Huracans, tifons i escalfament global

Global_tropical_cyclone_tracks-edit2.jpg Cada vegada que hi ha un gran fenomen meteorològic, com el tifó Haiyan que acaba d’assolar les Filipines, es planteja la mateixa pregunta. Això és culpa del canvi climàtic? També es va comentar després del pas del Katrina per New Orleans i cada vegada que passa una catàstrofe similar. Al rerefons hi ha un argument que sembla raonable. A major temperatura, l’oceà tindrà més energia per generar tempestes més potents, per tant, l’escalfament global hauria d’anar acompanyat d’un nombre més gran de tifons, huracans, o ciclons que, a sobre, seran més destructors.

Però les coses mai no són senzilles. I en climatologia encara menys.

Semblaria fàcil de contar. Simplement fem una llista amb el nombre d’huracans que hi ha cada any i quina potencia tenen i mirem si veiem alguna tendència. Si busqueu per internet trobareu la tendència que més us plagui. Gràfiques que oscil·len sense que es notin grans canvis, gràfiques en clar augment, gràfiques en moderat augment, gràfiques en relativa disminució i gràfiques amb èpoques amb molts i èpoques amb pocs huracans. És interessant veure on trien per tallar la gràfica. Això dóna força pistes, no sobre els huracans , peró sí sobre la ideologia del qui ha fet la gràfica.

Naturalment, hi ha qui “cuina” les dades per trobar el que li agrada més, però més enllà de les manipulacions, els ecologistes radicals i els negacionistes viscerals, hi ha un problema de base. No és tan fàcil comparar les dades actuals amb les de fa anys. Els sistemes per mesurar potencia, velocitat i energia dels huracans han anat canviant i resulta, com a mínim, poc senzill, obtenir dades comparables. No cal dir-ho si parlem de registres antics, quan només s’avaluaven els huracans que arribaven a la costa.

Per tant, les dades que podem fer servir amb fiabilitat són de períodes relativament curts. Massa curts per treure l’entrellat ja que a la natura hi ha cicles que duren molts anys. Tendències a l’alça o a la baixa que ens poden enganyar i fer veure augments on en realitat no hi ha res d’anòmal, o estabilitat on ens hauriem d’inquietar. D’altra banda, els efectes de l’escalfament no tenen perquè notar-se tots simultàniament. Cada fenomen té el seu ritme i potser canvis en els sistemes de tempestes tropicals requereixen més inèrcia per ser apreciables. Enteneu-me; no dic que no tingui relació. Jo crec que sí que hi és. Però és una impresió que encara no es pot fonamentar en prou dades. I si algun climatòleg em fa notar que estic errat, estarè encantat de rectificar.

És cert que els efectes dels huracans i tifons són cada vegada més devastadors, però això és sobretot perquè cada vegada hi ha més infraestructures  i més gent vivint en zones costaneres exposades al risc d’aquests fenòmens. Les grans catàstrofes humanitàries poden modular molt la percepció que tenim del risc i de les tendències que ens inquieten.

En realitat, mai no es pot dir si un huracà concret es causat per l’escalfament global. Només podríem indicar un nombre anormal de grans huracans. De la mateixa manera que a qualsevol li pot tocar la loteria un any, però si li toca cinc anys seguits, hi ha motius poderosos per afirmar que allò no és normal.

Tot plegat és similar al que passa amb el temps d’aquí mateix. Estem tenint una tardor més càlida que d’habitual, però abans de parlar de l’escalfament global, hauríem de recordar que la primavera va ser més freda que d’habitual. De nou, anys bojos n’hi ha hagut sempre. L’inquietant és quan n’hi ha massa sovint. Que ja no sigui notícia parlar de l’any més càlid de la història perquè des de l’any 2000 quasi tots entren en aquests grup sí que és inquietant i, a diferència dels huracans, sembla que en això ja disposem de prou dades.

8 comentaris

 • Daniel Closa

  13/11/2013 8:40

  Un supertifó és poc probable per aquest cap de setmana. Jo crec que podràs gaudir del salt sense complicacions meteorológiques d’aqueta magnitud.
  Mortifera la naturalesa human? Per descomptat!

 • Sinera

  12/11/2013 23:41

  Però la veritat és que ens hem amuntegat en zones sovint força perilloses… Val a dir però que en els darrers 200 anys, quan la població s’ha multiplicat quasi per 7, la naturalesa humana ha estat molt més mortífera que la natura. De lluny, oi?

 • Sinera

  12/11/2013 23:32

  Sisplau… que segueixi així uns dies més… que dissabte he de saltar tot sol en parapent per primera vegada… i a més de 300 km/h acabaria penjat al cel… Ai la mare…! Que ningú toqui res… No bufeu!

 • Daniel

  12/11/2013 10:06

  Esther. Aquesta és una altra. No es gens intel·ligent (de fet és profundament estúpid) no fer res mentre esperem a tenir dades definitives. Quan tens prou indicis que alguna cosa passa, l’assenyat és posar-se a la feina de remediar-ho com més aviat millor. A més, encara que els huracans no quedessin afectats per l’escalfament global (cosa que dubto) massa altres factors sí que ho estan i ja no en dubtem.

 • Daniel

  12/11/2013 10:04

  carquinyol. Si tu! Que faci més calor per la castanyada que per Sant Joan és, com a mínim, desconcertant! En aquest aspecte si que hi ha pocs dubtes que la cosa està modificant-se.

  Pons. Més i millors dades. També necessitem millors models. Que el comportament de l’atmosfera del planeta depend de tantes variables que costa moltíssim fer prediccions sense uns marges d’error enormes.

 • Esther

  12/11/2013 10:01

  Dos terços de la població mundial viu a la zona costanera, i el risc associat al clima és un comú per tothom però la vulnerabilitat és diferent en diferents part del món. Mentre esbrinem si hi ha més huracans o no degut al canvi climàtic, mes val que pensem el que va dir en Kofi Annan un dia:
  «Els països més vulnerables són els menys capaços de protegir-se a si mateixos. També són els que menys contribueixen a les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle. Si no s’adopten mesures, pagaran un preu alt per les activitats d’altres.»

 • Pons

  12/11/2013 9:50

  En resum, que falta tenir més dades abans de treure conclusions fiables

 • Carquinyol

  12/11/2013 9:47

  El que està passant les darreres tardors és, com a mínim, mosquejant. A aquest pas haurem de canviar les castanyes per gelats i “marron glacés”.

  La intuïció és una de les millors armes per investigar, però si no es refrenen amb dades tenim ‘cuarto milenio’…