Va de noms

beetle.JPG Si ets una mica friki i sents la paraula “bazinga”, immediatament penses en Sheldon Cooper, el personatge de la sèrie “The Big Bang Theory”. Bazinga és l’expressió que fa servir encara que no està massa clar d’on la van treure els guionistes. En el doblatge al castellà fan servir “zas, en toda la boca”, que perd completament la gràcia.

Però podria ser que si et parlen de bazinga en realitat facin referència a un insecte. Concretament a una nova espècie d’abella que han descrit fa poc i que han batejat amb el nom de Euglossa bazinga precisament en honor del personatge televisiu i la seva cèlebre expressió.

Això de posar noms amb una mica d’imaginació és una característica força habitual en els investigadors. En principi, el nom el proposa l’investigador que identifica o descriu per primera vegada l’espècie. I segons tinguin el dia poden posar-hi més o menys gràcia.

Per exemple, hi ha un fòssil de trilobit que es va situar dins el gènere Han i que van batejar amb el nom de Han solo. No costa gaire deduir de quina saga de pel·lícules era seguidor qui va triar el nom. I el mateix sentiment tindria qui va decidir batejar una vespa amb el nom de  Polemistus chewbacca. Per cert, també hi ha una formiga que porta el nom de Pheidole harrisonfordi. Podem especular si l’escarabat Agra schwarzeneggeri és gaire musculós o com de seductora és l’aranya Aptostichus angelinajolieae. I si has fet una pel·lícula com “Parc Juràssic” no t’ha de sorprendre que bategin un pterodàctil amb el nom de Coloborhynchus spielbergi.

Els noms de persones famoses són molt habituals i pots trobar des d’una mosca amb el nom de Campsicnemius charliechaplini fins altres de més mal record, com Anophthalmus hitleri, un nom que li va posar a un escarabat un seguidor del que aleshores era canceller d’Alemanya. Un altre polític que ha cedit el nom a un escarabat és en George Bush, amb l’Agathidium bushi .

Els músics aconsegueixen l’honor de cedir el nom a moltes espècies. És el que té la fama. Per això trobem des de la vespa Mozartella beethoveni fins al crustaci caribeny Gnathia marleyi. També trobem coses com Avalanchurus lennoni, Myrmekiaphila neilyoungi o Heteropoda davidbowie. I hi ha dos espècies de trilobits que s’anomenen Avalanchurus simoni i Avalanchurus garfunkeli.

De vegades la imaginació es dispara i es trien noms com Aha ha, unes vespes australianes. O l’escarabat Orizabus subaziro, un nom palindròmic que faria les delícies d’en Marius Serra. També hi havia un tipus de lloro amb el nom de Vini vidivici.

Pels amants de l’univers Tolkien podem trobar coses com un rat penat anomenat  Syconycteris hobbit, un mamífer extingit anomenat Oxyprimus galadrielae, un escarabat que porta el nom de Pericompsus bilbo, un artrópode adaptat a la vida en cavernes que es diu Gollumjapyx smeagol o un coleòpter amb el màgic nom de Macrostyphlus gandalf. De fet, de noms basats en obres de Tolkien n’hi ha per triar i remenar. Hi ha gèneres com Legolasia, Nazgulia, Gimlia o Balrogia. Més sofisticat és un altre mamífer fòssil anomenat Aletodon mellon, que no se si era gaire amistós o si obria moltes portes.

El que deu fer por és un insecte conegut com Macropsis sauroni, tot i que posats a fer por, hauria de competir amb membres d’altres universos, com l’aranya Pimoa cthulhu.

I, és clar, molt més amable és la Barrufeta bravensis, batejada aquí , i que ja en vaig parlar un dia.

9 comentaris

 • Jordi Girbén

  26/12/2012 13:24

  I no existeix el merescut tàxon daniclosai?

  Fa poc, el Carles Hernando (especialista dels esquius escarbats endogeus), m’ha enviat l’article de la revista Heteropteus on presenta en societat cinc noves espècies catalanes: els Entomoculia ferrerguardiai, gamizi i bestiola i els Leptotyphlus bergistanus i girbeni.
  Que aquest darrer (del qual només se’n coneix un exemplar) porti en meu cognom, és tot un honor.

 • Daniel Closa

  20/12/2012 18:08

  Pau. Els amants de star wars son incansables! (Pero això dels midiclorians no va acabar de quallar)

  Mar. He he. La realtiiat sovint supera la ficció.

  Roger. De fet, ja ho vaig comentar fa un temps.
  http://ciencia.ara.cat/centpeus/2012/05/21/la-fi-del-mon-pot-esperar/

 • Roger

  20/12/2012 18:00

  Ostrens! I com els has trobat tots aquests noms??? Hi ha algun recull, o t’hi has passat hores?

  Tinc una petició: demà ens expliques això de la fi del món? ;-P

 • Mar Brava

  20/12/2012 15:09

  Ostres! Si hagués llegit aquest post el 28 de desembre hauria pensat que la innocentada era molt bona, hehe…
  Enhorabona pel blog: és un plaer llegir-lo!

  Molt bones festes!

 • Pau Bosch

  20/12/2012 10:19

  A mi, els bacteris que em cauen més simpàtics són els “Midichloria” http://en.wikipedia.org/wiki/Midichloria :D

 • Daniel Closa

  20/12/2012 9:59

  Carquinyol. Mmmm. Donc spotser n’hi ha, però no els conec. Tinc la sensació que els noms de star treck els fan servir més sovint (això si) per batejar asteroides.

  Sinera. Home, canviar-los no ho se, però de vegades es troben en que cal suprimir-los si algú ja els habvia descrit i batejat abans. Per això no es correcte el Brontosaurus sinò que cal dir-li Apatosaurus, que el van posar primer.

  Esther. És el que tocaria. Però com trobis una stellatus i la bategis així, algun diari “trobarà” uns dossiers per crucificar-te :-D

 • Esther

  20/12/2012 9:34

  La propera alga nova de casa nostra caldrà posar-li “estelatus” (que del tot correcte seria stellatus). Vaig al micro a veure que trobo…

 • Sinera

  20/12/2012 9:16

  És divertida aquesta manera d’elegir noms! Però també hauria de ser possible canviar-los! Sense cap esforç ens vindrien al cal noms com els “Chupoptery Milletensys”, el “Masijunkys confabularis” i tants d’altres…

  A veure si per la Serra Ordalenca trobo alguna bèstiola maca i desconeguda per donar-li el nom de “Daniclosys Sesudus” o quelcom semblant… Ben merescut t’ho tindries, Dani!

 • Carquinyol

  20/12/2012 9:10

  Vaja… poc trekkie veig a la mostra presentada !!

  ;)