Fotoenvelliment

fotoenvelliment.jpg Fa uns dies es va publicar a New England Journal of Medicine una imatge ben sorprenent. La d’un home que mostrava dos aspectes ben diferenciats a banda i banda de la cara. El títol de la imatge era “Dermatoheliosi Unilateral” i ha resultat un excel·lent exemple de per quin motiu hem d’anar amb compte amb prendre el Sol en excés.

La història que hi ha al darrera la foto és senzilla. Es tracta d’un camioner de 69 anys, que durant 28 anys va conduir un camió amb el costum d’anar amb la finestreta baixada. Això feia que cada dia la llum del sol li toqués de manera directa únicament al costat esquerre de la cara. El que podem veure és simplement l’efecte que té el Sol sobre la pell. Encara que la paraula tècnica sigui dermatoheliosi, també es coneix com “fotoenvelliment”.

La pell és un dels teixits més castigats al llarg de la vida. Està en contacte amb el món exterior, sotmès a cops, estirades, estripades i tota mena d’agressions químiques i mecàniques. I, a sobre, cada dia rep una certa quantitat de radiació solar. De les radiacions que arriben del Sol, els infrarojos el que fan és escalfar, i la llum visible ens permet veure-hi però no té prou energia per danyar els teixits. Els que ens han d’amoïnar son els ultraviolats perquè aquests ja si que tenen prou energia per danyar el DNA i per generar reaccions químiques que no ens interessa tenir.

Els ultraviolats (UV) es divideixen en tres tipus segons l’energia que portin. Els UVC es queden majoritàriament a les capes altes de l’atmosfera i, com que no arriben, doncs no ens afecten gaire. Els UVB ja poden penetrar les capes superficials de la pell i tenen prou energia de alterar el DNA. Mala cosa, perquè si no es repara ràpidament pot acabar per causar el temut càncer de pell. En principi no n’hi ha prou amb una única mutació, però les mutacions, una vegada generades, ja es queden per sempre més. Per això l’efecte es va acumulant al llarg dels anys.

I els UVA, els més famosos de tots, són també els que penetren més profundament a la pell. A més del dany a la capa inicial (com els UVB), també afecten les capes internes. No només causen mutacions al DNA, que també, sinó que generen els coneguts “radicals lliures”. No és gens tècnic ni exacte, però podem imaginar una molècula que està tan tranquil·la per la pell i en arribar un fotó UVA rep una plantofada que li fa saltar uns quants electrons. Això la converteix en una cosa molt reactiva, en un radical lliure.

El que passa quan es generen molts radicals és que el cos posa en marxa mecanismes per eliminar-los i reparar els danys que hagin fet. I un dels mecanismes que s’activen és la degradació de les fibres de col·lagen. Ah! Però el col·lagen és el teixit muscular que manté la pell tensa i estirada. Si el col·lagen es va fent malbé, la pell va esdevenint flàccida. Que és justament el que passa en envellir.

Aquest envelliment és inevitable amb els anys, però les raigs UVA acceleren molt el procés (perquè fan radicals lliures que fan que es degradi el col·lagen). Al final el que apareix és un envelliment de la pell causat per la llum: Un fotoenvelliment.

Doncs la imatge del camioner ens permet comparar, d’una manera força evident, com poden ser d’intensos els efectes de la llum solar, quan aquesta es va acumulant i sense protecció sobre la pell al llarg dels anys.

De manera que ja ho sabeu. Envellir, tots envellirem (malament sinó), però si voleu fer-ho quan toqui i no abans, no us deixeu la protecció solar per protegir la pell quan aneu a la platja.  I sigueu generosos a l’hora de posar-la.

5 comentaris

 • Nama

  10/06/2012 7:53

  La part envellida de la cara del senyor sembla més feliç, de fet. Potser és per l’ull!
  Deixant de banda això, tela! Quina diferència! Jo no sóc molt amant de les cremes, però em penso que a partir d’ara li faré més cas a la solar!

 • daniel closa

  08/06/2012 9:15

  El cvidre es transparent a la llum visible, però no deixa passar els UV. Per això no et poses moreno des de dins dels edificis.
  EI el forat de la capa d’ozó, segueix allà a l’Antàrtida, però des de fa uns quants anys està més o menys estable. Semblaria que amb l’retirada dels CFC , si més no, s’ha aturat la destrucció. El que no hi ha per ara es recuperació dels nivells anteriors.

 • Sinera (ex-Iliona)

  08/06/2012 8:59

  La foto ho diu tot. No pensava que pogués degradar tantíssim la pell. Però si el problema era la finestra baixada se’m plantejen un parell de preguntes:

  1.- El vidre transparent de la finestra hauria frenat els UVA i no li haurien danyat la pell?

  2.- Què va ser del gran forat de la capà d’ozó? Va desaparèixer “miraculosament”, segons sembla. No m’acabo de creure que les mesures preses vagin arreglar el problema. Més aviat crec que es tractava d’un fenòmen natural…

 • Daniel Closa

  08/06/2012 8:46

  El costat fosc de la força emet molts UVA

 • Carquinyol

  08/06/2012 8:33

  Aleshores…. Palpatine viatjava amb les dues finestretes baixades ??