Quines ulleres que fas!

eye_for_detail.jpg Passes una mala nit, t’aixeques l’endemà, topes amb la teva imatge al mirall i el primer que notés són unes bosses inflades sota els ulls que et donen un aspecte lamentable. Les bosses sota els ulls acostumen a anar acompanyades d’un enfosquiment de la pell que encara les fan més marcades. Els laboratoris cosmètics tenen grapats de productes que afirmen fer desaparèixer les bosses i les ulleres, cosa comprensible ja que afecten molt l’aspecte de la cara. Però les causes que generen aquestes modificacions són moltes i variades. I no sempre coincideixen les bosses i les ulleres.

El problema es dóna a la pell de la parpella inferior i el múscul que hi ha just a sota. Si ho pensem un moment ens adonem que aquesta parpella és de les poques parts del cos on la pell s’ha d’aguantar sense estar sostinguda per sobre. La parpella inferior no penja d’enlloc sinó que s’aguanta pels costats, cosa que requereix un cert grau de tensió muscular per mantenir-ho tot mínimament estirat. Una de les primeres coses que es perden al envellir és aquesta tensió a la musculatura i la pell, de manera que fàcilment acaba “penjant” i donant un aspecte envellit a la cara.

Una cosa semblant passa si no dormim. La musculatura dóna mostres de fatiga i simplement fa menys força. I el mateix passa a la parpella. Cal estar descansat per poder seguir mantenint la tensió que aguanta la parpella.

En aquests cassos la pell només perd tensió i queda flàccida, però de vegades el que passa és que s’infla. Per exemple, els ulls inflats amb unes bones bosses sota poden ser indicatius d’una bona plorera. La causa en aquest cas és la salinitat de les llàgrimes. Per un fenomen anomenat osmosi, l’aigua té tendència a acumular-se als indrets on hi ha més quantitat de sals. Com que les llàgrimes són salades i s’acumulen sota la parpella inferior, en aquella zona s’omplirà de líquid que li costarà sortir i s’inflarà.

Un altre motiu pot ser una inflamació en els capil·lars de la parpella. Molts productes que causen al·lèrgia poden entrar als ulls i desencadenar una inflamació a la parpella. La sang s’acumularà en aquell indret i la pell de la parpella s’inflarà generant les bosses. Aquest és dels típics cassos en que posar-hi coses fredes és útil per reduir el flux de sang per la zona i desinflar-la.

Però, a més de la inflor, també hi ha el tema de l’enfosquiment, de les “ulleres”. No sempre van junts. En el cas de la inflamació si que pot ser causat de nou per l’excés de sang circulant per sota la parpella, però en altres ocasions és un augment real de pigmentació en la pell. I no sempre tenim clar el motiu.

Hi ha malalties que ho generen, i algunes hormones també tenen aquest efecte, però en realitat hi ha molts casos en que no sabem el perquè. Els canvis en la densitat de la pell, en la textura, en la quantitat de líquid que acumulen o en altres factors més o menys subtils poden tenir un efecte marcat en el color que percebem. Altres zones del cos tenen capes gruixudes de pell i múscul a sota i els petits canvis passen desapercebuts, però la zona de sota la parpella és molt fina i petites alteracions poden alterar el grau de transparència o opacitat fent que s’enfosqueixi o no.

I pel que fa als remeis casolans. La majoria tenen molt sentit però no sempre funcionen perquè no sempre és la mateixa causa la que genera les bosses i ulleres. El fred anirà bé en alguns casos mentre que evitar la sal anirà millor per altres i un antiinflamatori o un antihistamínic pot ser útil si parlem de al·lèrgies o inflamacions.

En tot cas és curiós com petites alteracions en el nivell de tensió d’un múscul, de flux sanguini local o de salinitat d’una zona poden afectar tant l’aspecte que mostrem. No és estrany que els cosmètics per tractar-les tinguin molt èxit.

4 comentaris

 • Montserrat

  21/03/2013 15:15

  Uf avui has tocat un dels meus punt febles!!!! Tinc ulleres d’aquestes que és una hiperpigmentació suposo que hereditària, Sempre he hagut de suportar comentaris. De petita quan encara no portava ulleres “perquè tens això més fosc?” després al posar-me ulleres per la miopia el vidres que s’enfosquien amb el sol van dissimular durant un temps. Més endavant vidres més clars van tornar comentaris repelents d’aquells que haguessis matat al que t’ho deia “apa quina nit has passat eh!! “amb cara burleta. Finalment ara el que faig es intentar tapar-les com puc amb una capa més o menys gruixuda de maquillatge. I acceptar allò que els gens t’han aportat tan generosament :-)

 • Sinera

  21/03/2013 10:52

  El te verd ben fred va molt bé. Però, com diu en Carquinyol, les ulleres de sol també ho dissimulen, sempre que no estigui molt ennuvolat o s’estigui enfosquin el dia…

 • Daniel Closa

  21/03/2013 10:09

  Carquinyol. Com la majoria dels problemes a la vida. Es poden reparar, retocar o simplement tapar

 • Carquinyol

  21/03/2013 8:51

  Com bé comentes per mirar de disimular els efectes estan les cremes, estan els remeis casolans i… les ulleres de sol !