Segur que és una broma

sixtina.jpg Jo crec que es una broma. Un muntatge per guanyar notorietat, vendre llibres o entretenir-se veient com de crèdula pot ser la gent. De veritat pot haver-hi algú que presenti un llibre dient que la Terra és el centre de l’Univers? Que són el Sol i la resta de planetes els que es mouen i que el geocentrisme és una teoria deixada estar injustament? Que la Terra està fixa i que és tot el firmament el que gira al seu voltant? I aquest algú pot ser professor de la Universitat del País Basc?

Au, home!

Segur que és una farsa. Però el cas és que tenen un blog molt divertit on afirmen a la capçalera que ” Génesis 1-3 es una descripción científica de la Creación «ex nihilo sui et subiecti», tal como lo mantiene la Teología Natural católica. Aquí interpretamos literalmente Gen 1, esto es, los días descritos son de 24 horas de duración, tal como es defendido por san Basilio, san Gregorio de Nisa, san Ambrosio, san Efren el Sirio, san Ireneo y casi todos los Padres de la Iglesia.”

És evident que es tracta d’una presa de pèl molt divertida. Posar l’autoritat de San Efren el Sirio per davant de la NASA en temes d’exploració de l’espai només pot fer-ho algú amb un gran sentit de l’humor. Prou sentit de l’humor com per afirmar que la Terra no és un planeta ja que planeta vol dir “errant” i si no es mou… doncs no és un planeta! Però a més, es que llegint a l’atzar les entrades, pots topar amb tots els tòpics que faria servir la caricatura del creacionista.

A mi els que m’agraden són els que diuen que la evolució és impossible perquè està contra el segon principi de la termodinàmica. Un argument molt erroni i gastat i que només serviria si el Sol no brillés al cel. També quan diuen que com que per atzar no es pot generar complexitat l’evolució no pot tenir lloc. De nou, tindrien raó si la teoria de l’evolució digués que tot depèn única i exclusivament de l’atzar. Potser no han sentit parlar mai de la selecció natural? Més que res perque també és una part important de l’evolució (a més de l’atzar).

Són genials els arguments absurds. L’ull dels mol·lusc està força ben organitzat. Els receptors es troven a la banda de la retina on arriba la llum i els nervis a l’altre costat. Però el dels mamífers està al revés, amb els receptors mirant cap a dins del crani i els nervis situats a la part per on arriba la llum. Això fa que calgui fer un forat a la retina per fer passar els nervis cap a l’interior del crani i enviar els senyals al cervell. La conseqüència és que hi ha una zona de la retina que no té receptors. Una zona “cega” ja que és el forat per on passen els nervis. Com que tenim dos ulls, doncs no és massa greu. A més, el cervell s’inventa la informació que falta i la imatge que es forma en la nostra ment sembla complerta. Però, coi! Això és un nyap. Un nyap que funciona, però un nyap. Si un dissenyador portés un projecte amb un esquema semblant l’acomiadarien de seguida per “manifesta incompetència”. Però no. El problema és que som uns mal pensats i que “jamás se les ocurre pensar que ese aspecto “mal diseñado” obedezca a aspectos que se les escapa a sus limitadas mentes humanes”.

La meva ment segur que és limitada, però al menys intento fer-la servir!

Que res. Que no m’ho crec que sigui seriós! Que ha de ser una broma. Però al menys m’ha servit per descobrir qui va ser San Efraïm de Síria. Conegut pels seus poemes i per introduir els càntics a la litúrgia de l’Església (tot i que crec que això no te gaire a veure amb la NASA).

8 comentaris

 • sergi

  06/02/2013 18:57

  Realment fascinant… No sembla pas que sigui una broma.
  De fet la teoria té un fons, molt fons, de veritat: segons la teoria de la relativitat el concepte de moviment és relatiu. Tot depèn del sistema de referència que facis servir, i no n’hi ha cap de privilegiat.
  Però malgrat la utilitat real que això pugui tenir (per exemple, la navegació de satèl.lits fa servir models de Terra immòbil) sembla que s’obliden que el valor real de l’heliocentrisme, a part de la seva utilitat pràctica indiscutible per a segons quins càlculs astronòmics) és el canvi de punt de vista i com passem a interpretar el món/univers que ens envolta.
  Em fa gràcia també la referència a “científics catòlics” de la pàgina web: no crec que sigui una bona manera de classificar als científics. Sí que ho és en canvi classificar-los com a científics bons o dolents.

 • Joana

  06/02/2013 16:35

  Atenció, abans de comprar-lo assegureu-vos de que cumpliu els requisits! Al blog hi diu:
  “El libro está indicado especialmente para católicos con buena formación en ciencias (según la educación clásica)”

  No sé si els lectors del centpeus tenim prou “educación clásica”…

 • Roger

  06/02/2013 13:00

  Doncs sí, divertit, divertit, però jo encara m’ho passo més bé amb algunes interpretacions que se’n fa del cos religiós de Mesopotàmia.

 • Daniel Closa

  06/02/2013 12:32

  Carquinyol. Si que sembla que n’hi hagi més. Patim un “retorn dels bruixots” encovert? L’obscurantisme vol tornar a imposar una nova Edad Medieval pelque fa al coneixement? Ai ai ai…

  Sinera. Si que fan una certa vergonya aliena. Peò ells tant contents amb les seves trampes lógiques i l’entrenament a ignorar tot el que no encaixi en el seu punt de vista.

  Joan. Hi ha llocs que cal anar preparat!

 • Joan Codina

  06/02/2013 11:28

  “Sort que sempre em prenc una pastilla abans de vindre”

 • Sinera

  06/02/2013 9:56

  Ahir hi vaig donar una ullada a aquest blog! I no sembla pas que vagin en broma. Creacionisme pur i dur i dos matemàtics d’universitat dient bestieses!

  Tranquil, Daniel, també nosaltres sentim vergonya aliena.

 • Carquinyol

  06/02/2013 8:47

  Jo els trobo moderats: no diuen que la Terra és plana ! Total, hom sap que les fotos aquestes de la NASA són invencions d’una colla d’heretges protestants!

  Ah si el diable no hagués enfonsat la Armada Invencible !

  PS: per cert, darrerament s’hi veu molt aquests tipus de comentaris, que s’estan expandint o és que s’avorrixen i són més actius? Perquè a les coses infinites que existeixen (l’infinit i l’estupidesa humana) jo afegiria l’avorriment…