nuclis de gel de l’Antàrtida. El beril·li 10 també és un isòtop generat per culpa dels raigs còsmics, de manera que alguna cosa va fer que la Terra es veiés sotmesa a una tempesta de raigs còsmics en l’època en que Carlemany s’havia fet l’amo de mitja Europa.

Però quina podria ser la causa de l’esclat de raigs còsmics? Doncs no ho sabem. No sembla probable que fossin causades per un gran increment en l’activitat solar, ni tampoc per l’esclat d’una supernova a les rodalies del sistema solar. Aquests fenòmens, si haguessin estat prou intensos per causar aquell increment, amb seguretat que haurien estat descrits per els habitants de la època. I més enllà d’això, doncs simplement no tenim més idees.

No es tan estrany. En realitat, l’origen dels raigs còsmics no està gens clar. Sabem que arriben constantment provinents de l’espai exterior. Sabem que en ocasions hi ha feixos de raigs còsmics ultra-energètics que es pensa que provenen de nuclis de galàxies molt actives, però sabem poca cosa més. O si. Sabem que sigui el que sigui allò que els causa, va tenir lloc una bona exhibició l’any 774.

Qui ho sap. Potser va passar un equivalent a l’estrella de la mort, camí d’Alderaan i va fer alguna prova del funcionament dels sistemes d’armament.

7 comentaris

 • Daniel Closa

  05/06/2012 15:52

  andreu. Pot ser que sigui un error, amb els canvis de calendaris, les dates són més o menys exactes segons les fonts. I l’augment va durar uns deu anys, de manera que podria ser que hi tingues alguna relació. Però seguim sense saber-ne l’origen. ostres que divertit ha de ser fer aquesta mena de feina detectivesca!

 • andreusegura

  05/06/2012 15:07

  NewScientist esmenta que Michel Baillie, un investigador dels anells arboris a la Universitat de Queen a Belfast, hauria trobat una referència a la crònica de Roger de Wendover del segle XIII: ” El capvespre de l’any de nostre senyor del 776 ferotges i temibles signes s’enseyoraren dels cels i com sorgides de la terra, serps de foc solcaven el firmament, a Sussex, amb l’estorament de tothom”. Clar que esmenta el 776. Coïncidència, error?

 • daniel closa

  05/06/2012 12:35

  Carquinyol. Quin interes li troba la penya als misteris de quarto milenio, si els misteris reals són molt més sucosos?

  Mirabilis. Previsiblement poc efecte. El s nivells de carboni radioactiu segueixen sent molt baixos. Però seria interessant fer una mirada als registres de la època per veure si desciruen alguna cosa poc habitual.

  Roger. Les referencies óbvies (canvis en el Sol o en alguna estrella) sembla ue no. Altres coses més subtils potser han passat desapercebudes. El problema es que , simplement, no tenim clar el que cal buscar.

  Ariadna. Doncs mira… :-D

 • Ariadna

  05/06/2012 10:10

  Raigs còsmics… nou post?

 • Roger Verdaguer

  05/06/2012 10:05

  Ostres, i segur que no hi ha res en cap registre històric?

 • Mirabilis

  05/06/2012 10:05

  Molt interessant. Ves a saber com va influir això en la gent de l’època. Potser ni es van adonar, o potser tots tenien migranya. Qui sap!

 • Carquinyol

  05/06/2012 7:47

  uau… m’encanten aquests misteris misteriosos ?

  Per cert, no va ser aquest l’ha y en que el R. Madrid va guanyar la darrera Champions ?

  :P