El rinoceront NO s’ha extingit. I el “m’agrada”, no m’agrada.

rinoceront.jpg Al Facebook trobo una imatge d’un rinoceront amb el text: “RIP. Declaran oficialment extinto al rinoceronte negro”. Malament! Sempre és una mala notícia que s’extingeixi una espècie animal. Més encara si l’extinció és per culpa de l’excés de caça. I encara més si el motiu final és el mercat negre xinés de banyes de rinoceront amb suposats efectes afrodisíacs. Extingir un animal perquè quatre vells s’imaginin que trempen millor és una vergonya per la nostra espècie.

Però mentre pensava en això, vaig recordar que no fa gaire havia fet un post precisament sobre aquest tema. Per fer-lo havia buscat informació i recordava que, tot i que estaven molt amenaçats, la situació semblava millorar. Tant han canviat les coses en només cinc mesos? I tot seguit s’ha encès el senyal d’alarma habitual. Una noticia apareguda a facebook és qualsevol cosa menys fiable. He mirat a Google i veig la notícia repetida a diferents diaris, però també algun desmentit.

De manera que he anat a veure que diu la “llista vermella”. Allà on realment es determina l’estatus de les diferents espècies animals. I el rinoceront negre continua en situació de “críticament amenaçat”, però encara present entre nosaltres. De fet, llegeixo que la població s’ha doblat durant el 2010. És poca cosa perquè des dels anys seixanta s’havia reduït en un 95 %, de manera que ara només està reduïda en un 90 %. Però està millorant. No s’ha extingit.

De rinoceronts negres hi ha diferents subespècies. I una si que es va extingir fa un parell d’anys. Això és tot. Encara queden uns pocs milers. Simplement algú ha penjat una cosa falsa a Facebook i tothom l’ha donada per bona sense prendre’s la molèstia de verificar-ho a la llista original (que tampoc és tant difícil, coi!). Potser l’origen de la historia sigui que van morir els últims exemplars de rinoceront negre d’un parc nacional de Mozambique. però la diferència entre un parc nacional i tot el planeta és notable.

El que inquieta és que és una tendència cada vegada més freqüent. Quan obrim Facebook, molta gent desconnecta les neurones de l’escepticisme, les de la curiositat o les del sentit crític. Tot és dóna per bo simplement perquè molta gent ho ha compartit o ha clicat el “m’agrada”.

Això del “m’agrada” també té la seva gràcia. Aquests dies també he vist una campanya de Unicef Suecia: “Clica m’agrada a facebook i nosaltres vacunarem zero nens contra la polio”. I és que sembla que fem alguna cosa quan cliquem el botonet, però en realitat no fem res. Res de res. Si realment vols salvar criatures pots fer un donatiu a unicef, pots anar de voluntari o pots fer alguna cosa real enlloc d’enganyar-te prement un botonet. Com diuen al video, 200.000 m’agrada no milloren en res la vida de cap nen.

Les xarxes socials tenen grans virtuts i moltíssimes possibilitats. Però també tenen problemes i conviden a auto enganyar-nos. Certament serveixen de mostrari de com d’irracionals arribem a ser. Les infinites llistes de fotos amb frases boniques i positives que apareixen constantment arriben a posar-me dels nervis. No, no hi ha cures fàcils pel càncer. No, ser positiu és bona cosa, però no fa miracles. No, cap sistema de salut condiciona els trasplantaments a un nombre determinat de “m’agrada”. No, encara no hem arribat a la data en que Michel J. Fox arribava al futur. I n’estic fins al capdamunt de fotos de gatets fent monades!

Facebook és, barrejat entre moltes altres coses, un fascinant i immens mostrari de collonades multiplicades a cop de “m’agrada”.

12 comentaris

 • aubaga

  08/05/2013 12:21

  És una llàstima que aquest article s’hagi publicat sense passar per un corrector

 • lsole

  08/05/2013 2:36

  Això del “m’agrada” hauria d’inspirar un article sobre etologia, psicologia evolutiva o alguna disciplina similar. És una demostració de les relacions de lideratge/seguidors? És simple necessitat de reconeixement? Seria interessant conéixer l’opinió d’un científic.

 • xenus

  07/05/2013 22:53

  Doncs ami me l’han colat. Potser ve com bé dius de la subespècie de d’àfrica occidental que si que s’ha extingit recentment (2011). Igualment, la foto que corre del rei amb un rino mort no té pèrdua!

 • Sinera

  07/05/2013 22:11

  M’agrada que no t’agradi el “m’agrada”. El “m’agrada” del teu article d’avui només l’han clicat 14 lectors. A mi m’agraden els teus articles però ja fa temps que no m’agrada clicar el “m’agrada”. El Facebook i jo estem renyits. Ja et veig al Twitter. Posats a ser torracollons, podrien usar unes puntuacions del -5 al +5. O potser clicar un nombre de cors vermells! O clicar “m’agrada” per salvar rinocerons!

 • Joan Codina

  07/05/2013 19:46

  Per cert, a mi no m’entra si no fico això http://k45.kn3.net/taringa/6/0/6/5/9/3/9/dr_emmett_brown/C77.jpg (per lo del McFly).

 • Daniel Closa

  07/05/2013 14:46

  Carquinyol. Més encara…

  Joan. Brrrr.

 • Joan Codina

  07/05/2013 12:40

  M’agrada +1

 • Carquinyol

  07/05/2013 9:48

  Més outsider encara???? ;)

 • Daniel Closa

  07/05/2013 9:34

  Carquinyol. Com? Mires documentals d’animals a cadenes com la 2? Vigila que et converitràs en un outsider! Això tothom ho diu, però ningú ho fa! (Tret de quatre biofrikis :-D)

  Víctor. Aquests de les notícies fora de temps s´pon els més absurds. Tot i que per twitter hi ha qui excel·leix en això de no adonar-se que està parlant de coses de fa anys. De nou, es tracta de parlar sense prendre’s un minut per assegurar-se del que parles. Un error que tots podem cometre alguna vegada, però que ara ja és una epidèmia!

  Pau. Ui, si. El dubte sempre és deixar-ho estar o fer notar l’error i quedar com un torracollons. I a més arriscar-te a ser tractat de sicari deles farmacèutiques! Però una mica de limits a la ignorància i les falsetats cal posar,no?

 • Pau Bosch

  07/05/2013 9:25

  Vaja, no em vaig molestar a comprovar-ho aquest cop.

  En corre cada una al FB… el pitjor és que si fas saber que la persona que està compartint una bestiesa (per exemple, que el bicarbonat cura el càncer però que les empreses farmacèutiques conspiren per a amagar-ho) quedes com una mena de persona impertinent.

 • Víctor Pàmies i Riudor

  07/05/2013 9:00

  Sempre s’han de comprovar les fonts, com bé fas. Ahir, sense anar més lluny també em va arribar un correu d’aquests incendiaris i repartits a tort i a dret dient que Antena 3 ha fet fora el cuiner Arguiñano per unes declaracions en un dels programes… i el vídeo era de maig del 2012!

 • Carquinyol

  07/05/2013 7:40

  Just dissabte passat a La 2 van emetre un interessant documental de com en un parc natural sudafricà treien una part dels rinoceronts negres que tenien per crear una nova població en un indret secret, de forma similar al que es va fer anys amb el rinoceront blanc i que tants bons resultats va donar.

  El particular del cas és que com els rinoceronts habitaven en un lloc de difícil accés, l’extracció dels animals la feien en helicòpter! Veure un enorme rinoceront dormit penjant bocavall d’una corda que penja sota un helicòpter volant per damunt l’Àfrica és una cosa d’aquelles que no s’esborren !

  Per cert, a mi no em barrufa el facebook ;)