Zombis moleculars

cows.jpg Els zombis de “The Walking Dead” han aconseguit mantenir i fins i tot incrementar l’interès per les ficcions sobre els no-morts. Comprensible ja que la sèrie està ben feta i resulta força angoixant. Altres moments estel·lars relacionats amb els tema van ser pel·lícules com “La noche de los muertos vivients”, “28 dias después”, “Resident Evil” o la recent “Guerra Mundial Z”. Divertides com totes les pel·lícules de terror, sobretot perquè saps que allò és ficció.

Però ves per on, ara resulta que sí que podem trobar zombis molt reals… a nivell molecular. I poden ser un bon maldecap a la llarga!

Hi ha un tipus de contaminant ambiental molt inquietant que s’anomenen “disruptors endocrins “, “interferents endocrins” o “disruptors hormonals”. Són productes que quan entren dins l’organisme afecten el funcionament normal de les hormones. Com que el sistema endocrí és una xarxa on tot està més o menys connectat, aquests productes poden tenir efectes importants sobre la salut, no només de les persones sinó de qualsevol organisme.

Una font potencialment important d’aquests contaminants és la industria ramadera. Per engreixar el bestiar hi ha països on es pot administrar hormones, antibiòtics i molts productes que fan que creixi més de pressa, faci més carn, més llet o més el que calgui. En principi, el metabolisme del bestiar modifica aquests productes i en el pipí ja en surten sobretot restes degradades, metabolitzades. El que passa és que aquestes restes, també poden tenir efectes com disruptors endocrins. Uns productes que arriben a l’aigua dels rius i que a la llarga poden arribar a les xarxes de consum ciutadà cal tenir-les molt presents. Per això, les agencies de control sanitari i ambiental es fixen en que els productes generats per la ramaderia intensiva.

En això tenim una mica millor a Europa, on la legislació és força més restrictiva que als Estats Units. I justament allà s’han trobat amb una sorpresa. Bàsicament uns disruptors endocrins zombis.

El problema comença amb un producte anomenat acetat de trenbolona; un esteroide fet servir per augmentar la massa muscular del bestiar (també el fan servir culturistes per dopar-se de manera il·legal, però això ja és una altra història de ximpleries humanes). A la carn de les vaques no en queda pràcticament gens, però al pipí i les restes que deixen anar si que n’hi ha i podria ser un problema sobretot per als peixos i altres organismes que viuen en rius on les vaques els regalen “pipí hormonat”.

Cap problema! N’hi ha prou amb unes poques hores de llum solar perquè la trenbolona i els seus derivats es degradin per un mecanisme anomenat fotodegradació. És un sistema que dona tranquilitat ja que fins i tot si arribés un excés d’aquestes hormones als rius, en poc temps desapareix de manera natural.

Però ves per on, uns investigadors van decidir seguir la degradació del producte molt més enllà, i la sorpresa va ser que durant la nit, quan es poden amagar a la foscor, les molècules de trenbolona tornen a la vida, igualet que si fossin uns zombis moleculars. La reacció química que la llum havia desencadenat es reverteix si es mantenen a les fosques. En poca quantitat potser. Però les molècules que quedin atrapades al fons del llac o en zones fosques podran anar fent i ressuscitant, de manera que la desaparició del disruptor hormonal no serà tan efectiva com es pensava i el risc per la fauna dels rius, i potser per les persones segons com siguin els mecanismes de potabilització, és més gran del que es pensava.

Ara caldrà fer un parell de coses. Repensar la legislació sobre l’ús d’aquests productes, al menys als Estats Units, ja que aquí no es pot fer servir. I l’altre serà avaluar que passa amb altres productes, hormones, medicaments i contaminants varis que creiem que s’han degradat de manera natural però que potser tenen la capacitat de tornar a la vida de maneres inesperades.

7 comentaris

 • Carquinyol

  02/10/2013 9:11

  Un diposit de gas submarí subterrani…

 • Daniel Closa

  01/10/2013 22:03

  Carquinyol. Molt bona. Que coi estarn fent allà?

  Joan. Una mica d’aigua, piles, una llinterna…. l’equip bàsic. Si que hi ha reaccions reversibles, però aquelles semblava que no ho eren. (ho les havien estudiat massa poc)

  Esther. Sospito que van pringar força perquè van segurir la reacció durant al menys cinc dies. I es recuperava un 60 % de la quantitat inicial. Però ja se sap: “El becari no té horari”. Això era cert quan feia la tesi i sospito que segueix aplicant-se sense miraments.

 • Esther

  01/10/2013 15:49

  Doncs que bé que algú se li acudis fer mostreig dia i nit! Tot i que els becaris, o s’ho passen molt bé, o acaben tips d’aquests dels cicles de 24h.

 • Joan Codina

  01/10/2013 11:15

  Tot això fa molta por Dan.. Algun dia les veurem prendre el control del planeta. Val més que em vagi comprant una bona llanterna per mirar d’endarrerir el que és inevitable.

  Per cert, tampoc és tan sorprenent una reacció amb certa reversibilitat, no??? Què té que se’m passa per alt?

 • Carquinyol

  01/10/2013 10:08

  serà en una granja de la Sènia !

 • Daniel Closa

  01/10/2013 8:29

  I sobtadament, una canonada comença a moure’s i esquerdar-se… :D

 • Carquinyol

  01/10/2013 7:43

  Apa, nova peli de zombis ‘la horripilant hormona que no volia morir’ o ‘el pipi zombie’ (aquesta darrera quasi millor)

  Ja veig totes les granges fent grans canonades molt il·luminades per on passa tot el pipi de les vaques ;)