Grip aviària; es reprén la recerca

Avian_influenza_A_H5N1_viruses.jpg La grip aviària és una malaltia terriblement inquietant. El virus responsable, una soca del H5N1, afecta les aus, però en alguna ocasió molt rara pot infectar també alguns mamífers, incloent als éssers humans. Quan això passa, la mortalitat és molt elevada, de més del 30 %. Per fer-nos una idea, durant l’epidèmia de la “grip espanyola” la mortalitat no arribava al 3 % i va matar 40 milions de persones. La sort és que la grip aviar s’encomana amb molta dificultat entre persones, de manera que aparentment no caldria patir massa.

Això va resultar que no era del tot cert quan fa un any un parell de grups de recerca van descobrir uns mutants d’aquest virus que s’encomanaven amb moltíssima facilitat a través de l’aire en fures, que són els animals habituals en aquest tipus de recerca. Amb tenir una fura infectada, tots els animals de la mateixa habitació emmalaltien només pel fet de compartir l’aire que respiraven. I per aconseguir aquest efecte només van fer falta cinc canvis en el material genètic del virus. Només cinc mutacions son la diferència entre un virus inquietant i un malson global.

Potser el contagi entre fures sigui més fàcil que entre persones, però de totes maneres, allò va tenir molta repercussió. Es va aturar la publicació del treball ja que es va considerar que aquella informació tenia un ús potencial per al bioterrorisme massa gran. Naturalment això és una mena de censura que va contra la base mateixa del progrés científic, basat en compartir la informació. La solució va ser fer una publicació parcial, ometent alguns detalls tècnics de la metodologia.

Però allò només era la punta de l’iceberg, perquè treballar amb aquell agent no deixava de ser un perill potencial molt gran. Si per accident o mala fe, el virus s’escapava del laboratori tindríem un bon problema. Però cal investigar per entendre el seu funcionament i les maneres de lluitar-hi. Aleshores…?

La decisió dels investigadors va ser establir una moratòria i aturar la recerca durant un temps per tal de decidir en quines condicions es podia treballar amb aquell virus. Després de tot, altres virus esgarrifosos corren pel planeta i s’estudien en algunes instal·lacions especials. La idea era definir quines eren les condicions mínimes de seguretat per estudiar el virus mutat de la grip aviar.

El cas és que la moratòria s’acaba d’aixecar i la recerca es reprendrà. Això encara no es general a tots els paisos i alguns (com els Estats Units) encara ho estan discutint. Pels que ja s’hi posin, caldrà fer-ho com a mínim en laboratoris de bioseguretat tres millorats o de seguretat quatre estàndards. Com que dels de nivell quatre tampoc n’hi ha tants, segurament adaptaran alguns de nivell tres per fer-ho. Aquests tipus d’instal·lacions són les que surten a les pel·lícules d’epidèmies. Investigadors vestits com astronautes, cambres segellades, aire reciclat que no pot sortir a l’exterior, indrets amb pressió ambient menor que l’atmosfèrica per tal que si hi ha una fuga l’aire entri a l’interior i res surti cap enfora…

En realitat és bastant assenyat que sigui així. Ens cal entendre com funciona el virus, com el podem detectar a temps i com podem enfrontar-nos-hi. Semblaria que el problema és el virus que hi ha al laboratori, però cinc mutacions és molt poca cosa per un virus, de manera que a la natura ja n’hi deuen haver i només deu ser qüestió de temps que algun ocell el passi a alguna persona. Millor que quan arribi el moment estiguem una mica preparats. Però també que la preparació és faci amb les millors condicions de seguretat.

9 comentaris

 • Flori

  30/01/2013 22:29

  Sembla prou esgarrifós com per tenir malsons, però segúr que serà millor anar-hi una mica pel davant d’una possible epidèmia. La qüestió és si ens podem refiar dels militars i els polítics, veritablement el pitjor enemic d’aquest planeta és el home.

 • Sinera

  30/01/2013 10:29

  Daniel. Veig que ens tens una mica abandonats aquesta setmana. Espero que no sigui per les retallades… i que estiguis bé.

 • Daniel Pérez

  25/01/2013 23:57

  Tots els grans avenços científics i tecnològics tenen la problemàtica de les possibles aplicacions militars, i la meva opinió és que no per això s’ha d’aturar el progrés del coneixement. En aquest cas, però, crec que és especialment aterrador tot el que es podria arribar a fer amb el control d’aquestes soques mortals.

 • Sinera

  25/01/2013 20:46

  Sergi. També va quedar molt clar quin era l’únic objectiu de les empreses farmacèutiques i d’alguns poderosos… Quans milers de milions els va fer guanyar la OMS?

 • Sergi

  25/01/2013 16:56

  Es va criticar per exagerada i interessada la reacció davant l’epidèmia de la grip A d’ara fa uns anys però jo sempre he pensat que el risc era molt real. Només cal llegir com va anar l’epidèmia de 1918 per veure com la seqüència va ser molt semblant. Només que al final vam tenir sort. Una altra vegada potser no serà així. Això sí: va quedar clar i diàfan com la política de comunicació de l’OMS ha quedat ancorada al segle XIX. En aquest món global que tenim has de vigilar molt el missatge que dones, i com.

 • Daniel Closa

  25/01/2013 10:29

  Sinera. Ai! Sospito que, si som realistes, mostres del virus ja deuen estar a tots els laboratoris militars d’armament biológic.

 • Sinera

  25/01/2013 9:50

  No sembla que puguem descartar el perill d’altres temps on les epidèmies provocaven un munt de morts i feien mimvar la població en aterradors tants per cent.

  Potser sí que estem més preparats ara que abans, però també més exposats per la globalització que tot ho porta d’un cantó de món a l’altre en un tres i no-res.

  Espero que cap exercit ni cap laboratori s’aprofiti unilateralment d’aquests investigacions. Molt em temo que en un futur les guerres seran entre biològiques i tecnològiques.

  Podria ser terrible.

 • Daniel Closa

  25/01/2013 8:56

  Correcte. Quatre és el màxim nivell. Les mesures? Totes les que puguis imaginar i més. En realitat mai estan en contacte amb el virus ja que treballen en campanes aillades i dins de vestits aillants, respirant un aire diferent del del laboratori que també té prortes dobles, guardies de seguretat a les intal·lacions, duches per entrar i sortir del laboratori cada vegada, esterilització de tot el material que passa per dins la sala…
  Pots donar-hi una ullada a aquest
  http://www.niaid.nih.gov/topics/biodefenserelated/biodefense/publicmedia/labtour/Pages/default.aspx

 • Carquinyol

  25/01/2013 8:38

  Pregunta d’ignorant : el máxim valor de bioseguretat és 4? Quin protocol segueixen les persones que treballen allà per evitar escamparallo que estudien quan acaben la seva jornada?