Enyorat sabor d’estiu

two_peaches.jpg L’arribada de la tardor es nota en moltes coses. Els dies de pluja es fan més freqüents, els dies es van escurçant, els arbres canvien el color i en general es nota un ambient diferent a l’atmosfera. Però també es nota en les coses típiques de l’estiu que sense fer gaire soroll van desapareixent. I una de les coses que durant els propers mesos trobaré a faltar és el sabor dels préssecs. Que voleu? M’encanta l’olor i el gust dels préssecs aquells dies que  fa tanta calor. I posats a triar entre el de vinya i el d’aigua, jo soc dels que es deleixen per la dolçor lleugerament àcida dels de vinya.

Així com el raïm és la fruita que associo amb la tardor, el préssec és la meva fruita preferida de l’estiu. Una opinió que no comparteixen amb mi tots aquells per als que el préssec és sinònim d’al·lèrgia.

És una llàstima, perquè a més de deliciós, de refrescant i fins i tot de bonic, el préssec té l’inconvenient de ser un dels fruits que causa més al·lèrgies. Especialment la seva pell.

El motiu de les al·lèrgies el tenim identificat. És una proteïna anomenada “Pru p 3” que forma part d’una gran família de proteïnes denominades “proteïnes de transferència de lípids”. Les plantes en tenen moltes d’aquestes proteïnes i elles són les responsables de moltes de les al·lèrgies que trobem en diferents aliments vegetals. El nom ja diu clarament el que fan. Són proteïnes que serveixen per portar lípids d’una banda a l’altra. Els olis tenen molts problemes per anar d’una banda a l’altra de les cèl·lules ja que l’ambient biològic acostuma a ser aquós. Ja diuen que el nostre cos està fet per aigua en tres quartes parts i per l’aigua els lípids floten com les gotes d’oli a l’amanida. Per això han d’anar units a alguna proteïna que els faci de vehicle.

El cas, però, és que aquestes proteïnes en concret estan situades fora de les cèl·lules de les plantes, de manera que la seva funció encara no està clara. És a dir, transporten lípids però encara es discuteix amb quina finalitat. Es parla participen en la defensa contra infeccions, que ajuden al desenvolupament del vegetal o que participen en la fabricació de la cutícula de la pell d’alguns fruits.

Sigui com sigui en tenen molts, però resulta que la seva estructura activa la resposta de cèl·lules del sistema immunitari de moltes persones. Per això causen al·lèrgies. A més moltes proteïnes d’aquestes tenen un origen evolutiu comú de manera que es donen respostes creuades. És a dir que  per exemple, moltes persones al·lèrgiques als préssecs també tenen sensibilitat a altres fruits com les avellanes. El motiu és que la proteïna “Pru P 3” dels préssecs i la proteïna “Cor a 8” que fabriquen les avellanes s’assemblen tant que generen la mateixa activació dels limfòcits T.

Com que la major part d’aquesta proteïna està a la pell del préssec, en moltes ocasions n’hi ha prou de pelar-los. Però, és clar, quan algú és al·lèrgic a un aliment, ja no li ve de gust fer experiments i simplement el deixa de banda. Una llàstima, perquè el gust d’un bon préssec de l’Ordal una tarda d’estiu és dels petits plaers que fan que l’estiu realment tingui sabor d’estiu.

6 comentaris

 • Nama

  17/10/2012 23:22

  Jo també estic amb els préssecs. Una temporada que el meu pare vivia a Móra d’Ebre portava uns préssecs d’aquella zona cap a casa, prop de Vic, i m’encantaven… els taronges grans i sucosos…
  I com diu en Carquinyol, d’aquí poc vindran les taronges… Mmm!

 • Daniel Closa

  17/10/2012 18:37

  Carquinyol. Siiii. Aviat les visites a les terres de l’Ebre seran un immens plaer cítric!!!

  oca. Mira, de vegades les al·lèrgies respecten les coses bones de la vida.

  Clidice. Al3Lergica al platan? Ostres, quina mala pata!

  Sinera. Home, si vius prop de l’ordal no ho pots tenir millor!l!

 • Sinera

  17/10/2012 14:13

  Per ordre: el préssec (visc aprop de l’Ordal!), les cireres de dos cirerers que tinc al jardí, el meló, la taronja, els plàtans, la sindria dolça i ben freda, les pomes àcides… Per sort aquesta proteïna del préssec no m’ha fet mai cap mal. I ara, quan surto a caminar, semore m’aturo a alguna vinya i em menjo uns quants gotims!

  N’hi ha que som afortunats!

 • Clidice

  17/10/2012 12:48

  el préssec no em farà gaire mal, però tampoc tinc ganes de comprovar-ho massa sovint. Això si, el plàtan, per a mi, és pitjor que una bala de 9mm. Síndria, per a mi l’estiu és una dolça i sucosa síndria :)

 • oca

  17/10/2012 11:52

  Completament d’acord amb tu Dani. Per mi, una de les millor fruites que hi ha.
  I ves quina cosa, jo que sóc al•lèrgic a mil i una cosa (tot el braç s’embutllofa quan em fan les proves tu), i no en sóc a la pell del préssec.
  Quina sort, sinó segur que, com dius, ara mateix no en desfruitaria.

 • Carquinyol

  17/10/2012 8:08

  Apunta un altre apassionat dels préssecs ! I bé, els préssecs se’n van… però venen les taronges !!