Visualitzant els somnis

dreams.jpg La notícia semblava espectacular. Un equip d’investigadors japonesos havia aconseguit descodificar el que una persona estava somniant. Encara més. Tenien uns vídeos per mostrar-ho! En algun titular ja parlaven de la pel·lícula “Incepcion”, i la imaginació es dispara perquè estaria molt bé poder tornar a veure allò que has somiat. Ja no tindríem records inconnexes que es difuminen ràpidament sinó que ho podríem repassar amb calma.

Segur que hi ha somnis que no estic segur de voler reviure, i alguns altres que em farien avergonyir, igual que a tothom, però la curiositat supera aquests inconvenients. Exactament com són els somnis? O, un bebé que somia? A més, per entendre com funciona el cervell quan està en mode “somni” seria una eina extraordinària.

El cas és que el que han fet els investigadors és espectacular, però potser no tant com sembla. Encara no podem aconseguir cap vídeo amb imatges precises del que estàvem somiant. De totes maneres, han fet el primer pas, i això és molt important.

L’experiment va consistir en situar voluntaris en una màquina de ressonància magnètica i anar mesurant l’activitat del cervell mentre estaven dormint. Com que els somnis tenen lloc durant la fase REM, quan veien que els voluntaris entraven en aquesta fase, els despertaven i els preguntaven que estaven somiant. Calia fer-ho així perquè just al moment de despertar podem recordar el somni, però molt sovint el record desapareix poc després. Les persones que no somien simplement és perquè no recorden els somnis.

Quan els deien el que havien somiat ho associaven al patró d’activitat cerebral que havien detectat just abans del despertar. Això ho van repetir unes dues centes vegades fins que van poder identificar patrons d’activitat amb relats de somnis. (Que et despertin dues centes vegades ha de ser una …)

I tot seguit van fer-ho al revés. Deixaven que dormissin mentre analitzaven el patró d’activitat del cervell i amb aquestes dades anaven reconstruint el que suposadament somiava. L’encert era del voltant del 60 %, que no està gens malament si tenim en compte la diversitat de somnis que poden existir.

Però en realitat no detectaven imatges sinó conceptes. Podien establir si somiaven en cases, cotxes, persones, papers o avions. Però no (encara) en quina persona o quin avió concret. Els vídeos que es mostren s’han fet agafant imatges d’internet que corresponen als conceptes en que somiaven. Són útils per fer-se una idea de com progressava el somni, però resulten enganyosos ja que pots pensar que somiaven exactament en aquells papers o aquelles cares. En realitat el que fan és simplement posar una imatge al concepte (que també surt al vídeo) identificat com objecte del somni.

El que m’ha sobtat és la velocitat a la que les coses canvien durant el somni. Evidentment que no somiem en temps real i que el cervell pot processar les imatges o els conceptes acceleradament. I segurament hi ha molta informació processada de maneres estranyes. Un somni no deu ser com una pel·lícula.

En tot cas, i malgrat que només sigui una primera aproximació, aquesta es la primera vegada que podem acostar-nos als somnis sense necessitat de preguntar al protagonista que era el que somiava.

Aquí un dels videos. Quan es va despertar i li van preguntar en que somiava va dir: “hi havia persones, prop de 3 persones, a l’interior d’una espècie de passadís. Hi havia un home, una dona i potser com un nen. Ah, era com un nen, una nena i una mare. No crec que hi hagi hagut color.”

 

I aquí un altre. Aquest recordava haver somiat que: “Estava buscant algun tipus de caràcter. Hi havia alguna cosa semblant a un paper escrit d’un assaig i jo estava buscant els caràcters d’aquest assaig o alguna cosa semblant”

 

6 comentaris

 • Joan Codina

  09/04/2013 20:37

  Somnis… Jo algunes vegades hi detecto incoherencies (problemes de velocitats, de gravetat o del control del temps (ho sé, en relativitat general només tinc problemes geomètrics)). M’encantaria poder passar-me la pel·lícula dels somnis bons abans d’anar a dormir, l’altre dia en vaig tenir un que per sort vaig conservar :D

  En sé d’un que hagués estat voluntari sense pensar-ho dues vegades.

 • tramuntaire

  09/04/2013 14:11

  M’ha fet gràcia veure a l’article del primer enllaç la màquina de ressonància magnètica i el paio dormint a dins amb la manteta.

  També s’ha de reconèixer la feina dels becaris (segur que no era l’investigador principal) que es passaven la nit al costat del senyor que dormia i l’anaven despertant perquè els expliqués alguna història inconnexa.

 • Daniel Closa

  09/04/2013 9:48

  Sinera. És només un principi. Però per fer qualsevol camí, cal començar pel principi! Induir-se els somnis si que seria un gran que!

  Carquinyol. La ciència es plena d’herois anonims! Perquè despertatr-te tantes vegades just quan començes a somiar és una llauna. Potser per això només ho van fer amb tres voluntaris.

  Esther. No no. No son 5 minuts després d’adormir-te sinò d’entrar en la fase REM, I si que està esbiaixat, però per algun lloc calia començar! Si ronques o parles? Ui! tu ja vols un estudi complert i en profunditat. Tot arribarà!!

 • Esther

  09/04/2013 8:25

  No seran al•lucinacions el que han enregistrat? perquè que et despertin al cap de 5 minuts d‘haver-te dormint… i llavors, entenc que només han enregistrat els somnis d’una part de la son. Quan entres en el son REM els somnis són diferents, més llargs, potser estranys. Esta esbiaixat!
  I si ronques o parles a la nit? Com interfereix això?

 • Carquinyol

  09/04/2013 7:58

  Despertar-te duescentes vegades !! Corria risc de mastegot el que ho feia !!

  Si que la cosa no es tan especular com semblava però con dius ja és un primer pas. Ja veig a les agències de drets d’autor fent els canvis necessaris per a registrar els somnis.
  Et faran pagar si tens un somni similar a un de registrat?

 • Sinera

  09/04/2013 7:56

  Tot sembla agafat una mica amb pinzes però pot ser un principi. També seria força divertit poder-se induir els somnis que un volgués i poder-ne eliminar d’altres. Probablement s’aconseguirien efectes terapèutics positius.

  Avui no somniaré amb allò que tan em fa patir… Vull somniar una escena molt tendra i agradable…