Vedells i mosques amb potes de més

vedell homeotic.jpg Si visquéssim a l’època romana, o grega, o ibera, o medieval, segurament es consideraria un senyal de mal averany. És la mena de coses que donaven feina als sacerdots, els oracles i els endevins. I es que realment és un fet poc habitual que neixi un vedell amb sis potes. Encara més, les dues potes extra li pengen del coll gairebé com si fossin un parell d’orelles gegants. Una imatge realment sorprenent.

Però el que ens diu aquesta vedella mutant (perquè no deixa de ser això) és que tots els éssers vius de la Terra estem molt més emparentats del que pensem. Una mutació en la que sorgeixen potes al cap és molt ben coneguda pels genetistes en un altre animal: la mosca del vinagre. L’entranyable Drosophila melanogaster.

Fa molts anys, els investigadors es van adonar que irradiant larves de mosques podien obtenir tota mena de mutacions que els permetien estudiar com era el material genètic. Entre les mutacions que veien n’hi havia de tota mena, però unes de molt espectaculars eren les que modificaven l’organigrama general del cos. Hi havia mosques amb quatre ales enlloc de dues, mosques amb antenes enlloc d’ulls i també mosques amb potes al cap enlloc d’antenes. Aquesta última mutació, evidentment es va anomenar antennapedia.

Gràcies a aquestes mutacions es van descobrir un tipus de gens molt particulars. Son els gens encarregats d’organitzar l’estructura general de l’organisme. Nosaltres, (i les mosques també) comencem sent una única cèl·lula. Un òvul fecundat que s’anirà dividint primer en dos, després en quatre i així anar fent. Però en un moment donat, un grup de cèl·lules començarà a transformar-se en un cap, altres en unes costelles, altres en uns pulmons etc. Doncs aquests gens, anomenats gens homeòtics, són els que s’encarreguen de regular-ho.

En les mosques és molt interessant veure com s’activen. Una mosca és un artròpode, és a dir que té el cos fet per segments més o menys repetitius. Inicialment el que fa el cos és definir diferents seccions pràcticament iguals. Com si fossin llesques de pa. Després cada secció agafarà una funció segons els gens homeòtics que s’hi activin. En una secció sortiran ales, en una altra sortiran potes, en una altra apareixeran ulls i en una altra sortiran antenes.

De manera que fer sortir potes enlloc d’antenes en una mosca indica que el gen homeòtic encarregat de desviar el desenvolupament cap a “antena” no ha funcionat correctament i en canvi s’ha posat en marxa del de “pota”. Bé, potser és una mica més complicat, però la idea és senzilla.

Quan els van descobrir, semblava interessant, però limitat als artròpodes. La sorpresa va ser quan van mirar el genoma dels mamífers i van trobar uns gens extremadament similars. Nosaltres també tenim gens homeòtics com les mosques. I no és tan estrany No som artròpodes, però el nostre cos també està segmentat. Mireu la forma de la columna vertebral, mireu les costelles i estareu veient els segments. No és el mateix, però la idea és similar que en els artròpodes. I d’organitzar-ho també se n’encarreguen els gens homeòtics que, sospito, són els que han tingut problemes en aquest vedell.

En mosques, una única mutació pot fer que apareguin antenes enlloc d’ulls o coses així. En canvi en mamífers cal que se sumin un parell o més de mutacions. Per això és un fenomen molt més estrany. Però al final és el mateix. Un mecanisme comú que ens recorda que la vida a la Terra comparteix molt més del que sembla. Un mateix DNA, un mateix codi genètic, una mateixa maquinària molecular i uns patrons amb sistemes de regulació similars per donar lloc als organismes. Per descomptat, amb diferències acumulades al llarg de l’evolució, però amb mecanismes que ens recorden l’origen comú que compartim.

Per això, el vedell amb sis potes tan similar a les mosques antennapedia simplement ens recorda que tots els éssers vius del planeta som parents.

9 comentaris

 • Sinera

  15/06/2012 17:45

  Perdó. Em volia referir al RicardM!

 • Sinera

  15/06/2012 17:43

  Manel. Mai havia sentit les paraules “mutagènesi” ni “teratogenia”, per bé que entenc bé el que vols dir. Tens tota la raó. Només feia referència als resultats finals, als monstres, siguin de sis o de dues cames…

 • Manel

  14/06/2012 20:18

  Per mi el “miracle” de la diferenciació cel•lular segueix sent un dels grans misteris de la biologia. Em sembla que els gens homeòtics encara són una explicació molt primària d’aquest fascinant fenomen.

 • RicardM

  14/06/2012 16:48

  Sinera, no és el mateix mutagènesi (que sembla que és la responsable del vadell “sis-peus”) que teratogenia (responsable de les malformacions fetals de la Talidomida). La Talidomida no s’ha demostrat que sigui mutàgena, però afecta a la diferenciació cel·lular que te lloc en la formació de les extremitats (corregeix-me Daniel si vaig errat, que tinc la biologia cel·lular una mica rovellada).

 • daniel closa

  14/06/2012 15:14

  Pero amb la talidomida era al revés. Faltaven extremitats o no s’acabaven de formar.
  Això de fer crèixer diferents parts del cos al laboratori és un somni de fa temps, però encara està molt en fase de somni. Ara bé. Tot arribarà.

 • Sinera

  14/06/2012 14:18

  També la Talidomida va fer néixer monstres.

  Ja fa temps es deia que era possible controlar aquests gens en laboratori i fer “néixer” només determinades parts del cos -posem, per exemple, un braç, un cor. etc. Però no sé si això és cert.

  El dia que sigui així… potser hi haurà botigues especialitzades al Passeig de Gràcia on serviran braços, cors, fetges,… per autotranspaltaments casolans…

  I disculpeu aquesta tonteria!

 • Carquinyol

  14/06/2012 9:17

  :D :D :D :D

 • Daniel Closa

  14/06/2012 8:52

  Noi. Hi ha motius de sobra per sortir al carrer cridant i mosquejats, però el pobre vedell no és un d’ells.

 • Carquinyol

  14/06/2012 8:31

  O sigui, que això del vedell no ens ha de mosquejar gaire i no s’acaba el món ni té res a veure amb els maies ni cal sortir corrent i cridant pel carrent mans enlaire… :P

  Per cert, potser aquesta mutació seria interessant en el cas dels porcs. Quatre pernils per exemplar !!