El bacteri que “purifica” l’or

Gold-crystals.jpg No és gaire exagerat dir que els bacteris poden fer de tot. Per pràcticament qualsevol reacció química, qualsevol procés industrial, molt probablement existeix algun tipus de bacteri al planeta que pot realitzar-la. Això també genera confusió si no fem servir les paraules amb cura. Per exemple, la notícia apareguda segons la qual hi ha uns bacteris que poden fabricar or és espectacular, però només parcialment correcta.

L’or és un element de la taula periòdica, de manera que cap bacteri el pot fabricar. Els bacteris poden fer tota mena de reaccions químiques, però per “fabricar” or, haurien de fer reaccions nuclears, i això ja queda una mica lluny del seu abast. Al menys que tinguem notícia.

El que sí s’ha vist que poden fer és fabricar grans d’or pur a partir de diferents sals d’or. Un bacteri anomenat Cupriavidus metallidurans s’ha adaptat a viure en ambients rics en sals de metalls pesants, uns productes altament tòxics. Aquests eren uns bacteris curiosos ja que eren el que formaven les biopel·lícules que es trobaven en les palletes d’or.

En general els metalls pesants no són gaire saludables i pocs organismes poden viure en presencia de nivells elevats d’aquests compostos. Especialment si estan en forma de sals solubles. Aquests bacteris, però , se les han empescat per descompondre la sal i “empaquetar” l’or en petits grans que poden eliminar de manera menys tòxica. Això els permet viure en ambients on altres bacteris no se’n sortirien.

De manera que no són bacteris que fabriquin or del no-res, però si que poden fabricar granets d’or pur a partir de sals que continguin or. Com que l’or és pràcticament el símbol de la riquesa, hi ha qui de seguida pensa en enriquir-se amb aquests bacteris. Una mica d’or n’hi ha per molts indrets. Fins l’aigua de mar conté petites quantitats que, de tant petites, no surt a compte intentar purificar. Però potser amb aquests bacteris podríem deixar-los anar fent i que concentrin i fabriquin granets d’or pur. Només seria qüestió de paciència!

En realitat caldria tenir en compte moltes més coses. Que no apareguin altres bacteris que facin la llauna: Que el que costi mantenir els bacteris vius no sigui més car que l’or que n’obtindríem. Que es dediquin a fer granets d’or i no d’altres metalls pesants que també deuen ser al medi… Les coses sempre són més complicades, per molta gràcia que faci això d’un bacteri que fabrica or pur.

Però el que si que pot ser útil és la capacitat d’aquests microorganismes per descompondre les sals de metalls pesants i dipositar-los en granets insolubles i molt menys tòxics. De fet seria un bon sistema per netejar indrets contaminats amb metalls pesants. Una aplicació molt més interessant que la de fabricar l’or. També poden servir com indicadors de la presència d’or en alguna zona. A més dels indicadors geològics, es poden fer anàlisis microbiològiques i si trobem aquest bacteri, és probable que per allà hi hagi or.

D’aplicacions segur que n’hi ha moltes. I no només del bacteri directament sinó també del coneixement de les vies metabòliques amb les que aconsegueix detoxificar els metalls pesants. L’autèntica alquímia no és aconseguir fabricar or, sinó transformar el coneixement sobre aquests bacteris en aplicacions útils.

7 comentaris

 • marua chentouf

  25/12/2013 16:29

  molaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 • Daniel Closa

  22/04/2013 22:40

  Roger. Tens fusta d’emprenedor!

  Sinera. Home! Que al Penedés hi ha molt més que Freixenet i Codorniu.

 • Sinera

  22/04/2013 10:36

  Puc muntar una planta de cava aquí, a Sant Sadurní, on un futimé d’aquests bacteris dipositin invisibles caniques d’or pur al cava?

  Ja sé que els hippyverdososmenjadorsdetofú del Carquinyol mai el tastaran però potser sí aquells incapaços de menjar altre caviar que no sigui iraní…

  Ho proposaré al Freixenet i al Codorniu, que només es dediquen a fabricar el cava més estàndar del món!

 • Roger

  22/04/2013 9:37

  I recuperar recursos! -bé que tenen utilitat tots aquests metalls-. :)

 • Daniel Closa

  22/04/2013 9:17

  Carquinyol. Home. Per titular espectacular (i fals) el de l’enllaç: “Bacteria recién descubierta convierte la materia en oro de 24 kilates”. Això si que és un titular llampant! I els detalls els deixem per després.

  Esther. He he. En realitat no estic d’acord amb en Buenafuente. Jo crec que és al revés. malgrat la mala fama de tots dos, la majoria de bacteris són com els polítics: fan coses útils per ells que per la resta són irrellevants o positives. Només surten a la fama els que fan coses dolentes. Però quan un bacteri o un polític decideix liar-la, la pot fer molt grossa!

 • Esther

  22/04/2013 8:28

  Un dia, vaig sentir dir en Buenafuente a la tele: “Els bacteris fan moltes coses bones i són poc visibles …just el contrari dels polítics “
  Quina bona propaganda que tenen! Com que ho poden fer tot!

 • Carquinyol

  22/04/2013 7:52

  Amb el titular tan alquímicament espectacular que havia quedat !! És que clar, això de descontaminar només els hi pot interessar a quatre hippysverdososmenjatofu !! ;)