Actor famós – càncer – pràctiques sexuals

Michael_Douglas.JPG En Michael Douglas s’ha ficat en un embolic en declarar que el seu càncer de gola s’havia originat per practicar el sexe oral. La combinació “actor famós – càncer – pràctiques sexuals” és imbatible des del punt de vista mediàtic, de manera que ràpidament va saltar als titulars. Després han vingut els matisos, els “jo no vaig dir exactament això” i finalment els comentaris dels entesos.

En realitat el que fa més gràcia és atribuir alegrement un càncer a un tipus de pràctica sexual per part d’algú que ha sigut fumador. Certament el virus del papil·loma humà VPH pot causar càncer. El més habitual és el de coll d’úter, però no és l’únic ja que també pot causar de vagina, d’anus, de penis i, ocasionalment, de boca i faringe. Per tant, el que va dir en Michael Douglas impossible no ho és.

Però si mirem les causes del càncer orofaringi, el consum de tabac i alcohol són, de llarg, les més probables. Moltes vegades s’associa tabac amb càncer de pulmó, com si el fum no passés per la boca, la gola i la tràquea i els components del tabac no s’absorbissin en sang i es repartissin a la resta de l’organisme.

És possible que li hagin fet una analítica que hagi detectat la presència del VPH en les mostres del tumor. Tot i així, infeccions per aquest virus són freqüents. Tant, que es calcula que la majoria de la població estarà infectada pel virus en algun moment de la seva vida. Ara bé, d’aquests, només al voltant del 30 % el mantindran detectable mentre que en la resta, el sistema immunitari l’eliminarà. I dels que mantenen el virus, només un petit percentatge desenvoluparà càncer al llarg de la seva vida. A més, de VPH n’hi ha de diferents tipus, de manera que la cosa encara s’embolica una mica més.

El rebombori s’ha aprofitat com sempre per defensar tota mena de postures. Qui creu que s’han de desaconsellar determinades pràctiques sexuals, qui creu que cal vacunar contra el VPH, qui creu que es una maniobra per promocionar les vacunes contra el VPH, qui veu afany de notorietat de l’actor i qui aprofita per fer brometes de gust discutible. Això de la vacuna sembla una discussió una mica fora de lloc ja que la seva utilitat seria prevenir el càncer de coll d’úter, que sí que està causat principalment pel virus. En el cas del càncer orofaringi, la utilitat de la vacuna sembla més aviat anecdòtica. De nou, sorprèn com s’estableix la necessitat de prevenció pontificant sobre vacunes, pràctiques sexuals o coses similars mentre es manté la permissivitat habitual amb el tabac.

En realitat, com que no tenim l’historial clínic de l’actor, poca cosa podem dir sobre el seu cas concret. Fos pel virus, pel tabac o per qualsevol altre motiu, incloent la simple mala sort, rarament es pot atribuir un càncer determinat a un motiu concret. Les estadístiques són molt clares, però cada cas individual és una historia ben particular.

5 comentaris

 • Roger

  05/06/2013 10:23

  Sí noi, si els periodistes tinguessin dos dits de front no publicarien això més enllà de la premsa rosa. I els debats que en segueixen… pfffff.

  Però els Resultats i els Objectius ja s’han menjat molts dits de front en el que va de segle, oi?

  Carquinyol, crec que estan a punt i no trigaràs massa a veure-ho als titulars XD

 • Sinera

  05/06/2013 8:55

  Dani: no t’aconsello pas que et posis a estudiar la teologia dels Angels d’Atlantis… et podries trobar de sobte vivint a un país anomenat Forcadilàndia. És conya!

 • Sinera

  05/06/2013 8:52

  Una bestiesa més de tantes. Ara, a més de famós com actor, ho serà també com a estúpid. Un actor estúpid desitjós de que es parli d’ell. Aquestes coses són massa serioses per banalitzar-les com ell ha fet.

  Llarga vida al sexe de tota mena que ens allargassa la tendresa!

 • Daniel Closa

  05/06/2013 8:44

  Noi. Avui en dia ja no em sorprendria. Haurè d’estudiar la teologia d’aquests angels Tindran també arcàngels a Atlantis?

 • Carquinyol

  05/06/2013 7:44

  Mira-t’ho pel costat positiu… almenys no ha dit que s’ha guarit gràcies als Àngels d’Atlantis !!!