Microplàstics: L’amenaça fantasma

microplastic.jpg Plàstics al mar. Només esmentar-ho ens venen al cap imatges de restes d’ampolles surant, neumàtics i joguines enfonsades, bosses de plàstic movent-se a la deriva i mil i una restes de l’activitat humana. De fet, el repertori és més gran del que imaginem. Bidons, xarxes, xeringues,… de fet, n’hi ha prou amb mirar al nostre voltant per entendre la diversitat de coses que acabaran al mar. N’aboquem tantes que amb les corrents es generen autèntiques illes de plàstics surant per amplies zones del Pacífic i potser d’altres mars.

Però un altre problema més insidiós el representen els microplàstics. Petits fragments de menys d’un mil·límetre de mida que es formen com a resultat del trencament i fragmentació de deixalles més grans. La característica dels plàstics és que duren molt temps abans de descompondre’s totalment. Però encara que no es degradin sí que poden trencar-se i esmicolar-se. El mateix passa amb restes de les fibres sintètiques de la roba. A cada bugada es generen unes 2000 restes de fibres de roba que no desapareixen. També hi ha petits fragments de plàstic que ja es fabriquen directament així i que tenen diverses aplicacions com abrasius o exfoliants per productes de cosmètica, o com els dentifricis.  Al final, la majoria acaben riu avall fins al mar i el resultat son petits fragments de de plàstic amb mides semblants a la sorra, o encara més petits que podem trobar a gairebé tots els mars en quantitats cada vegada més grans.

Aquesta contaminació per microplàstics és menys cridanera, però els seus efectes no són en absolut menors. Sovint ens parlen del perill de les bosses de plàstic, que molts animals mengen pensant que son meduses i que acaben col·lapsant el sistema digestiu o causant-los la mort. Dons una cosa similar passa amb els microplàstics i molts petits animals que potser son menys entranyables que els dofins o les tortugues, però que resulten igual d’imprescindibles per als ecosistemes marins.

S’ha vist que la presencia d’aquestes partícules de plàstic pot afectar negativament coses com els conreus de musclos, que en alguns indrets tenen una importància econòmica notable. Però això ja ens indica que els musclos de roca i tots els animals filtradors en general en poden quedar afectats. Organismes més petits encara, com el zooplàncton ingereixen petites partícules de plàstic amb efectes similars als de les tortugues i les bosses de plàstic. Sistemes digestius col·lapsats, o simple desnutrició per una falsa sensació de sacietat generada per la presencia de microplàstics a l’estómac. A més, com més petits son els fragments, més ràpida és la degradació que en ocasions allibera productes tòxics, disruptors endocrins i tota mena de coses que si fóssim una mica assenyats no voldríem tenir a les aigües dels nostres mars.

No els veiem, no hi pensem, però n’hi ha molts, a tots els mars i al final, molts acabaran al nostre plat, ocults dins el sistema digestiu o circulatori dels musclos a la marinera, el llobarro a la planxa o el pop a feira que ens cruspirem.

En aquest cas sospito que les solucions seran més complicades que amb coses més visibles. Les balenes o les tortugues desperten simpatia. En canvi, ens mostrem més indiferents amb el plàncton o els musclos malgrat que la seva importància per al sistema global sigui potser més gran. En tot cas ja hi ha estudis en marxa i campanyes per limitar l’ús d’aquests microplàstics. També hi ha fabricants que ja anuncien la seva intenció de substituir-los als seus productes.

Però sobretot, el primer pas és ser-ne conscients d’aquest problema. El capità enciam deia que els petits gestos són poderosos. Una gran veritat, però malauradament la frase també aplica en sentit negatiu: els petits contaminants són perillosos.

2 comentaris

 • Esther

  05/12/2013 10:06

  Hem plastificat la nostra vida perquè és molt còmode, però generem milions de tones de plàstic i un percentatge important arriba al mar.
  Hem de reduir plàstics de la vida quotidiana i reutilitzar i reciclar molt! I si a més de fer tot això voleu col·laborar en un projecte de participació ciutadana, cada cop que aneu a la platja i veieu plàstics i brossa en general es pot enviar informació a Observadors del mar: http://www.observadoresdelmar.es/index.php
  on s’està fent una base de dades amb informació molt útil!

 • Carquinyol

  05/12/2013 9:14

  A aquest pas la humanitat es guanyarà l’epitafi “Morts per la seva pròpia merda’. I se l’haurà ben guanyat.