Però, que han trobat a Mart?

curiosity2.jpg És bastant empipador. Suggerir que tens un esborrany d’unes dades importantíssimes, però no mostrar-les i deixar-ho per més endavant, i que després algú digui que no, que en realitat no volies dir el que semblava que deies…  I sobretot és empipador quan això no passa per primera vegada. Cal anar amb compte amb les notícies que filtres, perquè si després tot acaba en foc d’encenalls, et fa perdre molta credibilitat i fa que tothom es pregunti quin és el motiu que t’empeny a actuar d’aquesta manera.

I no, no parlo de política ni de medis de comunicació, sinó de la NASA.

Twitter, els diaris, les xarxes socials, tot anava ple amb la pregunta del milió: ¿Que ha trobat el robot Curiosity a Mart?

Tot va començar amb un comentari fet per en John Grotzinger, el cap de la missió. Va dir que havien fet un descobriment “dels que sortiran als llibres d’història”. Però no va entrar en més detalls i va deixar les dades exactes per una conferència de premsa que faran el dia 3 de desembre aprofitant la reunió anual de la Unió Americana de Geofísica.

De seguida van començar les especulacions. Han trobat vida a Mart? Algun diari ja havia publicat aquest titular tot i que després el seny s’ha imposat i han rebaixat les expectatives. Després de tot, el Curiosity no està dissenyat per buscar vida sinó condicions que permetin la vida. El matis és important.

Però alguna cosa han trobat. Potser molècules orgàniques complexes?, hidrocarburs? Algun producte químic que només el pugui haver sintetitzat un organisme viu? Metà?

El metà és una de les estrelles de les especulacions perquè ja ha semblat alguna vegada que el detectava. Ara, però, sembla que el que va passar és que la nau es va endur una mica d’aire de la Terra a l’interior i el que va trobar era metà provinent d’aquesta contaminació. És el que passa quan portes aparells tan ultrasensibles. I no està de més recordar que el Curiosity porta el que s’anomena SAM (Sample Analysis at Mars) i que és un dels millors laboratoris d’anàlisi química que hem parit els humans.

Haurem d’esperar pacientment fins al 3 de desembre. I esperem que realment valgui la pena. Potser els de la NASA obliden que allò que als científics ens sembla una troballa fabulosa, deixa freds a la majoria de les persones. Si estàs explorant Mart i parles d’una troballa històrica, no valen mitges tintes. Històrica serà la evidència que hi ha, o hi va haver, vida a Mart. Les troballes purament científiques són genials, a mi em posen com una moto, però no passen als llibres d’història de la manera que la majoria de la població ho entén. Si ens tornen a dir que hi ha evidències d’aigua a Mart, estarà molt bé, però no serà la primera ni la segona vegada, de manera que tampoc es considerarà històric.

Ara bé. Potser si que han trobat algun tipus de molècules indicatives de vida. En aquest cas probablement seria vida microbiana, potser al subsòl de Mart. Però tot això són especulacions, castells a l’aire que ens podríem estalviar. Parlem de dades científiques, de manera que si és així ara mateix deuen estar repetint i verificant els experiments. I després els tornaran a repetir i recalibrar per estar segurs del tot. I potser al final serà un error en algun cable. No passa res. La ciència funciona a base de mesurar i provar, anar cometent errors però intentant sempre trobar-los i corregir-los. Quan ho tinguin clar, que facin l’anunci, però mentrestant ens podriem estalviar els espectacles que recorden una mica alguns programes de la tele.

De totes maneres, reconec que m’encanta pensar que potser tindrem la sort de viure el moment en que es va trobar vida fora de la Terra. Pels que estem fascinants per aquest fenomen que anomenem “vida” no podria haver un regal millor.

10 comentaris

 • Eduard Vila

  05/12/2012 16:24

  Al final no saben si les restes orgàniques són de la mateixa nau oi?

  PD: molt bon blog Daniel!

 • tramuntaire

  04/12/2012 15:34

  Bé, al final un gran farol, oi?

 • Roger Verdaguer

  26/11/2012 12:16

  Darrerament amb alguns companys hem estat fent broma que un dels propers realitys es podria dir “Becaris”, i deixar un grup de becaris vivint en un laboratori XD Això va en la línia de l’espectacle aquest que sembla que s’imposa, hihihi.

 • Daniel Closa

  25/11/2012 1:56

  Sinera. Haurem d’esperar. Però sempre es millor fer les coses d’una altra manera. A no ser que hagin trobat vida a Mart, és clar. I tot i així…

  tramuntaire. Si, es clar. Son americans i fan les coses al estil americà. A la comunitat científica es detecta una mica de cansament amb els numerets. Després dels bacteris de l’arsènic que van acabar en no-res haurien d’anar amb més de compte.

  Jan Un munt de ferralla? Un munt de ferralla?!!!! Li dius ferralla al Curiosity? Que el gran monstre volador d’espagetti no t’ho tingui en comtpe! :-D

 • Joan

  23/11/2012 18:41

  d’alguna manera han de justificar els dolars que ha costat pujar el munt de ferralla allà dalt….però també sóc dels que m’agradaria trobar indicis de vida en altres planetes i que no siguin del pp

 • tramuntaire

  23/11/2012 14:50

  Són estatunidencs i de la NASA, i això ho hem de tenir en compte, perquè en aquell país tenen aquesta cultura del bombo i el plateret. Quan es van detectar neutrins més ràpids que la llum, la prudència de l’anunci per part dels científics (no de la manera que va sortir als mitjans generals) va ser exemplar.

  D’altra banda suposo que quan parlen de llibres d’història es deuen referir als d’història de la ciència, perquè en els generals no hi ha gaires referències a Newton, Darwin o Einstein.

 • Sinera

  23/11/2012 10:41

  De nou, han donat peu a l’especulació científica com si de vulgars polítics es tractés. La ciència és massa important perquè parlin d’ella portantveus mediocres per fer-se els importants.

  La ciència és poc entesa però també és molt venerada pels qui hi entenen i pels ciutandans de a peu que no hi entenen res de res. Però aquesta mateixa veneració pot fer-li perdre amb molta facilitat la credibilitat que encara conserva. No va ser encertat dir que podia sobrepassar-se la velocitat de la llum sense estar-ne del tot segur. S’ha de deixar la propaganda pels polítics! La ciència ens ha de donar seguretats, que mira que les necessitem!

  És com tu dius, Daniel. Segons del que es tracti molta gent quedarà decebuda i escarmentada. Estem acostumats a que aquestes coses passin en política però no pas en els temes científics.

  Igual que passarà amb la pobre independència de Catalunya. Quanta frustració entre els que l’han cregut possible en aquests temps d’enganys i propapaganda. Però això només és política!

  La ciència ha de mantenir-se dintre d’una absoluta seriositat. Llàstima si no es preserva la veneració de tothom!

 • Daniel Closa

  23/11/2012 10:20

  Carquinyol. Ja trigues a donar-lo a conèixer! però no a la NASA, ni a la comunitat científica! Has de presentar-ho en una roda de premas informal i a última hora. I, per descomptat, abans li ho expliques a l’editor de “El Mundo Today” (tot en nom de la transparència i la veritat, per descomptat)

  Esther. I tant. Es que hi ha esborranys que fan una flaire molt característica

 • Esther

  23/11/2012 9:38

  con diu un amic meu: abans s’enxampa un mentider que un esborrany!

 • Carquinyol

  23/11/2012 8:46

  Sento desencartar-te, però un esborrany que tinc per casa m’informa del que realment han trobat a Mart :

  Un monolit amb la inscripció d’una suma malt feta

  A hores d’ara s’estan seguint diferents línies d’investigació, però sembla ser que els autors no estan en deserts llunyans.