Homeopatia, placebo i un dubte

755944_white_round_pills.jpg Una notícia apareguda ahir va desencadenar (com d’habitual) una allau de comentaris més o menys intensos. Es tractava de la presentació d’un llibre sobre la homeopatia presentat per la presidenta de la secció d’Homeopatia del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. De seguida s’ha omplert de comentaris a favor i en contra igual que en alguna xarxa social on es comentava la mateixa notícia.

D’entrada he de dir que m’ha sobtat que el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona tingui una secció de metges homeòpates. Però al entrar-hi he vist que també n’hi ha una de “metges jubilats”, de manera que potser és que no vaig interpretar correctament el sentit de les seccions i tenen un sentit més d’aspectes col·legials dels professionals que no de temàtica científica.

Dels comentaris que he llegit, n’hi ha un que m’ha semblat extremadament aclaridor. A la pregunta dirigida a un metge sobre si creia o no en la homeopatia ell ha respòs: “I tant que crec en l’homeopatia! El que passa és que els científics en diem efecte placebo!”

I aquí hi ha un dels problemes. Perquè dius que això és efecte placebo i, per algun motiu, tothom s’enfada. Però en analitzar els comentaris tinc la sensació que la majoria de la gent no acaba d’entendre que és l’efecte placebo!

Doncs insistiré una vegada més: Que el placebo sí que funciona!!!!!

Que cura de veritat!!!

Parlar de placebo no vol dir que “t’has imaginat la curació” o que “això és que t’imaginaves la malaltia”. Ni parlar-ne. El placebo posa en marxa mecanismes interns del cos que curen moltes coses. I les cura de veritat. Administrar un placebo va reduïr els fogots associats a la menopausa en el 50% de les dones que els van prendre. En un estudi sobre hiperplàsia de próstata (compte, no en càncer de prostata), el placebo va disminuïr la simptomatologia durant al menys dos anys. I encara més. També va generar efectes secundaris! No ho cura tot, per descomptat, però si que té efectes ben establerts i molt útils en molts casos.

Quan els científics parlem de placebo parlem de coses molt reals.

És per això que si s’han de fer estudis per saber si un medicament funciona no es compara amb un grup de població que no pren res, sinó amb un grup de població que pren un placebo. I això traduït vol dir que tothom es pren una pastilleta (o una injecció, o una cataplasma, o una dilució infinitesimal) i ningú sap el que s’ha pres. Això no es fa perquè si. El fet de prendre el medicament fa que millori la patologia. Si ens hem de gastar diners en un medicament caríssim, ha de ser perquè doni un resultat encara millor que el placebo. I no! A mi em funciona” no és un raonament científicament vàlid (encara que personalment és indiscutible, que ningú ho nega això)

Perquè, insisteixo una vegada més, el placebo funciona! (Suposo que ho haurem de repetir fins la fi del temps, però que hi farem).

He vist (a la web de la secció d’homeopatia a del Col·legi de metges) que també es pot aplicar a les plantes. Aquí si que ja no se que dir. No se quins estudis s’han fet ni com els han fet, però fa poc m’han dit que es pot fer Reiki als objectes inanimats, de manera que arriba un moment en que ja no em sorprèn res.

El placebo no és necessàriament la pastilleta. És qualsevol cosa que generi un canvi en l’estat anímic del pacient. Qualsevol cosa. Entreu en un cubícul dels que tenen els metges als ambulatoris. Fred, metàl·lic, asèptic i un metge amb pressa perque hi ha un gran nombre de pacients esperant a fora. I compareu amb els despatxos de la medicina homeopàtica. Mobles de fusta, colors càlids, seients confortables i un metge que et dedicarà molta estona.

De veritat algú pensa que això no posa en marxa un efecte placebo?

Noteu que no dic que no funcioni? Només que es pot explicar per l’efecte placebo i que no cal recòrrer a cap memòria de l’aigua, reconeixement holístic del mal, ni sucusions varies. (Com va dir en James Randi, perquè li diuen sucusió? si només és “remenar”!)

Potser reconèixer que és placebo sigui un mal rotllo per la industria farmacèutica. Parlo de la indústria farmacèutica que fa medicament homeopàtics. Que si creieu que els productes homeopàtics surten del no-res esteu molt errats. Hi ha multinacionals que guanyen molt milions i que fan servir les mateixes estratègies que tant es critiquen a les farmacèutiques tradicionals. Heu notat que als anuncis que fan aquests dies de Laboratoris Boiron no ho diuen que es tracta d’homeopatia?

Per acabar i molt seriosament: Algú que estigui convençut de la homeopatia (i que entengui correctament el que és l’efecte placebo) em pot explicar quin problema hi ha a atribuïr el seu mecanisme d’acció a l’efecte placebo? Al pacient que s’ha curat li és igual com actuï. Els científics no diem que no funcioni, només que el mecanisme es pot explicar sense recòrrer a memòries de l’aigua o fenomens físics desconeguts. No entenc el problema a no ser que sigui per un carinyo al tema místic o que realment pensin que parlar de placebo és suggerir que és un engany. Suposo que de seguida sortiran els estudis que diuen que si que es millor que el placebo o els que diuen que no hi ha diferencia. I immediatament les desqualificacions en funció de quina postura es tingui i qui pagui l’estudi. També hi ha qui diu que els doble cec no es poden fer en el cas de la homeopatia (no veig el perquè). Aleshores la pregunta seria: Un estudi que compari homeopatia contra placebo, com s’hauria de fer? Qui l’hauria de fer? I qui l’hauria de pagar?

21 comentaris

 • Daniel Jane

  15/03/2015 17:19

  Un placebo consisteix en un tipus de tractament que s’administra com a teràpia, però que no té cap valor curatiu real, excepte per l’efecte psicològic que pugui provocar. En el cas de aquest article ens dius que és tot el contrari, ja que ha curat en un 50% els fogots de la menopausia i també la hiperplàsia de pròstata. Des del meu punt de vista la idea de l’article és cmvense a la gent que el placebo cura de veritat. Vull fer referencia, a una frase que diu l’article “Algú que estigui convençut de l’homeopatia (i que entengui correctament el que és l’efecte placebo) em pot explicar quin problema hi ha a atribuir el seu mecanisme d’acció a l’efecte placebo? Al pacient que s’ha curat li és igual com actuï”, en veritat té tota la raó, per què el pacient les igual com el placebo actuï, només es vol curar. Si el placebo cura a través de la ment per què el pacient es creu que està sent tractat, doncs endavant.

 • Mirabilis

  21/02/2013 16:45

  En nens petits l’homeopatia funciona la mar de bé: efecte placebo + atenció maternal = curació. En animals, per la meva experiència, també és una cosa així. Casi sempre que se li dóna homeopatia a un animal també li varies les condicions ambientals per que estigui més còmode = curació. Vaig descobrir l’homeopatia quan el meu fill tenia 4 anys i angines cada 15 dies. Farta de tant d’antibiòtic, l’homeopatia va ser la salvació. I és tant gran l’efecte placebo que, a hores d’ara, amb 16 anys, és l’ùnic que ha pres. Haig de dir que la dosi (la famosa “dilució” – concentració que li diuen) i el número de pastilletes que ha de pendre i cada quan les ha de pendre, me la invento totalment. Ara, pateixo pel dia que li digui la veritat….s’acabarà l’efecte placebo???

 • Daniel Closa

  20/02/2013 21:04

  Carme. En realitat no tinc tan clar que funcioni en animals. No dic que no ho faci! Simplement que malgrat que es repeteix moltes vegades, jo no he trobat estudis que justifiquin aquesta afirmació.
  I en tot cas, qui ho diu que el placebo no funciona en animals? L’estat animic dels animals no existeix? Jo he vist gossos tristos i també contents, avergonyits i juganers. Insisteixo: el placebo es un fenòmen real i molt més complex del que s’acostuma a dir.
  Ara be. Si funcionés en les plantes com diu alguna web homeopàtica (encara que sense citar cap estudi) crec que si que es descartaria el placebo.

 • Carme Martinez Margenat

  20/02/2013 20:24

  Com es que en els animals funciona ?

 • Jordi

  20/02/2013 19:21

  Jo només sé que per fer-me uns implants em van donar homeopatia. La veritat és que em pensava que eren extractes de plantes com quan em faig farigola. Quan semblava que no havia tingut cap efecte, fins i tot jo estava a l’extrem de la normal en quant a inflamació i se’m va haver de posar os artificial, és quant vaig investigar una mica i adonar-me que havia tirat diners. En el meu cas, ni placebo.

 • Montserrat

  20/02/2013 12:29

  Gràcies pels teus consells Sinera, però, com jo també he patit molt de llagues a la boca, malgrat sempre he observat que eren diferents a les del meu fill petit. Les meves eren més de tipus herpètic (cada 15 dies anaven canviant) les seves li duren mesos he comptat fins tres mesos la mateixa i enorme, una cosa mai vista!!!! sempre li fan fotos els metges, això si que ho fan!!!! , per tant he provat tant jo com ell de tot el que existeix, inclús el que dius i res de res!!!!!!

 • Sinera

  19/02/2013 19:41

  Montserrat. El mateix producte amb el nom de BUCOSAN el van eliminar el 2003. L’AMOSAN es fabricava a Bèlgica. El va comprar ORAL B i el va fer desaparèixer el 2010, igual que fan altres empreses per no autoperjudicar-se.

  Pots consultar la Wiquipèdia i a molts fòrums. I potser encara en trobis a alguna farmàcia de poble. Crec que actualment el propietari és Gillette.

 • Francesc

  19/02/2013 19:26

  Compte! L’homeopatia potser és innòcua, però els homeòpates poden no ser -ho. Tenen un actitud negativa envers les vacunacions, i una periodista anglesa va aconseguir fer-se receptar profilaxi homeopàtica contra la malària ( http://www.1023.org.uk/whats-the-harm-in-homeopathy.php)

  I els anofeles i els plasmodis no hi entenen de placebos!

 • Sinera

  19/02/2013 19:20

  Montserrat. A vegades ha pasaat que les farmacèutiques han eliminat un medicament perquè els ha sortit massa bo. Per al teu problema hi havia AMOSAN. I pels problemes dentaris, etc.

  Era tant bo que el van treure, diien les males llengües, per defensar encara més una professió que dóna molt de sí. Era un medicament barat. Personalment mai n’he trobat cap de millor…

  La formulació és prou senzilla per “fabricar-la” un mateix. El Dani em matarà per això. O igual et dóna algun suggeriment…

  Uffff! M’ha costat escriure això a aquest fòrum. Perdoneu si m’he passat de llest. Ha estat amb bona intenció.

 • Daniel Closa

  19/02/2013 13:26

  tramuntaire. Normal que si la medicina tradicional no et resol un problema busquis altres vies. I, de nou, si el placebo te’l resol, doncs encantats de la vida. I les farmacèutiques, doncs també fabriquen placebo per guanyar pasta. L’anomenen homeopatia i li posen noms llatins. Però al qui li resol el problema això li es ben be igual.

  Sinera. No pensis. L’efecte placebo és molt complex i encara ens queda molt per entendre’l. En algun estudi, fins i tot sabent que era placebo es notava algun efecte.

  Joan. però també depend de la via d’administració, del color i de mil factors més. No es un tema simple en absolut.

  Montse. Son dos temes que es barrejen però que s’han de tractar de manera diferent. Com a pacient busques el que et solucioni el problema, sigui amb el plantejament que sigui. En això no hi ha res a dir i cadascú tria el que millor li sembla. Jo també sempre prefereixo començar amb remeis dels de la iaia, i si això no funciona, passo a fàrmacas i artilleria més pesant.
  però un altre tema és la base científica de la homeopatia. I aquí, com acientífica, no descartes res, però tampoc acceptes res sense demostracions. I per ara, la homeopatia no n’ofereix. Al menys no les que es demana a qualsevol plantejament científic. La base teorica és irrisoria, està en contradicció amb coses que tenim ben establertes i no passa els assaigs doble cec. Qualsevol altra teoria la descartaries sense dubtar. Perquè no en el cas de la homeopatia? Perque molta gent diu que li funciona? Això no és un motiu científic vàlid.

 • Montserrat

  19/02/2013 12:55

  per cert respecte a lo car, he anat en metges de la medicina pública i també he pagat molt a metges privats….per molt car que m’hagi costat no he tingut efecte placebo, el tindré en l’homeopatia? jeje estic buscant bibliografia de hemopatia en animals d’experimentació, he trobat alguna cosa..ara he de llegir-ho……..a veure si hi vaig o no …..la ciència (medicina) tradicional a vegades també caldria que fos autocrítica i reflexiones en que hi han coses que putser encara no sabem explicar….tinc molts dubtes!!!!

 • Montserrat

  19/02/2013 12:30

  jo només faig una pregunta. Molta gent recorre a l’homeopatia quan esta fart que la medicina tradicional no li doni solucions, tinc un fill amb unes immenses llagues a la boca constantment i fa 10 anys que busco una solució, he anat a un munt de metges (dermatòlegs, estomatòlegs, digestius…..) la medicina tradicional no me la dona, de moment encara estic aquí però reconec que estic a punt de anar al homeòpata. Aleshores, si un troba la solució en l’homeopatia, serà efecte placebo, ok, però perquè amb la medicina tradicional no li ha funcionat l’efecte placebo?
  this is the question!!!! :D soc tota una científica jajaj però com dius en el t´tul del post “tinc un dubte”

 • Joan Codina

  19/02/2013 12:22

  Ja ho saps, com més car és un placebo més potent és.

 • Sinera

  19/02/2013 11:49

  Molt il.lustratiu. El problema deu venir si saps realment que et prens un placebo. Aleshores ja no es deuen produir els canvis anímics i tot deu quedar en res.

  Seria doncs diferent si el placebo fos receptat per un metge de confiança o si anessis directament a comprar-lo a una tenda de productes homeopàtics sabent que es tracta d’un placebo.

  També deu ser diferent si el compres a una farmàcia o no.

  Ve a ser una mica màgia. Si hi creus et podrà ser beneficiós. Per aquesta raó els científics mai diuen que es tracta d’un placebo. No faria cap efecte ni demostraria res.

 • tramuntaire

  19/02/2013 11:47

  Per als decebuts amb la medecina tradicional (de consultes fredes, metges estressats i pastilles fàcils) l’homeopatia sí que té una aura de comunió amb l’organisme i els sembla un mecanisme d’acció d’allò més lògic.

  A les farmacèutiques els importa un rave. És com les grans empreses que venen productes ecològics. La filosofia se’ls en fot, el que volen és guanyar quartos amb allò que es posa de moda. Si els consumidors d’homeopatia s’assabentessin que prenen placebo (i que compren comprimits de sucre a preu de medicament) n’hi hauria més d’un que, tot i que li funcionés, se sentiria enganyat per les empreses que no reconeixen que les pastilles són placebo i deixaria de comprar-ne.

 • Daniel Closa

  19/02/2013 11:08

  Alnair. Es cert que com més car es, millor efecte placebo genera, però el tema és mes complex i intervenen molts mes factors. A més, oblides que cal “sucusionar-lo”!!

  Anna: En realitat, si algú li passa la migranaya amb una dilució infinitessimal del que sigu, doncs perfecte! La discusió important és a nivell més científic. I per aquí és on diem que les explicacions que donen no s’aguanten per enlloc. Això , quan no son directament absurdes tipus “restablecimiento de la energía vital del ser vivo en desequilibrio “, que sonen molt be pero que estrictament no volen dir res.

 • Anna Tarambana

  19/02/2013 10:59

  Confesso: jo he fet servir homeopatia (per recomanació mèdica). Durant 1 any pastilleta diària, 1 cop a la setmana un granulat de no sé què més i 1 cop al mes una ampolleta de no sé quina història. Durant l’any no vaig agafar angines (o faringitis o mal de coll) ni una vegada (abans n’agafava 1 cop al mes, matemàtic). Mirat amb perspectiva, les meves angines anaven lligades a excés de tensió al coll degut a problemes de veu. Paral·lelament al tractament vaig començar 1 sessió setmanal de foniatria. No en tinc dubte: a mi em va curar el foniatra no l’homeopatia.

  Conec molta gent que és absolutament fan de l’homeopatia, jo crec que hi ha una mica de remei de la iaia en tot això… Una infusió durant nou dies segons com caigui la lluna i no et feriràs (ma mare encara ho fa!)

  No hi ha cap mal en creure en l’homeopatia, però crec que s’ha de posar cada cosa al seu lloc. El problema és que molta gent fent servir l’homeopatia vol desmarcar-se. Marcar diferència. Fer notar que ells estimen realment el seu cos i els processos naturals… és tot un tarannà de vida.

 • Alnair

  19/02/2013 10:34

  Donat que com mes car es un tractament més efecte placebo acostuma a produir, crec que sería molt perjudicial que es financiesin aquest productes per la seguretat social, ja que llavor perderíen el seu efecte en gran mesura.

  Par altre banda, si el teu poder económic no es permet seguir un tractament homeopátic, només cal agafar una garrafa de 5L d’aigua abocar-hi el potet homepátic,i voilà, ja tenim 5 L de medicament amb la mateixa eficacia.

 • Daniel Closa

  19/02/2013 10:14

  Carquinyol. Amb molta freqüència es barrejen dades científiques amb conviccions a priori. Ep! Amb els cientñífics també passa això, però precisament per això es dissenyen experiments doble cec i tot amena de protocols per evitar caure en l’autoengany (que tots som humans!). En el cas de la homeopatia hi ha qui intenta trobar-hi el que de manera científica, però al voltant acostuma atenir massa convençut radiacl que l’únic que fa és acusar als escèptics de ser agents de les farmacèutiques amb la ment tancada i ples de orgull. I la discusió, qu ehauria de ser estrictament científica, s’enverina de seguida.

  Esther. I tant que te efectes secundaris. Això de classificar els efectes en bon si odolents és un punt de vista humà. Simplement té efectes sobre l’organisme. Quan sokn dolents es parla d’efecte nocebo. I l’exemple típic és quan estàs segur que un menjar et sentarà malament i, malgrat de ser prefectament saludable, et senta malament i l’acabes vomitant. En l’estudi que enllaçava sobre la hipertròfia de próstata, també apareixien efectes secundaris indesitjats per causa del placebo.

 • Esther

  19/02/2013 9:43

  Perquè no diluïm la homeopatia? Perquè no preguntem com de pura és l’aigua que es fa servir per fer pastilletes? Qui sap que pot portar l’aigua i quines propietats homeopàtiques pot tenir ja de per si.
  Una pregunta: l‘efecte placebo té efectes secundaris? És a dir, si estàs prenent placebo i et pregunten pels efectes negatius, pot ser que en tinguis? símptomes desagradables, en absència d’una causa real?

 • Carquinyol

  19/02/2013 9:02

  Realment no sé on està la complicació de tot això: si els homeòpates es consideren tan científics con els demés l’únic que han de fer es utilitzar el mètode científic per demostrar-ho. I si no ho aconsegueixen i sospiten que tenen raó que reflexionin d’on pot estar l’errada, doncs generalment quan passen aquestes coses qui està equivocat no és precissament l’àmplia majoria a qui si li funciona el mètode.

  Ara bé, ja sabem tots que quant hi ha calers pel mig les conviccions tendeixen a flexibilitzar-se.

  I ja posats a triar, que vols que et digui, a mi em tiren més els Àngels d’Atlantis que líquids amb propietats màgiques, això ho deixo pels fans de l’Astèrix