Càncer i bicarbonat. L’enganyifa de la setmana

bicarbonato.jpg De nou, un presumpte remei que permet curar el càncer i que es va compartint per facebook. Al menys, es per aquí per on l’he trobat, tot i que he vist que fa uns anyets que corre per la xarxa. El titular de la imatge és cridaner: “Milagro contra el cáncer: escondido en tu casa”. I al peu de figura la cantarella habitual: “Los médicos no lo difunden porque es barato”. De quin tractament extraordinari es tracta? Doncs ni més ni menys que de… bicarbonat!

Veig que ha sigut compartit 443.490 vegades i la xifra creix a bon ritme, cosa que ens dóna una inquietant indicació de la magnitud de la credulitat del personal. Perquè de veritat es pot creure que la solució pot ser tant extremadament fàcil? Si fos així, les avies haurien trobat la manera de curar el càncer fa moltíssim temps!

En tot cas, el tema serveix com exemple d’aquesta mena de ximpleries ja que conté tots els ingredients que ens han de fer pensar que ens aixequen la camisa.

Per començar presenta un remei casolà, barat, “natural” (més o menys) que, de ser cert, deixaria amb un pam de nas als orgullosos investigadors i metges. Home! Sempre fa gracia deixar en ridícul a qualsevol expert de qualsevol tema. I si es tracta d’una qüestió com la cura del càncer, doncs encara té més atractiu.

Després la gran explicació de sempre: “Ho amaguen perquè és barat”. Qui ho amaga? Doncs aparentment tothom: els investigadors, els metges, les farmacèutiques, les farmàcies, les infermeres,… I ho amaguen amb una extraordinària complicitat. Els milions de metges del planeta, els exèrcits d’investigadors, els centenars d’indústries. Tothom forma part de la conspiració, perquè no hi guanyarien diners. Fins i tot els fabricants de bicarbonat ho amagen!! (i en aquests no entenc el motiu. Ells sí que guanyarien diners)

Ah! Però en qualsevol conte ha d’haver-hi un “heroi” que descobreix la veritat. Ell ens diu que el càncer, millor dit, TOTS els càncers, es curen amb una mica de bicarbonat i un parell de culleradetes de suc de llimona ja que el càncer el causa un fong (apa!). Un home íntegre que s’enfronta a tots i a tothom per donar a conèixer el seu descobriment i que és injustament tractat per tothom. Perquè ell no vol guanyar diners i ho fa tot de manera generosa. Bé… Potser cobrarà algun dineret per les conferencies, llibres, vídeos i tractaments que faci a la clínica que s’ha muntat tot i que li han retirat la llicència per exercir la medicina, però això són detallets sense importància que només faran notar els molt malpensats i els conspiradors.

Pel que fa al mecanisme de curació… Difícil de dir perquè les explicacions que corren pel facebook poden semblar assenyades, però en realitat són absurdes. D’entrada cita: “Heinrich Warburg (Premio Nobel 1931 por su tesis “La causa primaria y la prevención del cáncer”)” Comencem malament, perquè en Warburg efectivament va guanyar el Nobel, però no va ser per res relacionat amb el càncer sinó per “el descobriment de la naturalesa i el mètode d’acció de l’enzim respiratori”. Tampoc era tant difícil mirar-ho per internet, però qui es pren la molèstia de fer-ho? La resta és un seguit de mitges veritats, dades falses, dades obsoletes i dades absurdes.

Diu que les cèl·lules canceroses “no poden viure en presencia d’oxigen”. Ah no? Doncs la veritat és que al laboratori en tenim i amb oxigen viuen la mar de bé .

Diu que els teixits sans són alcalins. Ah si?  Aleshores l’estómac, que es dedica a fabricar àcid clorhídric, hauria de ser un teixit terrible que sempre faria càncer! En canvi, el pàncrees, que entre altres coses fabrica precisament bicarbonat, no hauria de tenir mai càncer. I mira per on, resulta que el càncer de pàncrees és un dels més agressius.

N’hi ha més de bestieses. Moltes més. De fet, és entretingut buscar-ne ja que quasi tot és delirant, però per notar-ho has de tenir alguns coneixements de medicina, biologia o química que la majoria de gent no té. Per això és fàcil entabanar al personal. Molta gent ho comparteix de bona fe, però sense adonar-se el que fan es jugar amb els sentiments i les pors de la gent. Sobretot dels que pateixen aquesta malaltia.

13 comentaris

 • Pere Gimbernat

  02/08/2016 10:54

  Jo prec diari ament quant em llevo,el suc d’una llimona amb una punta de bicarbonat, que fa que sigui una espuma, el cas és que el mètode , amb va fer baixar el PSA, ara puc orinar bé i de moment m’he oblidat dels problemes de la pròstata. No se si serà casualitat, però si ho deixo no orino tant be.

 • Quim Corominas

  29/01/2014 21:02

  Jo tinc cancer de colon i fetge L’unica cosa que va be per millorar els efectes del cancer i pugar defenses es la llet d’egua , als hospitals ja ho saben ,aixi com tambe ajuda a paliar els efectes de la quimioterapia ,no es compatible veuren quan es fa radioterapia ja que la radio oxida i la llet es antioxidan .Tambe us dire que els berberechos tenen 3 cops mes ferro que les llentias com que jo sempre estic baix de defenses en prenc sobin si son naturals millor a part de que son més barats .

 • Daniel Closa

  05/11/2013 8:34

  Doncs em quedo molt content que t’hagis curat. Tot i que estic segur que no va ser per cap bicarbonat.
  Cobrar de lobby farmacèutic? Sicari del nou ordre? Keep calm mestre. Igual que en el cas del bicarbonat, em sembla que estàs molt mal informat.

 • Jordi Civit Jorquera

  05/11/2013 1:58

  S’han de tenir molts collons per desacreditar el q el lobi farmacèutic encobreix per intares.
  Tu també el cobres, i el mes important, val la pena ser un sicari del sistema de nou ordre?
  Ets un hipocrita, un cinic o IGONRANT?
  Com et quedes si et dic que jo, com a conill d’indies, m’he curat!!!!

 • Sinera

  12/03/2013 16:38

  Daniel. No em siguis trijis-mijis amb les begudes carbonatades! Què més dóna si és tracta d’àcid carbònic o bicarbonat! Fan el mateix efecte contra el càncer! Són boníssimes!

  Mira. Fes la prova… Agafes una llauna d’Sprite i la buides a un lloc determinat del bosc… Veuràs com allà mai més hi creixerà un “hongo”…

  Disculpeu les bestieses…

 • Mirabilis

  12/03/2013 12:28

  Fantàstic!! Amb el teu permís, enllaço aquesta entrada en el meu blog: http://hoax-falsesnoticies.blogspot.com.es/

  Avui m’has fet la feina!! Moltes gràcies!!

 • Daniel Closa

  12/03/2013 11:47

  Júlia. Sospito que les accions de les bicarbonateres no pujaran gaire per això…

  Montserrat. De fet, va guanyar el Nobel fa vuitanta anys. Alguna cosa hem aprés sobre el càncer des d’aleshores. Però el paio aquest de les càndides sembla que no se n’ha assabentat.

 • Montserrat

  12/03/2013 11:41

  uauuu el càncer un fong!!!! ja ho tenim més fàcil ara!!!
  Jo he trobat penjat pel Face varies vegades coses sobre els aliments àcids i els bàsics i el càncer citant els experiments de Warburg i el seu premi Nobel. Algun cop he comentat que era una bestiesa i que el premi Nobel de Warburg era, com tu dius, pels seus estudis s nivell de respiració cel·lular. Però segueixen penjant-se aquests coses.
  La meva iaia pobreta es va morir de càncer d’estómac i pobreta el bicarbonat que es prenia per l’acidesa no li va protegir pas.
  Per internet he trobat que entre les seves moltes investigacions es diu
  “Menos fructíferas fueron sus investigaciones sobre el cáncer. Observó que las células cancerígenas podían reproducirse sin oxígeno y lanzó la hipótesis de que la deprivación de oxígeno era la causa de la enfermedad. Según esta teoría las células corporales que no utilizan oxígeno no desarrollarían cáncer como efectivamente ocurre. Estas son los glóbulos rojos, la córnea, el cristalino y ciertas regiones de la retina. Estas células no tienen mitocondrias y dependen sólo de la glicólisis. Estas ideas fueron bien recibidas y calaron. Según él había que introducir en la dieta varias enzimas respiratorias, como vitaminas B y hierro, lo que ayudaría a prevenir la aparición del cáncer. Hoy esta teoría sólo tiene interés histórico.” si es segueix aquesta teoria totalment desmentida ja tenim la base de tot el que corre por ahi

 • Júlia

  12/03/2013 11:37

  És el moment de comprar accions d’empreses que venguin bicarbonat, doncs xD

  De tonto en tonto, i tiro perquè em toca!

 • Daniel Closa

  12/03/2013 10:19

  Ai ai ai. Que les begudes carbonatades no es per bicarbonat sinò per… àcid carbònic!!! Segons la teoria d’aquests il·luminats, haurien de ser cancerígenes. A no ser que et facin cremor d’estpòmac i prenguis bicarboant després.
  I ara que hi penso…. la gent que tenia úlceres d’estòmac i prenia bicarbonat estaria protegida del càncer?

 • Sinera

  12/03/2013 10:07

  Això que expliques avui, Daniel, és conegut per molta gent però ens hem mantingut fidels sempre en mantenir el secret per fer-vos la punyeta als investigadors! Tens la prova al davant teu: tots els que bebem begudes carbonatades mai hem agafat un càncer! Si és que els científics sou uns descreguts…

 • Daniel Closa

  12/03/2013 9:49

  Ai! L’aigua del Carme. Que bona (I quin contingut alcohòlic que tenia!!!)

 • Carquinyol

  12/03/2013 9:06

  Mare meua quin munt de bajenades ! Bé… potser és que aquest mètode ofereix una cura simulada en diferit !

  Posats a triar elixirs miraculosos jo trio el tradicional dels avis: un terró de sucre i aigua del Carme !