100 curiositats de la medicina

100-curiositats-de-la-medicina.jpg Ja és aquí la nova criatura. Aquesta vegada li toca el rebre als metges amb “100 curiositats de la medicina”. Espero que no m’ho tinguin en compte. Quan l’editor m’ho va proposar, de seguida vaig acceptar amb entusiasme. Després de tot, soc biòleg, però treballo en biomedicina, sovint envoltat de metges, mirant d’entendre les malalties i cercant noves maneres de combatre-les. D’altra banda, com que no soc metge, m’ho podia prendre amb una certa distància, admirar els encerts, però també riure’m dels errors i les anècdotes. I és que si alguna activitat humana n’és plena de curiositats, aquesta és la medicina.

Com sempre, he mirat de tocar una mica per sobre molts temes. La idea només és despertar la curiositat i després cadascú que aprofundeixi en el que més gràcia li faci. Aquí podreu trobar quina confusió uneix als metges i als mercaders, la relació de la Mòmia amb la terapèutica, o la de Dickens amb el diagnòstic. Quina diferència hi ha entre contagiós, infecciós i transmissible, o entre malaltia i síndrome. Malalties terribles com el càncer, la lepra, l’ebola o el tètanus i altres de menys greus, com el refredat comú o el singlot, sense oblidar, és clar, el lupus. Anècdotes del funcionament d’un hospital o tecnologies que quan hi penses un moment resulten increïbles, com l’ús de l’antimatèria amb finalitats clíniques, les teràpies gèniques o les intervencions cardíaques. Tècniques habituals però poc conegudes com les transaminases o el PSA i, és clar, curiositats diverses: Cirurgians que es van operar a sí mateixos, metges que tastaven el pipí, el gen Homer Simpson o la mort de Pitàgores per culpa de les faves.

Com sempre, farem una presentació oficial. Aquesta vegada, tenint en compte el tema, la presentació es farà a un Hospital. Per una vegada anar a l’Hospital serà per una celebració. Ho farem a la sala d’actes de l’Hospital Clínic de Barcelona (escala 9, 3ª planta) el dia 30 d’octubre a les 7 de la tarda. Com amb els altres llibres, la idea és que sigui un bon moment per parlar de llibres i de ciència i, també per conèixer en viu persones amb les que tant sols interaccionem de manera virtual. Ja ho sabeu; Hi esteu tots convidats.

8 comentaris

 • omalaled

  21/10/2013 22:31

  Caram, Dan!

  No pares! :-)

  Una abraçada :-)

 • Sinera

  21/10/2013 15:26

  Gràcies Daniel. Disfrutaré molt llegint-lo. Un per a mi in un pel nét. Felicitats!

 • Joan Codina

  21/10/2013 11:19

  Estic molt content de saber que ja tens una altra criatura!! Aquesta vegada faltaré a la presentació en societat però se sumarà als altres que tinc :D

 • tramuntaire

  21/10/2013 10:59

  Oh, molt bona pinta! Tot i que encara tinc pendents els altres dos…

 • XeXu

  21/10/2013 9:58

  Doncs com que no hi ha dos sense tres, aquesta tercera entrega dels 100… també la llegiré! Felicitats per la criatura Dan!

 • david güell

  21/10/2013 9:17

  Ja tinc ganes de comprar-lo !! Enhorabona per la feina que fas !!

 • Esther

  21/10/2013 8:30

  Enhorabona pel llibre!

 • Carquinyol

  21/10/2013 7:58

  Moltes felicitats ! I un dia ja m’explicaràs d’on treus temps per a fer tantes coses, que això sí que és un misteri, mite i curiositat per a mi.