Fertilitzants i explosius

waco-18.jpg “Va ser com una bomba nuclear”. La descripció que ha fet l’alcalde de West de l’explosió que va tenir lloc a la factoria de fertilitzants ens dóna idea de la magnitud del fet. També indica que l’home no imagina com és una explosió nuclear, però la hipèrbole es comprensible quan una desgràcia com aquesta colpeja el teu poble.

Aquesta mena d’explosions és el gran temor de les fàbriques de fertilitzants. En aquests indrets s’acostuma a emmagatzemar grans quantitats de productes com el nitrat amònic, un dels fertilitzants que es fan servir amb més freqüència a l’agricultura. Les plantes necessiten nitrogen per créixer, i el nitrat amònic aporta el nitrogen necessari de manera molt eficient.

En condicions normals no és perillós, però segons com si que pot causar grans explosions. El nitrat amònic és el component bàsic de l’amonal, l’explosiu més emprat pels grups terroristes. De totes maneres, perquè exploti cal administrar una gran quantitat d’energia d’entrada. Si simplement s’escalfa el que fa és descompondre’s en òxid nitrós i vapor d’aigua. Però si se li dóna prou energia de cop (en forma d’ona de xoc), aleshores explota.  A les bombes es fa barrejant-lo amb TNT, que es el que primer explota i fa que peti el nitrat d’amoni.

El fet que a la fàbrica primer hi hagués un incendi fa pensar va ser un accident i no un atemptat. El foc inicial va generar alguna reacció que va ser la que va fer petar el nitrat d’amoni que devien tenir guardat en unes quantes tones. I el sospitós principal per la primera reacció és un altre compost anomenat amoníac anhidre. Aquesta forma de l’amoníac es la que es fa servir per fabricar el nitrat d’amoni però pot explotar si es barreja amb altres productes com el clor.

Les normes de seguretat obliguen a mantenir separats aquesta mena de compostos, però tot fa pensar que algú l’ha cagada o que es van saltar a consciència les normes. Si l’amoni anhidre va entrar en contacte amb algun producte amb clor podria explotar i l’explosió generaria una ona de xoc que podria fer que les tones de nitrat d’amoni explotessin tot seguit. No és la primera vegada que passa. Una de les més famoses va ser un vaixell que va saltar pels aires l’any 1947 i una cosa semblant va passar fa uns anys a la fàbrica AZF de Toulouse.

Per això la fabricació d’aquests compostos està controlada tant pel que fa a l’emmagatzematge com a la seva venta. També es marquen distàncies de seguretat entre els magatzems i les zones habitades. A Europa la legislació és més estricta que als Estats Units i en alguns països l’han de fabricar barrejat amb altres compostos que li fan perdre bona part de la seva capacitat explosiva. En tot cas, no deixa de ser una cruel ironia que tanta devastació sigui causada per un producte fabricat per fertilitzar, per donar més vida als camps de conreu i per millorar la producció d’aliments.

4 comentaris

 • Sinera

  19/04/2013 15:26

  Si cada explosió accidental que causa víctimes és una gran tragedia… quin sustantiu s’ha d’emprar quan les explosions són provocades i de signe terrorista com van ser les de l’Irak?

  No. No sóc antiamericà. Només em pregunto quin nom es donava a aquelles milers d’explosions amb tantes víctimes? Mini-tragèdies? Petards?

  Quin cinisme!

 • Sinera

  19/04/2013 15:13

  Sempre que hi ha víctimes el dolor provocat és terrible i ho lamento en l’anima. De veritat.

  Però són morts de casa i de segur es compensarà a les famílies i molt bé. Més tràgic va ser el Desastre de Bhopal, ocurregut el 3 de diciembre de 1984 a la Índia, amb més de 25.000 morts.

  I allà les compensacions de l’empresa americana van ser miserables. Les víctimes no eren americanes. Vivien a Bhopal, al tercer món… Algun americà s’en recordarà? És que les víctimes americanes són més valuoses que la resta?

  Ho sento. Ens cal ser justos i recordar.

 • Carquinyol

  19/04/2013 7:42

  Sense voler treure gravetat a la tragèdia, ja van tenir sort que no fos una explosió nuclear.

  Realment impressiona el moment en que salta la fàbrica pels aires ! Espero que la desgràcia hagi afectat al menor nombre possible de persones i que els ferits i els afectats es recuperin l’abans possible.

  Ara bé, per treure alguna cosa positiva, no estaria de més obligar a veure els vídeos de l’accidentals responsables d’altres fàbriques similars per a que vegin que pot passar si es salten les normes.