L’estupidesa i el resurgir de la serp

Genetictesting copia.jpg Tornen els fantasmes del passat. Els vells monstres que semblaven exterminats els podem veure de nou recobrant forces i guanyant poder. Fa un parell de generacions van ignorar la seva aparició pensant que no n’hi havia per tant. I el preu que vam haver de pagar va ser extraordinari. Tant de bo no cometem el mateix error.

Una de les obsessions més absurdes i perilloses dels feixismes va ser el concepte de la “puresa de raça”. És una idea molt útil per poder justificar el fer qualsevol cosa a qualsevol grup social diferent del que consideres teu. Des del punt de vista de la propaganda és evident que funciona. El concepte de “pur” sempre està ben vist, mentre que si parles de coses “impures” ja t’entren ganes de fer neteja. De manera que només cal adjudicar-te el privilegi de decidir que és pur i que és impur per gaudir d’un poder sense límits.

Però dir que ho fas per que et dóna la gana queda lleig. Sempre és millor recórrer a una suposada veritat científica. Total, com en quasi tot, de la ciència només escoltem allò que ens interessa, mentre que ignorem la resta. I com que estem a l’època de la genòmica, doncs toca decidir en funció dels gens si una persona és prou pura racialment o no. Si una anàlisi genètica troba gens de races inferiors, ja el podrem esbandir dels càrrecs públics, dels drets d’un o altre tipus i li podrem aplicar qualsevol discriminació que ens sembli.

Penseu que és fantasia? Una pel·lícula de terror? Per desgràcia, no gaire.

Ha sortit a la llum que a Hongria una empresa d’anàlisi genètica va expedir a un diputat d’un partit de l’extrema dreta un certificat molt especial. En ell li garantia que estava lliure de gens gitanos i jueus. El laboratori “Nagy Gén Diagnostic and Research” que sembla tenir la seu a la Universitat de Budapest, no ha fet declaracions (per ara). Però de moment, el Consell  de recerca mèdica d’Hongria ha instat al govern a obrir una investigació ja que segons la llei, els tests genètics només han de servir per temes de salut. És fantàstic com eines que poden servir per prevenir malalties es poden distorsionar i aplicar de maneres increïblement perverses.

No se com anirà el tema jurídic. I tinc clar que el tema científic és una ximpleria sense pal·liatius. No hi ha gens jueus, gens catalans, gens suecs o gens indoxinesos. Els humans estem intercanviant, modificant, duplicant i combinant gens des de sempre. Per això no existeixen les races pures. Per descomptat cada població tindrà unes proporcions majors o menors de determinats gens que la farà característica. Però això és tot. Qualsevol gen pot aparèixer en qualsevol persona de qualsevol població. Simplement les probabilitats que això passi són diferents. No s’ha de confondre poblacions amb persones.

Per exemple, potser a Euskadi sigui més freqüent el grup sanguini O negatiu, però només algú molt ignorant li passaria pel cap adjudicar els gens O negatiu com distintius determinants d’una “raça basca”. I només a un idiota encara més profund li passaria pel cap pensar que si ets O negatiu és que estàs “contaminat” amb “gens bascos”. Doncs si enlloc de “O negatiu” et parlen de “18 posicions genòmiques característiques…” el raonament és el mateix, encara que sembli més tècnic.

Però una característica d’aquests partits extrems és que entre els seus seguidors hi ha un percentatge d’idiotes integrals extremadament elevat. I que científicament no tinguin cap valor aquestes anàlisis els és absolutament indiferent. Si algú els diu allò que volen sentir, ja en tenen prou per donar-ho per bo. Per desgracia, i considerant els temps que corren, sospito que de bestieses així en sentirem a parlar cada vegada més. Quan perds la feina i tot s’ensorra al teu voltant, t’agafes al que sigui, per pervers i absurd que sigui.

Però insisteixo. No hauríem de fer com si res. Aquest error ja el van cometre al segle passat. Cal evitar que el seny sigui esbandit per emocions primàries encara que s’amaguin sota una disfressa de “proves científiques”.

I sobretot, no hem de minimitzar el perill. Com deia, amb un toc d’humor molt intel·ligent l’economista Carlo Maria Cipolla a la seva quarta llei de l’estupidesa: “Les persones no estúpides subestimen sempre el potencial nociu de les persones estúpides”.

11 comentaris

 • Joan

  13/06/2012 23:22

  Fa anys vaig treballar uns quants mesos a la República Federal Alemanya on em vaig trobar amb un senyor, ja gran, que havia treballat al Museu humà que els nazis havien muntat a Neanderthal ( a la vall del Ruhr, prop d’Essen patria si no m”equivoco, d’un hominid predominantment europeu. Explicava aquest pobre senyor com sota les ordres de Goebels i Goering havien agut de remodelar els arbres de l’origen humà. Quant als Neanderthals, tan lletjos, no eren precursors dels alemanys i aris en general, sinó que, havent elaborat una teoria curiosíssima, pretenien que les troballes de Neanderthal confirmaven totes les teories racials feixistes. Era ciència pura

 • Jordi

  13/06/2012 16:52

  Sempre hi ha qui adapta a les seves necessitats qüestions científiques sigui o no correcta aquesta adaptació. Saben que dient que es científic dóna prestigi independentment de la veracitat. Un altre exemple del que estic cansat de rebatre és l’aplicació de la teoria de l’evolució de Darwing a l’economia: allò els més apte…(mal interpretat per suposat).

 • Salvador

  13/06/2012 14:45

  Un petit detall, Roma es refereix a gitanos, no a romanesos, seria “lliure de gens gitanos i jueus”

 • Clidice

  13/06/2012 12:31

  uf! quin descans! O+, impura de cap a peus! :) És important tenir-ho molt present sempre, tens raó, podem cometre el mateix error una vegada, i una altra, i una altra …

 • Montserrat

  13/06/2012 11:50

  ostres doncs tinc un tret que em fa basca, soc o-, jajaja
  fa un temps vaig veure un documental en que s’estava investigant com a armes biològiques virus dirigits a determinades seqüencies característiques d’algunes races, em vaig esgarrifar!!!!!

 • Francesc Calafell

  13/06/2012 11:22

  Ufff. Per on començo? D’ofici, sóc genetista de poblacions humanes, i el fantasma de la serp ens persegueix. De tant en tant el fem enfadar, com quan vam quantificar la contribució de nordafricans i habitants de l’Orient Mitjà (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2668061/?tool=pubmed). Ho vam fer amb el cromosoma Y, que és una petita peça del mosaic que és el noste genoma. Igual que cadascun de nosaltres té múltiples avantpassats, cada tros del nostre genoma pot tenir un origen diferent. Axí, l’empresa 23 and me (www.23andme.com) et pot pintar cada fragment d’un cromosoma segons el seu origen continental. Però cal remarcar que això ho podem fer amb, aproximadament, 1 de cada 1000 nuclèotids del nostre DNA. Dels altres 999, 997 o 998 seran majoritàriament iguals entre tots els humans. I l’1 o 2 restants seran diferents només en nosaltres o la nostra família més directa.

  Caldrà explicar tot això molt bé quan donem als volunatris els resultats dels projecte sobre genètica i cognoms (http://cognoms.upf.edu). Podrem dir coses sobre el pare del pare del pare… però no sobre la resta d’avantpassats! I ja estem explicant que no expedim precisament certificats de catalanitat…

 • Joan Codina

  13/06/2012 10:20

  Tot pur?? Però de què viuen aquella gent?? Només d’elements de la taula periòdica?? I si ens fiquem puristes fins i tot aquests són impurs: nuclis amb protons i neutrons!!! una mescla endimoniada!!

  Espero que la societat sigui prou llesta com per veure que a aquesta gent només se’ls pot ridiculitzar i riure de les seves tonteries.

 • tramuntaire

  13/06/2012 10:10

  Sempre he pensat que la ciència i la tècnica solen anar unes quantes passes per davant de la societat. Els científics van massa de pressa? I ara, el que passa és que en un món on cada dia es parla d’avenços mèdics, amenaces ambientals, transgènics i nous coneixements en general, la gent s’entesta a creure que la ignorància és una qualitat acceptable. Tot i que tinc clar que, igual que passa en economia, hi ha a qui no li interessa que el poble en sàpiga massa.

  Per cert, parlant dels bascos, fa poc es va publicar un estudi dirigit per un mallorquí sobre les seves particularitats genètiques:
  http://www.cell.com/AJHG/abstract/S0002-9297%2812%2900032-8

 • Sinera

  13/06/2012 8:47

  La genètica, la neurobiologia i la farmacologia, emprades per científics al servei de poders carents de tota ètica, podran fer barbaritats, i no només del caire “idiota” que esmentes, Daniel, sinó reals.

  Petits laboratoris produexin tota classe de drogues sintètiques ben conscients de que les consumira el jovent. No són idiotes però careixen de tota ètica.

  Ens podem creure que no existeixen també laboratoris i científics que no experimenten amb aquestes ciències al marge dels “oficials”? Que estan pagats per poders que mai coneixerem? Tant de bo que no!

  Mentre siguem capaços d’esbrinar quan es tracta d’idioteses tindrem sort.

 • Carquinyol

  13/06/2012 8:06

  Darrerament, gràcies a una sèrie de TV, s’ha posar d’actualitat les apocalipsis zombies o les se es conseqüències. Doncs bé, una apocalipsis imbècil és quelcom de similar però de perill molt mes real.

  I cada día que passa estem més sols…

 • Erwin Rommel

  13/06/2012 7:54

  Això es del tot cert, no s’ha de subestimar mai a aquesta mena de gent.
  Si que ens podem riure d’ells, doncs d’aquesta manera podem arrivar a veure on arriba l’estupidessa humana, però els hem de tenir lligats ben curt, no sigui pas que se ens escapin com el capcigrany de l’Adolf Hitler al segle passat. Salut!!!