Ep! Que “hasta el cuarenta de mayo…”

Previ_saison_ete.jpg Aquests dies encara fa fresca. Ens anem posant nerviosos esperant que arribi l’estiu, la calor i el bon temps i no parem de comentar que això no és normal. Una predicció d’un canal de meteorologia francès ha permès informar-nos de les previsions, però sobretot d’algunes tergiversacions. El primer titular que he llegit deia “El verano de 2013 podría ser el más frío desde 1816”. Coi! Això és molt fort, perquè l’any 1816 realment va ser catastròfic.

És fantàstic perquè els comentaris (sí, hauria de deixar de llegir les ximpleries que posen alguns quan comenten notícies relacionades amb temes de ciència) ja van plens de variacions sobre el negacionisme del canvi climàtic. Un exemple representatiu que he trobat deia: “Donde está el calentamiento global? y todavía hay imbéciles que se creen esa estafa.

En realitat, el que sembla profundament mal informat, una mica ignorant del idioma, marcadament egocèntric i notablement mal educat és l’espavilat que ha deixat aquest i altres comentaris similars. Per començar sembla que als que s’exclamen contra l’escalfament global els costa entendre el concepte ocult dins la paraula “global”. En aquest context, global vol dir que afecta a tot el planeta. No que al teu poble farà més calor any rere any, sense excepcions. No és difícil d’entendre si es dedica uns segons a pensar una mica. És incorrecte afirmar que si a casa meva fa fred, a tot el planeta fa fred! Que aquest any al sud d’Europa no faci tanta calor no vol dir que a tot el món estiguin igual. Si l’espavilat del comentari de l’inici es mirés el mapa veuria que la previsió és de fred a l’oest d’Europa, però d’un estiu anormalment càlid a l’est!

Un altre tema, una mica més complicat, és que un escalfament global no vol dir constant. Poden haver-hi anys en que faci un fred de nassos. El que compta és la tendència general. Igual que la borsa pot tenir tendència a l’alça o a la baixa, amb grans oscil·lacions, a la temperatura de cada zona del planeta li passa el mateix. De manera que el fred que faci o deixi de fer aquest cap de setmana o aquest estiu, no ens diu res sobre l’escalfament global.

En realitat passa el mateix amb els anys calorosos. Que l’any 2010 fos el més càlid de la història no ho podem fer servir com indicatiu d’un escalfament global. Ara bé, que dels deu anys més calorosos de la historia, nou siguin posteriors a l’any 2000 si que ens suggereix (i només suggereix) alguna anormalitat.

Però en realitat, la discussió té sentit? Realment fa tant fred? Potser si ho comparem amb la dècada calorosa que portem sí, però hauríem de recordar allò de “hasta el cuarenta de mayo no te quites el sayo”. Potser no és tan extraordinari que faci fresca abans del quaranta de maig.

Però comentava que el tema ofereix material per reflexionar sobre les alteracions en les notícies. El titular inicial era alarmant, però en algun altre diari el trobo més suavitzat: “El verano no empezará este año hasta finales de agosto”. Mmmm. Això ja no és el mateix que comparar-ho amb el daltabaix del 1816. Simplement diu que la calor trigarà més de l’habitual.

De manera que me’n vaig a l’origen de la notícia. Que va dir exactament el canal de la méteo de França? Efectivament diu que els models parlen d’un estiu més fred del normal amb una probabilitat del 70 %. Però els detalls són importants. El que pronostiquen és “…la persistència d’una anomalia freda durant els 3 mesos d’estiu (juny, juliol, agost) combinades amb precipitacions normals.” I acaba dient que si això es complís, seria al setembre i octubre quan tindríem el millor i més calorós temps. Ja hem passat de l’any més fred des del 1816, fins a una calor que no arribarà fins a setembre. No és el mateix, encara que sigui una llauna que trigui la calor.

De manera que una mica de calma. L’estiu serà com sigui. Potser una mica més fresc que els últims als que ens estàvem acostumant, o potser no, perquè les previsions a tres mesos vista tenen poca fiabilitat. Però, sobretot, evitem el ridícul de deduir com va l’escalfament global només amb base al temps que faci aquest estiu.

8 comentaris

 • Daniel Closa

  30/05/2013 21:34

  Mirabilis. De fet, els de la meteo francesa no paraven de matisar la interpretació de la previsió. Però qui està per matisos avui en dia?
  Fins al dotze de maig? Aquest es de curta durada!

  Montserrat. ës que llegir massa estona els comentaris de segons quins llocs, posa dels nervis

  Roger. Uix. Ultimament tots hem fet cursos accelerats d’economia. O això pensem!

  Jordi. Cert. El món no pot passar sense les seves contundents opinions.

 • Jordi

  30/05/2013 16:51

  No home! el que passa és que tothom sap de tot i en sap molt. Saben tant que passi el que passi trobaran la manera de treure’n profit amb els seus comentaris. És que hi ha tant geni per herència desaprofitat…No ho veieu que només ells en saben…:)

 • Roger

  30/05/2013 11:43

  Doncs a mi aquesta primavera m’ha semblat més normal i més similar a les de quan era petit que no pas les dels darrers set o vuit anys.

  Que hagis de fer servir símils financers per il·lustrar això del canvi climàtic al públic diu com de malament estan les coses ;-P hihihi

  Seriosament, l’he trobat molt bo i adequat. Només em referia que trobo no m’agrada la idea que el públic en general hi pugui entendre més de finances que de ciència ;)

 • Montserrat

  30/05/2013 11:36

  Jaja m’has recordat la conversa d’ahir amb el meu fill indignat com tu pels comentaris de la gent jajajaj

 • Mirabilis

  30/05/2013 11:22

  L’altre dia vaig trobar aquesta: “fins el dotze de maig, l’hivern no diu me’n vaig”. Suposo que es pot canviar el dia com convingui…

  i respecte la previsió: crec que els models per fer la tendència es basen en els tres mesos anteriors. En aquests tres mesos ja estem tinguent dies “estranys” (em refereixo al temps) per tant, és bastant lògic que vegin anomalies per aquest estiu.

 • Daniel Closa

  30/05/2013 8:30

  Carquinyol. Agost a Extremadura? DOncs no m’estranya que prefereixis estius fresquets!

  Esther. Mira! Estava segur que havia d’existir l’equivalent en català, però simplement no el coneixia. Ja en sé una més!

 • Esther

  30/05/2013 8:23

  Això del ”quarenta y el sayo” és de clima continental oi? No seria: “fins al setanta d’abril no et treguis ni un fil”

 • Carquinyol

  30/05/2013 7:33

  El escalfament global no existeix perquè el comentarista té més fred que abans i el català i el valencià sóm dos llengües diferents perquè tenen diferents noms… aquest és sovint el nivell d’un bon grapat de ‘comentaristes’

  Jo confeso que si l’estiu no és tan càlid com uns altres anys tampoc em queixaré pas gaire, ja que passant mig agost a Extremadura i l’altre mig a València que les temperatures siguin més moderadetes ho trobaria genial. Però estic segur que seguirà fent una calor de coll…