Starcraft i la flexibilitat cognitiva

terran_protoss_zerg copia.jpg Jo he fet coses que vosaltres no creuríeu. Vaig sobreviure cinc nits als atacs dels infectats per un virus zerg als turons de Meinhoff. Jo vaig aconseguir salvar Haven de la destrucció del Purificador Planetari. A Moebius vaig contenir l’atac dels fanàtics tal’darim mentre rescatàvem l’artefacte alienígena del temple Xel’naga. M’he infiltrat en bases del domini per robar la màquina de destrucció Odín o per alliberar els presoners de la fortalesa de New Folson. També vaig assistir, amb pesar, a la destrucció de la civilització protoss, esclafats per interminables onades de monstres zerg. Vaig sobreviure la desesperada batalla de les Portes de l’Infern i finalment, a les desolades planúries de Char vaig resistir els atacs despietats de la Reina d’Espases. Allà, contra tot pronòstic, vàrem esclafar els zerg, vaig rescatar la meva estimada i vaig alterar el curs de la història, pagant, és clar, un gran preu.

No he ocultat mai la meva vena friki. Per tant, no ha de sorprendre que sigui aficionat a jugar a Starcraft. Un joc d’ordinador d’estratègia i batalles entre tres races: Els humans (terran), una mena de criatures àliens (zerg) i una civilització tecnològica amb poders psiónics (protoss). Malgrat les diferències, l’equilibri entre races és notable, de manera que pots triar amb que jugues sense gaire penalització. Es pot jugar on-line contra jugadors d’arreu del món, però sempre perdo i ho he deixat estar. La majoria deuen ser nanos joves coreans amb els que no hi tinc res a fer. Dic coreans perquè allà aquest joc té tant èxit que retransmeten les partides per la tele. On-line només vaig guanyat una vegada i encara recordo amb plaer com vaig envoltar l’enemic i el vaig atacar per on menys s’ho esperava.

Però ara han publicat un treball on afirmen que jugar a Starcraft millora la flexibilitat mental. Mira per on, ara seré una mica més espavilat gràcies a les hores passades organitzant les meves tropes, decidint per on atacar i avaluant la potencia de foc de l’enemic i el nombre d’unitats ocultes que teníem ell i jo.

L’estudi l’ha finançat l’exèrcit dels Estats Units i tampoc resulta tan sorprenent. El primer que cal tenir en compte és que no és cap característica peculiar de Starcraft. Es tractava d’avaluar els efectes de jugar a jocs d’estratègia. Van triar Starcraft per la seva popularitat, però “Age of Empires” o qualsevol altre haurien servit (tot i que no són tan bons ni de llarg!!!). El joc és tant popular que els participants a l’estudi van ser noies ja que a la Universitat on ho van fer no van trobar nois voluntaris que juguessin menys de dues hores diàries. En homes no podien veure l’efecte de l’entrenament perquè tots ja estaven entrenats! Tampoc és una sorpresa la diferencia entre gèneres pel que fa a l’afició a aquest tipus de jocs, però algú hauria d’estudiar-ho amb més profunditat.

Les voluntaries van passar un total de quaranta hores intentant coordinar moltes tropes amb característiques específiques i variades, movent-les en diferents direccions, rectificant les estratègies sobre la marxa en funció dels moviments de l’enemic, defensant les bases per aconseguir recursos i mirant de destruir les dels altres, tot això simultàniament. No sembla sorprenent que al final, haguessin millorat algunes habilitats de coordinació i flexibilitat mental. El grup control jugava al pacífic i monòton “Sims” i no van experimentar cap millora.

De fet l’estudi només diu una cosa que ja s’ha dit moltes altres vegades. Exercitar alguna habilitat fa que millori  la teva capacitat per dur-la a terme. Aquesta vegada ho han fet amb un joc que ha caigut en gràcia i els diaris en parlen, però potser no n’hi ha per tant.

En tot cas, potser que aconsegueixi la segona part del joc i m’hi posi. El video de promoció que en van fer era d’allò més aconseguit!

 

 

8 comentaris

 • Daniel Closa

  19/09/2013 16:55

  Joan. De fet, estudis sobre els efectes dels jocs n’hi ha molts. El d’aquesta setmana n’han parlat perque ha caigut en gràcia.
  No comparis l’espatlla d’Orió o la porta de Tanhausser amb la gatera de Mars sara, o la porta de l’Infern!! Els replicants son unes nenasses!
  :-D

  Pons007. I tant! Era l’Odin! (Ho arreglo!). Quina feinada amb el sonat aquell disparant sense aturador.
  Mirar com juguen els coreans es flipant. Però cal tenir present que fins i tot hi ha jugadors professionals.

 • Pons007

  19/09/2013 15:26

  Jo també hi jugo al sc2! (de fet es l’únic joc que jugo des de que va sortir) i suposo que he millorat en aquestes habilitats, però tal com dius, els Coreans ens porten molta avantatge, es complicat pujar més enllà de la lliga d’or :P

  PD: La màquina de destrucció de la base del domini no era el Thor, era l’Odin, el Thor es el model “genèric” :P

 • Joan Codina

  19/09/2013 14:52

  Casum!! Hi ha tants jocs als que m’agradaria jugar.. De fet l’altre dia va sortir una notícia semblant.

  Jo ara he començat a jugar a l’Age 2. Tinc pendents un parell o més de jocs i em sembla que necessitaré una computadora més potent jajaja.

  PS: L’inici és molt Blade Runner avui.

  PPS: El millor és sentir-se orgullós de ser friki :D

 • Daniel Closa

  19/09/2013 9:32

  En el cas de WoW no ho se perque no m’hi he ficat. Però el tipus de joc es diferent. No és un joc d’estratègia en temps real sino un joc de rol en primera persona. De totes maneres m’imagino que moltes de les habilitats que treballes han de ser similars.

 • britishsteel

  19/09/2013 9:23

  Ah, i de mitjana jugo entre 800 i 1500 minuts per setmana.

 • britishsteel

  19/09/2013 9:21

  No estic d’acord amb en Daniel Closa.

  Jo jugo al world of warcraft. Vaig començar no fa gaire, com a molt 3 anys, quan ja treballava. La meva capacitat de concentració de multitasking, d’encadenar tasques sense haver de deixar un espai per pensar-les (és a dir, preparar-les mentalment mentre estic acabant una tasca prèvia) han incrementat BRUTALMENT des que jugo al WoW.

  Ho noto cada dia. Em plantejo les coses d’una manera més analítica, intento estudiar les possibilitats i repercussió de les meves accions i predir o intuir les accions que succeïran al meu entorn.

  Definitivament jugar ha repercutit positivament en la meva feina.

 • Daniel Closa

  19/09/2013 8:11

  De fet, Starcraft és el mateix que els primers Warcraft. Crec que tenen el mateix motor de joc i tots dos son de la factoria Blizzar. Però sospito que tampoc cal exagerar en els seus efectes cognitius. Milloren unes habilitats que resulten molt útils…. per jugar a jocs d’ordinador.

 • Carquinyol

  19/09/2013 8:04

  Crec que no he jugat mai, però realment en aquesta mena de jocs has d’estar pendent de tantes coses alhora que et fan espavilar.

  Jo és que d’aquesta mena de jocs vaig quedar tip amb el primer i segon warcraft !