L’aspecte dels fumadors

bessons.jpg Fumar és dolent. Tots ho tenim clar, s’ha repetit fins l’avorriment i ja ningú ho posa en dubte. Cada sis segons mor algú directament per culpa del tabac. Quan ens parlen dels seus efectes de seguida pensem en el càncer de pulmó. I per descomptat, el tabac és la causa principal, i amb molta diferència, d’aquest tipus de càncer. Però els seus efectes no es limiten al pulmó ja que els productes cancerígens que inhalen els fumadors no es queden al pulmó sinó que s’absorbeixen i viatgen per la sang fins arribar a tots els indrets del cos.

Per això, el fet de ser fumador també és un factor de risc per moltes altres patologies, des de càncers diversos fins a problemes cardíacs o metabòlics. I el cas és que el fumar també afecta molt la pell. És curiós com hi ha qui dedica esforços a lluir una pell maca, ben cuidada, hidratada, suavitzada i perfumada, però no deixa de fumar. Potser per no tenir clar els efectes del tabac sobre les cèl·lules de la pell.

Això ho ha posat de manifest un estudi en el que han comparat diferents paràmetres de la cara de germans bessons en els que un dels dos fumava i l’altre no. O, alternativament, en els que un fumava i l’altre ho havia deixat feia un mínim de cinc anys. L’estudi el van fer aprofitant el “The Twins Days Festival”, una trobada de germans bessons que fan anualment a Ohio. Disposar d’un grup molt elevat de parelles de germans bessons permetia als metges tenir prou participants en l’estudi per poder obtenir una mostra estadísticament significativa.

El que feien era simplement fotografiar les cares dels dos bessons i posteriorment analitzar amb programes informàtics la mida de les arrugues, de les marques, de les bosses sota els ulls, la flacidesa dels llavis, la papada i així fins un grapat de paràmetres que poden estar relacionats amb la estructura de la pell, el grau de flexibilitat, l’edema subcutani, el nivell d’inflamació i la pigmentació.

I els resultats van ser força clars. Fumar castiga molt la textura de la pell de la cara. Ras i curt, sembla que envelleixis uns quants anys addicionals només per maltractar les capes d’epidermis amb els productes que s’inhalen amb el tabac. La part que en sortia més malparada era al voltant del llavi inferior. Amb més arrugues, més marcades i més llargues. Però per tot arreu es notaven els efectes. De fet, mirant les fotografies de l’article es fa molt evident la diferència entre els fumadors i els germans que no fumaven.

Diuen que fer un petó a un fumador és com llepar un cendrer. Però potser cal afegir que el cendrer sembla envellit. Un motiu més per deixar de fumar. (Si és el que càncer no era prou motiu!)

2 comentaris

  • Daniel Closa

    07/11/2013 11:34

    Probablement serà un factor més de pes mer alguns. Hi ha qui creu que la salud és important, però l’aspecte és vital!

  • Carquinyol

    07/11/2013 8:55

    El més trist és que segurament hi haurà qui valorarà més les raons estètiques que sobre la salut per a deixar de fumar… però si ho aconsegueix, tota ajuda és bona !