Allà on no hi ha anat mai ningú

voyager.jpg Fa un any en vaig parlar. Ja aleshores comentava que la noticia havia sortit els anys  2001, 2003, 2007 i 2010. La del 2012 la vaig agafar amb un cert escepticisme, però sembla que era la bona. Ara ja s’ha confirmat que efectivament, l’agost de l’any passat la sonda Voyager I va abandonar el sistema solar.

Tot i que…

Que sí. Que parlant en línies generals, ja viatja per l’espai exterior i per tant donarem per bones les explicacions de la NASA. Però com a científic, tinc la mania de mesurar les paraules i mirar que diguin exactament el que sembla que volen dir. I estrictament parlant, encara es podria discutir si ha sortit o no del sistema solar. Al final, tot depèn de com defineixis el sistema solar.

El Sol és una estrella normaleta que emet llum, però també tota mena de radiacions i partícules. Aquest “vent solar” forma una mena de bombolla anomenada “Heliosfera” però arriba un moment que topa amb les radiacions i les partícules provinents de l’espai exterior. Més o menys és com si tinguéssim dos dolls d’aigua xocant. Allà on les pressions dels dos dolls s’equilibrin és crea una mena de ona de xoc que permet establir una frontera. Si mireu l’onada que aixeca per davant un vaixell us fareu una idea d’aquesta ona de xoc.

La nau Voyager fa trenta sis anys que viatja i s’esperava que arribés a aquesta frontera, anomenada heliopausa, en un moment o altre. El problema és que al ser la primera vegada que hi enviàvem una nau, tampoc estava tant clar com sabríem quan ha sortit de la zona d’influència del Sol. Per això van haver-hi tantes falses alarmes. Com un peix que va per un riu i ha d’establir en quin moment ha sortit al mar només mesurant la salinitat de l’aigua.

Però ara ja sembla establert que les partícules que envolten la nau ja no provenen del Sol sinó que són de l’espai exterior. Per això es diu que ha sortit del sistema solar. En algun lloc havíem de posar un límit i l’heliopausa semblava un bon indret.

Ara bé. Una altra imatge del sistema solar és la de una estrella envoltada de planetes que giren al seu voltant. Cap problema perquè la Voyager va deixar els planetes enrere fa molts anys. Però més enllà dels planetes hi ha més coses que giren al voltant del Sol. Per començar tenim els planetes nans, Plutó, Eris, Quaoar i altres planetets amb noms que haurem d’anar aprenent poc a poc. Molts d’ells formen part del cinturó de Kuiper, un anell de cossos que envolta el Sol molt més lluny que els planetes. A unes 50 Unitats Astronómiques (Una U.A. és la distància de la Terra al Sol).

La Voyager està a unes 100 U.A., de manera que també va deixar enrere el cinturó de Kuiper. O dit d’altra manera, el cinturó de Kuiper cau dins de l’Heliosfera. El que passa és que encara hi ha mes coses que giren al voltant del Sol. El núvol de Oort és una altra esfera de cossos que giren al voltant de l’estrella i que cau molt més lluny. D’allà provenen els cometes i altres objectes que ocasionalment cauen cap a l’interior del sistema solar. El núvol d’Oort gira al voltant del Sol i viatja amb ell, de manera que forma part del Sistema Solar. I a la Voyager li queda moltíssim per arribar-hi ja que arriba fins a les 100.000 U.A.

De manera que ho celebrem i ens n’alegrem, però estrictament seria més exacte dir que la Voyager ha sortit a l’espai exterior que no que ha abandonat el sistema solar. De fet, si ens hi fixem, això de l’espai exterior és el que diu la NASA. Bàsicament és com si ja hagués sortit del poble però encara seguís dins el terme municipal. Sigui com sigui, la Voyager s’endinsa ja per “allà on no hi ha anat mai ningú…”

3 comentaris

 • Mirabilis

  17/09/2013 9:10

  En tot cas, està tant lluny, que no importa massa. Quina mania els científics de mesurar les paraules i etiquetar bé els conceptes….estic contenta de veure que no em passa només a mi….

 • Daniel Closa

  17/09/2013 9:02

  I recorda que quan la nau va començar el seu camí, aquí es cridava “llibertat, amnistia, estatut d’autonomia”!

 • Carquinyol

  17/09/2013 8:28

  Aquest apunt és com aquells assassins de les pel·lícules de por, que sempre tornen !! L’any vinent ja m’espero tenir un de similar !!

  La Voyager ha sortit més cops del Sistema Solar que nosaltres de la UE !!