8 anys!

8.jpg El temps passa volant, i aquesta setmana el Centpeus compleix els vuit anys de caminar per la xarxa. I per casualitats d’aquelles, la setmana propera en farà tres que va migrar a la nova casa. Els aniversaris son un bon moment per fer una miradeta enrere i quedar parat de quantes coses han passat. Aquell llunyà 2005 jo només pretenia descobrir que era això dels blogs i vaig pensar que podia descobrir-ho sobre la marxa començant-ne un. Encara es negava l’imminent crisi i vivíem en plena bombolla immobiliària mentre molts s’anaven enriquint amb mètodes dubtosos. Plutó formava part de la llista de planetes, el bosó de Higgs era una partícula hipotètica i Windows Vista era la gran esperança per substituir el Windows XP. A can Barça, en Frank Rijkaard era l’entrenador i Ronaldinho la gran estrella. Va ser l’any que es va crear Youtube!

Poc després de penjar la primera entrada al blog, algú que signava amb el nom d’”estranya” va deixar un comentari. En aquell moment no podia ni imaginar que anys després ens acabaríem coneixent en persona i que m’ensenyaria una demostració del teorema de Pitàgores… en un tovalló de paper. En realitat, gràcies al blog i als comentaris que hi apareixen he conegut un bon grapat de persones; un dels fets més enriquidors de tota aquesta història. Alguns, com en Carquinyol, fins i tot els vaig enredar per fer de presentadors d’algun dels llibres que, també com a conseqüència del blog, van arribar a publicar-se. Amb altres hem acabat fent amistat, trobades i fins i tot, en algun cas, recerca en temes de biomedicina. Molts encara segueixen sent simplement un nom que amaga una personalitat ben determinada. Altres han deixat de comentar i els he perdut la pista.  També m’he entristit amb la notícia de la mort d’algun d’ells. Desconeguts al mon físic, però amb qui havíem compartit moments virtuals força enriquidors. Tot plegat son fets que també passen a la vida real i que se’m fa evident quan recordo, amb una certa anyorança aquells amb qui treballava, em relacionava, discutia i compartia aquell 2005 i que la vida ha portat per camins allunyats.

Gràcies al blog he anat descobrint grapats de fets científics amb més o menys gràcia. Ara ja m’he acostumat a veure coses, llegir notícies, escoltar converses i pensar “això és interessant per fer-ne un post!” Quasi sempre, fer-ho m’obliga a esbrinar més coses del tema, de manera que aprenc coses noves i puc seguir satisfent la curiositat que comparteixo amb aquell “Tambor, el ciempiés curioso” del que em parlaven quan era petit i que es veu que apareixia a Radio Barcelona.

Durant un temps em sorprenia quan algú es referia a mi com a comunicador científic. Això del blog era un hobby i la comunicació de la ciència és una cosa seriosa. Però quan a més del blog ja fas llibres, radio, tele i xerrades, doncs acabes per acceptar l’etiqueta. I ben mirat, potser no cal ser científic per comunicar la ciència, però als científics també ens correspon fer-ho.

En ocasions em pregunto fins quan durarà el blog. La primera fita que em vaig posar a mi mateix va ser arribar a les cent entrades. Després vaig dir que seguiria fins que algun conegut el descobrís i m’ho fes saber. Tot això ja fa temps que va quedar enrere. Ara ja crec que hauria de seguir al menys fins que la sonda New Horizons arribi a Plutó. Després de tot, va començar el seu camí poc després de començar jo el blog i, potser per aquest motiu, sempre li he tingut un especial carinyo. Però en realitat el Centpeus, com tots els blogs, seguirà exactament fins que me’n cansi. De moment, anirem fent. I si us ve de gust acompanyar-me, doncs serà un plaer i un honor. Els lectors i els comentaris defineixen molt bé com és un blog i en aquest sentit, em considero privilegiat. de manera que, encara que em repeteixi, us ho he d’agrair una vegada més.

27 comentaris

 • Jaume Ferré

  25/11/2013 23:36

  Felicitats i gràcies pels teus posts!

 • Pep (IIBB)

  24/11/2013 18:41

  @Dani, moltes felicitats

 • Laura

  24/11/2013 13:43

  Moltes felicitats! Espero que en vinguin molts més!

 • Núria

  24/11/2013 1:05

  Avui has posat cara a una altra que feia molt temps que coneixies a través dels blogs!!

 • Santi Cosmos

  23/11/2013 23:29

  ¡¡¡Felicitats!!! per molts anys!
  Salut!

 • Josep Maria

  23/11/2013 9:33

  Moltes felicitats. No ha de ser gens fàcil fer això cada dia laborable i que duri tant de temps. Espero que segueixis amb ganes; ets una de les meves primeres lectures matinals i més d’un cop t’he aprofitat per a les meves classes.
  Jo ho he provat un parell de cops i veig la dificultat que comporta.
  Endavant!

 • SM

  23/11/2013 1:00

  Això sí que és una xifra respectable d’anys! Moltes felicitats i que en vinguin molts més!

 • carmerosanas

  23/11/2013 0:13

  Moltes felicitats i esperem encara uns quants anys més…

 • Roger

  22/11/2013 22:46

  Per molts anys!

 • Estranya

  22/11/2013 22:35

  8 anys, ja? Com passa el temps!

  Moltes felicitats!!

  PD: Ja no em recordo de la demostració…

 • Pere

  22/11/2013 20:24

  Per molts anys! Soc un nom i una persona al darrera que no faig gaires comentaris, peró no em perdo ni una sola lletra del teu bloc.
  Anims!

 • Óscar Arranz

  22/11/2013 19:03

  La veritat és que faig meus els agraïments que ja t’han fet als cometaris. Només afegir que una, o potser la única, cosa bona que té acabar unes vacances i tornar a incorporar-se a la rutina del dia a dia és tornar a trobar-se amb les noves entrades del Centpeus. Així que moltes felicitats i per molts anys!!!

 • Laia

  22/11/2013 18:17

  Un plaer poder compartir tants bocins diaris de ciència amb tu, Daniel. En som molts els que et vam trobar un dia per causalitat per la xarxa i ens va meravellar la dedicació que tens en aquest petit espai teu. Em sumo a les felicitacions que ja has rebut, i esperem que tinguis ganes de ciència durant molts anys, encara!

  M’ha fet gràcia saber d’on venia, allò que tenies a blogger a la capçalera: “Com un centpeus xafarder del qual em van parlar quan era xic”. Tants anys seguint-te i no ho sabia!

 • Xavier – Pàrsec

  22/11/2013 16:48

  Hola Daniel.
  Per començar, Per molts anys!!!!
  Vaig trobar, a l’inmensitat d’internet, el centpeus un any abans de que continuesis a l’ARA, buscant informació científica per la xarxa.
  Quan arribo a la feina i sempre que puc (no ho diguis a ningú ;-) )el primer que faig es veure l’entrada del dia, amb el talladet a la mà si no me l’he pres abans.
  Jo t’agreixo a tú que hi siguis cada día al blog, donant-nos un article, sempre enriquidor.
  Quan tanques “per vacances” trobo a faltar el centpeus, com quan esperes que comenci una nova temporada de la teva sèrie favorita, però entenc, el teu merescut, descans.
  Per tant, per fer un resum, moltes gràcies per la feina que fas i visca la ciència i la gent com tú que la divulga.
  Per molts anys, estimat Dan.

 • Sabrina

  22/11/2013 16:13

  MOltes felicitats Dan!!!!
  A mi m’agradaria molt que continuesis per molts d’anys. Es divertit seguir-te i m’encanta com escrius. Es tot un merit saber explicar temes de ciencia per tothom.

 • Montserrat

  22/11/2013 16:03

  Moltes Felicitats Dani!!!! són 8 anys compartint la teva curiositat i explicant-la de manera entenedora i amb entusiasme, crec que això fa gran el teu bloc!!! Segur que el bloc durarà mentre mantinguis aquesta il·lusió per compartir la curiositat d’aquell centpeus del que et varen parlar…..
  Endavant i encantada de ser una de les teves lectores a més d’amiga ;-)
  Per cert, acabo de comprar el teu últim llibre per regalar, no és el primer cop que ho faig :D

 • Vicent Bosch i Paús

  22/11/2013 15:51

  Et llig de dilluns a divendres des de fa alguns anys.

 • Joan Codina

  22/11/2013 13:47

  Per molts anys !!! La veritat és que no recordo quina va ser la meva primera entrada, perquè un cop descobert el blog vaig acabar fent una revisió a totes les anteriors!!!

  Has fet una gran feina, té molt mèrit. I un gran plaer de conèixer-te :D

 • Alepsi

  22/11/2013 12:29

  Dan! Moltíssimes felicitats!

  Em va fer molta il·lusió el dia que ens varem conèixer, i tot i que ara estic una mica aturada amb això dels blogs, et segueixo d emolt a prop.

  Espero, d’aquí 8 anys, seguir aquí i tornar-te a felicitar per la gran tasca que fas.

  Moltes felicitats!

 • Júlia

  22/11/2013 12:15

  Doncs si tu expliques història, Dan, jo també :P

  Jo vaig conèixer el blog arran d’una recerca al google sobre el cicle dels coralls seguint el cicle lunar, a 1r de batxillerat (any…2006, diria). Vaig gaudir tant amb l’explicació del que hi vaig llegir que l’endemà al matí vaig tornar a entrar-hi, per ensenyar-ho a algú, i m’hi vaig trobar una entrada nova. I així, cada matí, durant 7 anys :)

  Després va resultar que havíeu sigut veïns amb el meu pare, i la meva àvia tot sovint em diu que s’ha creuat amb la teva mare pel carrer.
  I, per les ganes de conèixe’t, vaig venir a la presentació del llibre que va presentar el Carquinyol :P

  M’has ensenyat una pila de coses, i amb un llenguatge molt agraït.

  Gràcies, sobretot per no cansar-te’n i seguir oferint-nos coneixement! L’altre dia li deia a un amic: Jo de gran vull ser com el Centpeus!
  Així que, si un dia, sigui pel New Horizons o pel Voyager, et retires, de ben segur que algú t’agafarà el relleu!

  Gràcies un cop més, i que duri molts matins més! :)

 • Durrell

  22/11/2013 11:42

  Felicitats!

 • david güell

  22/11/2013 11:41

  Felicitats Dan !! Darrerament no faig gaire comentaris però et segueixo i et llegeixo !!!
  Endavant amb el centpeus !!

 • Mirabilis

  22/11/2013 11:06

  Moltes felicitats!! Mantenir un blog amb una entrada diària no és fàcil!!

 • Panerot

  22/11/2013 11:04

  Enhorabona, per molts anys!
  … i, per suposat, GRÀCIES!!!

 • Palimp

  22/11/2013 10:33

  ¡Felicitats!

 • Esther

  22/11/2013 10:07

  Per molts anys!

 • Carquinyol

  22/11/2013 9:09

  La meva humil opinió és que hauries de continuar fins que la Voyager arribi a un sistema solar, com a mínim !! Tu dius que no ets divulgador, però almenys en el meu cas és la principal font d’informació científica.

  “Windows Vista era la gran esperança per substituir el Windows XP”… com passen els anys ! I de la presentació aquella… encara em tremolen les mans al pensar-hi !! I mira si passen els anys que ja ni el lloc existeix com a tal !

  Bé, em guardo alguna batalleta de ‘abuelo cebolleta’ per l’aniversari 9… i ves preparant la festa grossa per l’any del Centpeus X !!

  Felicitats !