Ground Control to Major Tom

Un dels astronautes més famosos dels últims anys és el canadenc Chris Hadfield. Al desembre del 2012 va arribar a l’Estació Espacial Internacional (ISS) i durant uns mesos en va ser el comandant. Però el que l’ha fet més conegut són les seves aparicions en vídeo explicant com és la vida a l’espai. Si teniu curiositat per qualsevol aspecte del dia a dia d’un astronauta, en Chris ho explica i ho demostra amb molta gràcia. Per exemple:

Com et fas un entrepà i perquè no fan servir pa sinó “tortillas”. Com t’ho fas si et mareges i has de vomitar. L’important que és controlar la posició i cap on s’encara la ISS. Que passa (o que no passa) si a l’espai agafes una CocaCola i la sacseges abans d’obrir. Com t’ho fas per rentar-te les dents. Que passa amb les llàgrimes si plores? Com controlar la salut dels ulls. Com es fan fotografies a l’exterior. Com s’ho fan per dormir

I naturalment… com funciona el vàter. (No és l’unic que ho fa. Aquesta noia ho explica amb més detalls i “in situ“). L’explicació final d’en Chris no té preu. La propera vegada que veieu un estel fugaç recordeu que… potser sigui la caca d’un astronauta!

N’hi ha molts més per Youtube. I el cop final el va fer en el seu comiat, quan va interpretar una adaptació de la cançó de David Bowie, ‘Space Oddity‘. Un vídeo brillant que el va fer encara més famós.

És interessant que per fer aquesta gravació va caldre tenir en compte el tema dels drets d’autor ja que la gravació era per fer-la pública. Calia guiar-se per la legislació, però quan ets a l’espai, quina legislació? Doncs la norma diu que la de la nacionalitat de la nau on facis la gravació. Com que la ISS té diferents mòduls, a cada un s’hi aplica una llei diferent. En el cas de Hadfield, tota la gravació s’ha fet al mòdul  dels Estats Units i amb els permisos negociats per part de la NASA i David Bowie. Una mostra de com caldrà anar adaptant lleis a les noves fronteres de la humanitat.

En tot cas, el vídeo és un comiat genial per un astronauta.

5 comentaris

 • Sinera

  31/05/2013 9:47

  Queda clar que en Howard la va cagar amb el seu superwàter. No ho he vist però aprofitaré qualsevol moment lliure per veure tot això.

 • tramuntaire

  31/05/2013 8:32

  Un videoclip amb aquest escenari no s’havia vist mai!

  Per cert, la coca cola no l’obre a l’espai, sinó al fons del mar. Suposo que a l’espai es deu “liar parda”, si sacseges un refresc amb gas i després l’obres…

 • XeXu

  31/05/2013 8:30

  Vaig veure el vídeo a l’Ara, em va semblar realment genial! No coneixia l’astronauta, però se’m va guanyar amb aquesta interpretació d’una cançó genial. Si jo fos en Bowie no li hagués posat cap problema, davant la proposta hagués demanat si us plau que ho tiressin endavant sense reserves, només per poder-ho veure, i realment el resultat val la pena. Però ja se sap… les lleis…

 • Joan Codina

  31/05/2013 7:53

  Potser hauria d’haver sortit a fora :D

  No sé si era ell però vaig veure un astronauta amb l’equivalent a un got de plàstic per beure. En presència de tan poca gravetat els enginyers han de tirar de tot tipus de fenòmens per fer les coses més normals.

 • Carquinyol

  31/05/2013 7:43

  Ni en l’espai és lliure un de l’SGAE ni similars !! Són com l’Imperi de Star Wars !!