Si busques or, mira als arbres.

or.jpg Es pot trobar or a les fulles dels arbres, concretament dels eucaliptus. No perquè hi creixi, és clar, sinó com a resultat de l’absorció de partícules d’or per part de les arrels. Tampoc cal que ens entusiasmem i començem a recollir fulles d’eucaliptus ja que les quantitats d’or que es poden trobar són minúscules. Tant, que ha calgut fer servir tècniques de imatges per raigs X al sincrotró SCIRO. Però tot i així pot resultar força útil. Si més no, a Austràlia ja hi ha qui en treu profit.

La idea no és aprofitar l’or que puguin contenir les fulles dels eucaliptus. N’hi ha massa poc i no val la pena. La gràcia s’intueix quan ens adonem de com hi arriba aquestes partícules d’or. Les arrels dels eucaliptus s’ensorren molts metres dins del terra buscant aigua. Fins a cinquanta metres en alguns casos. Quan absorbeixen l’aigua arrosseguen sals minerals i també petites quantitats de minerals que hi hagi a la zona.

L’or que hi ha a les fulles no dóna per res, però serveix com indicador que allà a sota l’arbre hi ha una certa concentració d’or i pot ser un bon indret per excavar. L’arbre faria de biodetector d’or. La gràcia és que és un element que no els fa cap servei i, potser, pot arribar a ser tòxic per la planta. Per tant, intenta desfer-se’n per la manera més expeditiva des del punt de vista d’un vegetal; enviant-lo a les fulles i deixant-lo fora a la superfície.

Però perquè només or? En realitat, els minerals que s’acumulin a les fulles poden donar una idea dels que hi ha sota terra, a no massa fondària. Elements interessants, productes tòxics o combinacions particulars. Res impedeix aprofitar els vegetals per saber el que amaga el terra.

De fet, això de fer servir plantes com a marcadors del que hi ha sota terra no és nou. Una de les tècniques sofisticades la van fer a Dinamarca generant un vegetal transgènic que servia per detectar… camps de mines antipersona.  La planta canviava de color si al terreny hi havia diòxid de nitrogen, un gas alliberat en petites quantitats pels explosius. Si més no, la planta respon bé en condicions experimentals. No se si ja l’han provat en camps de mines autèntics, on només el fet de sembrar-la ja pot ser una mica més complex.

De sempre hem sabut que en funció del terreny, hi viuran millor uns vegetals o altres. Però no es tant freqüent recordar que podem aprofitar aquesta connexió dels vegetals amb la geologia del terreny de maneres d’allò més imaginatives.

5 comentaris

 • Sinera

  28/10/2013 23:22

  Doncs mira per on! Avui he trobat una mica d’or a l’Excellence de Balmes. També al pis de baix però no tan com a 50 metres. Els he demanat un petit canvi de lloc i m’han promès que els 100 estarien entre els científics demà mateix. Faltaria més!

 • Daniel Closa

  28/10/2013 15:38

  En realitat sempre miro de trobar uns quants links que hi estiguin relacionats. però ja saps que a internet, la immensa majoria es limten a copiar el text d’altres indrets. Al finals sempre acabo amb els mateixos, que són els que treballen una mica més la notícia i tenen més enllaços per ampliar la informació si cal.

 • Panerot

  28/10/2013 13:05

  Enhorabona!!. Com t’ho fas, per estar tan ben informat?. Seguint els enllaços que (sempre) inclous en els teus posts (gràcies per incloure’ls!!), ja veig que llegeixes la secció de “news” del Nature, la de notícies de la BBC, entre d’altres. Moltes d’aquestes (i d’altres) jo també me les miro amb regularitat. Tens algun altre suggeriment?. Gràcies.

 • Daniel Closa

  28/10/2013 10:28

  Sí. SI la cosa durés molt temps, potser l’evolució seleccionaria arbres que no acumulin metalls :-D

 • Carquinyol

  28/10/2013 8:54

  Amb la de mines antipersona el problema ara mateix serà trobar un mètode segur per a plantar-les ! Jo aposto per distribució aèria… ;)

  Està bé aprofitar les plantes per això, però potser el motiu de la seva fi: imagina’t que un eucaliptus mostra una quantitat elevada d’or sota seu…