Que hi ha a Formalhaut?

Fomalhaut_with_Disk_Ring_and_extrasolar_planet_b.jpg El nom de l’estrella el trobo deliciós: Formalhaut. És un nom genial per una estrella. Busco d’on ve el nom i trobo que és d’origen àrab, fum al-ħūt, que significa “la boca de la balena”. Realment els noms àrabs dels estels són els que em sonen millor (Aldebaran, Altaïr, Betelgeuse…). Però en el cas de Formalhaut, sospito que està a punt de guanyar-se un sobrenom. L’estrella de Sauron, que tampoc queda malament encara que sigui una mica anguniós.

El motiu és la imatge que es va obtenir de Formalhaut. L’estrella està envoltada per un anell de pols del que podem detectar la brillantor malgrat que està molt allunyat de l’estrella. Deu ser un equivalent al nostre cinturó de Kuipper, però encara més allunyat. La gràcia és que amb l’angle que el veiem l’anell agafa una forma ovalada i en la imatge de la NASA recorda extraordinàriament l’ull de Sauron de la pel·lícula “El senyor dels anells”.

I per fer-ho encara més interessant, sabem que a Formalhaut hi ha alguna cosa…, que no tenim massa clar el que és.

La història va començar l’any 2008 quan es va anunciar que s’havia fotografiat per primera vegada un planeta extrasolar. Anteriorment s’havien detectat planetes en altres estrelles, però eren deteccions per sistemes indirectes, en canvi en aquest cas hi havia una fotografia del que semblava ser un planeta que es va batejar amb el nom de Formalhaut b (els planetes d’un sistema solar sempre comencen per la lletra “b” ja que la “a” es reserva per l’estrella).

Tot i que a la foto només són uns pocs píxels, es va calcular que el planeta era molt gran, varies vegades més gran que Júpiter, i estava molt lluny. Molt més allunyat del que estan Neptú o Plutó respecte del Sol.

Els problemes van començar quan es va repetir la foto però en el infraroig enlloc del visible. Aleshores el planeta ja no es veia. Això era un problema perquè un planeta tan gran hauria d’emetre llum infraroja. Júpiter n’emet força. De fet, emet molta més radiació que no pas li arriba del Sol. Els planetes gegants gasosos tenen moltes reaccions al seu interior que els fa enviar tota mena de radiacions. Però Formalhaut b no emetia res. Aleshores es va pensar que tot plegat era un error, que no era un planeta sinó un núvol de pols que s’havia format a la part interior de l’anell estel·lar.

Podria ser, i per això no va passar a la llista oficial de planetes. Però la cosa es va tornar a animar fa poc, quan van tornar a fer una mirada a l’ull de Sauron còsmic. El resultat va ser similar al de l’any 2008. El planeta o el que fos apareixia a les imatges obtingudes amb llum visible, però no en les de l’infraroig. Una cosa, però, havia canviat. La cosa aquella s’havia mogut. I el que és més, s’havia desplaçat precisament com s’esperaria que ho fes un planeta.

Més dades interessants. L’anell de pols que envolta l’estrella acaba de manera força abrupta per la banda interior. Més o menys per la zona on està el presumpte planeta, que seria el que “netejaria” de pols aquella zona. Tot plegat fa que Formalhaut b sembli que vol tornar a la vida en el seu estatus de planeta. Fins i tot a la NASA fan broma parlant del planeta zombie.

Ah! I per explicar perquè no emet calor només cal pensar que potser sigui no sigui tan gran com imaginàvem inicialment i que la seva massa sigui només d’un parell de vegades la de Júpiter. L’error en l’apreciació es podria explicar si Formalhaut b tingués un sistema d’anells, com Saturn. En aquest cas seria un espectacle grandiós.

Tot i que pensant-ho bé, no ens hauria de sorprendre trobar un planeta que sigui tot un “senyor dels anells” dins “l’ull de Sauron”.

9 comentaris

 • Daniel Closa

  25/11/2012 2:01

  Lalu. És el que té el ser una mica friki i portar-ho amb orgull! :-D

  Pau. Has de tenir en compte que la foto del puntet blau es va fer amb la càmera de la sonda Voyager (tecnologia dels anys 70) i la de Formalhaut s’ha fet amb el telescopi espacial Hubble!

 • Pau Bosch

  24/11/2012 23:26

  Es veu una cosa tan, tan pixelada, que potser el que fa que sembli gros no és un sistema d’anells sinó directament un seguit de llunes que hi orbiten. De fet, al Sistema Solar no n’hi ha, però en teoria és possible que hi hagi “planetes dobles”, o sigui dos planetes que giravoltin al voltant d’un eix comú. De molt lluny podrien semblar una sola taca.

  Dic jo, vaja.

  De totes maneres em sobta que el “punt blau pàl·lid” sigui tan minúscul vist des del mateix Sistema Solar i en canvi s’hagi pogut veure això en un altre. Déu n’hi do.

 • Lalu

  24/11/2012 19:34

  Visca la línia final! M’encanta com ho has lligat tot. (sense desmerèixer la resta del post, clar.)

 • Daniel Closa

  22/11/2012 9:09

  Si que sortia en algun dels mithes de Cthulthu.

 • Roger Verdaguer

  21/11/2012 11:21

  Home! Formalhaut (l’estrella) ja apareixia en alguns relats de terror. Ara no hi posaria la mà al foc, però no eren alguns de Lovecraft? Zombie, Sauron… quina por que fa sense voler-ho, pobre, aquest sistema XD

 • Daniel Closa

  21/11/2012 10:23

  Carquinyol. Amb els exèrcits del senyor fosc preparat-se per caure sobre nosaltres? Quin mal rotllo!!

  XeXu. Tens raó. Potser no eés tan evident qui viguila a qui :-D
  Els gegants gasosos del nostre sistema són els quatre grans: Jupiter, Saturn, Urà i Neptú.

  Sinera. Realment es mereix unes quantes mirades atentes més. Aquesta mena de incógnites són les que li donen alegria a l’astronomia!

 • Sinera

  21/11/2012 10:04

  Sembla qie encara s’haurà d’estudiar molt més abans d’estudiar de buscar-hi zombies!

 • XeXu

  21/11/2012 9:56

  Sembla tret d’un llibre de ciència ficció! Que deu ser aquest ‘planeta’? I si és artificial?? Txan, txan txaaaa!!! (llegeixi’s com a música d’intriga). Per cert, que pensava que els gegants gasosos eren Urà i Neptú. Júpiter també? Gasós no ho sé, però gegant segur.

  Estan segurs els astrònoms que són ells els que vigilen Formalhaut? Jo crec que és ell que tot ho veu…

 • Carquinyol

  21/11/2012 9:00

  Amb totes les dades que dones només hi pot haver una cosa: Mordor, on caminen les ombres !

  PS: La imatge és acollonant !