La tenim massa grossa, senyor ministre?

Size.jpg Entre els factors que cal tenir en compte per establir la política econòmica d’un país, un dels més importants és… la mida mitjana del penis dels homes que hi habiten. Que sí! Que sí. Que hi ha una correlació molt marcada entre el PIB del país i la mida de la cigala dels seus mascles. Però no somrigueu. La correlació és negativa. Com més gran la tinguin, pitjor va l’economia del país. Ara s’entén perquè la Xina és una economia emergent, mentre que Senegal no acaba de millorar! El treball que ho ha posat de manifest es titula “Òrgan masculí i creixement econòmic: La mida importa?”. És un treball rigorós, amb dades fiables i càlculs acurats que ha permès proposar la “hipòtesi del membre viril”.

Però sobretot és un excel·lent exemple de com es poden concloure bestieses gràcies a les estadístiques. Fins i tot quan els càlculs estan ben fets!

En realitat, l’estudi no és estrictament seriós. Només va ser un divertimento d’un economista finlandès. Com una mena de joc va agafar dades de creixement econòmic i dades de la mida dels penis dels diferents països (pels xafarders, aquí teniu el mapa amb les mides dels penis per països). Ho va processar estadísticament… i va trobar una notable correlació!

Naturalment la broma de seguida va començar a circular, a prendre’s més seriosament del que caldria i fins i tot a sortir en algun titular que ja desbarrava una mica.

Doncs naturalment, el que passa és que el fet que existeixi una correlació matemàtica no vol dir relació causa-efecte. Podem trobar correlacions fantàstiques en fets que no tenen res a veure. Com sovint poso d’exemple, el preu del petroli i la superfície de la meva calba mantenen una correlació excel·lent. Han anat augmentant sense parar des que era jovenet. O un altre exemple molt bo el van fer notar uns genis quan es van adonar que la temperatura del planeta ha anat augmentant a mida que disminuïa el nombre de pirates. Potser si afavorim la pirateria tindríem la solució a l’escalfament global! Si fas números veuràs que l’enunciat és cert, però això no vol dir que una cosa tingui relació amb l’altra. Per cert, el mateix passa amb quasi totes les gràfiques dels anuncis.

Per afirmar que hi ha una correlació hauríem de modificar un paràmetre i veure si l’altre canvia. Ara que estem en crisi ens ha augmentat la mida del penis als homes d’aquest país? Fa pocs anys, quan l’economia anava disparada vàrem notar una disminució misteriosa? O al revés. Ens operem tots per tenir-la una mica més petita i així fem que l’economia millori? Fins a quin punt estem disposats a fer-la millorar? Ep! No ens passéssim, que els diners no donen la felicitat!

Potser també podem entendre història econòmica. El segle d’or de l’Antigua Grècia estarà relacionat amb l’ideal estètic d’aquells temps (“espatlla ampla i tita petita”)? I les noies? Quin factor s’hauria de mesurar per veure la seva contribució al PIB? (Si es busca, segur que es troba alguna correlació d’algun factor econòmic amb alguna mida corporal)

L’article permet fer moltes conyes, riure una estona i ens recorda, una vegada més, que no n’hi ha prou amb una gràfica que mostra una correlació. I que cal mostrar-se una mica escèptic quan comencen dient “un treball ha demostrat que…”

Però el més inquietant és que, tal com va tot, un acaba amb la sensació que els que presumptament hi entenen d’economia, (o en tot cas els que han arribat als llocs de poder) que donen indicacions i consells del que cal fer per redreçar els països, fan servir models i càlculs que, en realitat, no són gaire millors que aquest que, al menys, reconeix que no és massa seriós.

(Va! I reconeixeu que tots heu anat a mirar l’enllaç del mapa de les mides dels penis)

6 comentaris

 • Daniel Closa

 • Joan Codina

  20/06/2013 13:08

  Quan un la té petita es mata a treballar. Quan la té més grossa té altres coses millors que treballar per fer. La correlació és evident.

  Un altre tema interessantíssim són les mesures de penis, què es mesura: condicions i des d’on fins a on, etc. Hi ha d’haver tota una metrologia al darrere. A veure si algun dia ens en pots fer un bon article.

 • Daniel Closa

  20/06/2013 11:27

  Sinera. Agafem-nos la vida amb un somriure, que sinò encara és pitjor! :-)

  Mirabilis. La informació sempre és útil. L’important és saber com usar-la (la informació vull dir)

  Montserrat. Els nórdics deuen estar pitjor del que es pensen :-D

 • Montserrat

  20/06/2013 11:07

  jo també he anta a mirar, evidentment!!! m’ha sorprès però que Espanya esta en la mateixa franja de mides que les dels països nòrdics (Noruega, Finlàndia i Suècia) i l’esta econòmic no es pas el mateix!!!! ;-)

 • Mirabilis

  20/06/2013 10:13

  Si, hi he anat…..jajaja. No se sap mai si pot ser útil

  m’ha agradat molt l’article d’avui!! enganys estadístics!

 • Sinera

  20/06/2013 9:10

  Juààà! Molt bona aquesta! M’has fet somriure de bon matí i això fa preveure un gran dia. Deu ser com llevar-se amb el peu dret…

  Intentaré col·laborar al PIB nacional fent-me pirata!