Per què cal dormir?

brain flow.jpg Perquè dormim? O millor encara, perquè la pràctica totalitat dels vertebrats ha de dormir? L’explicació més habitual era que durant la nit, mentre dormim, el cervell va fixant la memòria, seleccionant els records importants i descartant els irrellevants.  Això segurament és cert, però és una resposta insuficient. Una persona o un animal privat de dormir pot acabar presentant importants alteracions fisiològiques, al·lucinacions i fins i tot morir. El mecanisme de fixació de la memòria no serveix per explicar això.

Però potser ja hem trobat la resposta. Sembla ser que el cervell necessita dormir per fer feines de manteniment. Però no en sentit psicològic ni res relacionat amb la memòria sinó físicament. Mentre dormim, el cervell aprofita per eliminar restes tòxiques generades pel metabolisme de tot el dia.

Al nostre cos, a més del sistema sanguini, també hi ha el sistema limfàtic. Son petits vasos, oberts per un extrem, que recullen els fluids que hi ha a l’espai entre les cèl·lules. Quan ens donem un cop i s’inflama, veiem que el teixit s’ha omplert de líquid. Doncs aquest líquid que no està situat dins els vasos sanguinis sinó literalment entre les cèl·lules, serà recollit lentament pel sistema limfàtic que, al final, el portarà de nou a la circulació sanguínia.

L’excepció era el sistema nerviós central. Els vasos limfàtics no entren dins el cervell. Es pensava que una funció similar la feia el líquid cefaloraquidi, que és el que hi ha dins la medul·la espinal, però sembla que la cosa és més complicada. Fa uns pocs anys es va descriure un sistema nou anomenat “glimfàtic”. El nom el van triar perquè la neuròglia són les cèl·lules que hi ha al cervell que fan de suport a les neurones però que no són neurones. Aquesta glia forma unes estructures que envolten arteries i venes del cervell de manera que es genera un moviment de fluids entre artèria i vena que serveix per arrossegar el que hi hagi a l’espai entre les neurones. Una mena de sistema de neteja per “mangeraso”. (aquí hi ha un video que ho explica molt clar)

Doncs el que ara han vist és que aquest sistema de neteja de l’espai interneuronal es posa en funcionament tant bon punt uns ratolins s’adormien. I que al despertar, s’aturava, segurament per dedicar el cervell a altres feines relacionades amb la vigília. És fabulós perquè han vist que algunes de les toxines eliminades amb aquest sistema són la proteïna beta amiloide, que es va acumulant durant el dia i que és la que genera les plaques característiques de la malaltia d’Alzheimer.

Tot just ho acabem de descobrir però, si es confirma, les implicacions són immenses. Qui sap si malalties neurodegeneratives tenen arrels en problemes en el sistema de neteja del cervell. No només l’Alzheimer, que és el primer que ens ve al cap a tots, sinó moltes altres patologies en les que una deficient o una excessiva eliminació de mediadors a l’espai interneurones pot afectar el rendiment del cervell, la viabilitat de les neurones o la funcionalitat del sistema.

De vegades dèiem que al dormir, el cervell feia “feines de manteniment”. Pensàvem que era un manteniment del software mental, però resulta que el manteniment important és sobre el sistema de suport físic. Directament netejar l’espai que envolta les neurones.

8 comentaris

 • Nadia Garcia Montero

  17/11/2013 14:20

  QUE INTERESSANT,JA HEM SONAVA TOT AIXÓ PERÒ NO SABIA QUE ERA TAN IMPORTANT DORMIR.

 • Pere Brunet

  26/10/2013 18:47

  De fet, sembla que mentre dormim, el cervell, amés d’eliminar restes tòxiques també fa neteja de connexions neuronals de manera que tot va tornant a un estat energètic sostenible. S’ha vist que es van afeblint les sinapsis que codificaven soroll tot mantenint les que codificaven els senyals importants. El dormir relaxa químicament el cervell, portant-lo a un estat tal que garanteix que quan es desperti podrà tornar a adaptar-se i aprendre. Diuen que el fet de dormir és el preu que paguem per poder gaudir de la plasticitat cerebral.

 • Daniel Closa

  24/10/2013 15:57

  Eiiii. Que el descobriment és recent. Totes aquestes preguntes s’aniran responent aviat, espero. Keep calm! ;-)

 • Sabrina

  24/10/2013 10:25

  Dan i que passa amb la gent que pateix trastorns de la son. El seu cervell no li agrade netejar? Tenen una glia desendresada i bruta?….
  i llavors creus que existeix una correlacio entre lo brut que tens el cervell i la son que tens? que es primer: la son i com dorms netejes o com tens moltes toxines i sustancies a netejar t’entra molta son?

  Jajajaja… crec que necessito un cafe. Bon dia a tothom!!!

 • Daniel Closa

  24/10/2013 9:34

  Carquyinyol. El procediment experimental era força curiós, perquè han de tenir el cervell del ratolí sota el microscopi amb els animals dormits o desperts. Aquí cal recordar que al cervell no hi ha sensors de dolor, de manera que no fa mal (ni cap sensació) el fet que tel manipulin. És curiós que on es formi la percepció del dolor, no es pugui sentir dolor. (el mal de cap és un altra història, eh!)

  Montserrat. Això ens passa a molts. Si per mi fos, el tindria net com una patena! :-D

  Esther.Ai! les migdiades. Quantes històries al voltant de les migdiades. :-D

 • Esther

  24/10/2013 8:46

  Dormir ocupa un terç de les nostres vides però no hi ha dubte que dormir és bo. Hi ha qui dorm més, hi ha qui dorm menys, en part és genètic i en part és per sincronitzar-nos amb els cicles de 24 hores.

  Ara que ja sabem perquè dormim, qui explica perquè fem migdiades?

 • Móntserrat”

  24/10/2013 8:28

  El meu deu tenir molta feina per netejar perquè amb el que em costa despertam!!!!!! O és curt de feina o durant el dia acumulo massa bruticia ;-)

 • Carquinyol

  24/10/2013 8:05

  “aquest sistema de neteja de l’espai interneuronal es posa en funcionament tant bon punt uns ratolins s’adormien” espero que els ratolins aquests no s’escapin o tinguin insomni o estem ben fotuts !!! :P

  Després de llegir-te, m’ho torno a repetir: haig de dormir més !