El gran cop d’efecte de la Xina

Nau xinesa.jpg Diuen que, en algunes ocasions, la millor manera d’amagar una cosa es posar-la a la vista de tothom. Sembla ser que la Xina ha fet cas d’aquest concepte i ha tingut despistats a bona part de la comunitat internacional. Mentre tothom està discutint i parlant sobre com anar fins Mart, ells han desenvolupat la tecnologia que els permetrà en breu anar directament a indrets molt més interessants.

Fa un parell de setmanes els xinesos van situar un robot a la superfície de la Lluna en un cop d’efecte notable en l’exploració de l’espai. No semblava inquietant ja que el retràs xinés en temes de l’espai encara és notable. O almenys això és el que tothom pensava. Però sembla que les aparences enganyaven i tot plegat està sortint a la llum d’una manera ben inesperada. Entre els milers de documents desclassificats per l’Edward Snowden, n’hi ha uns quants que feien referencia al seguiment que feien els americans sobre l’estrany interès de la Xina en alguns minerals estratègics d’arreu del planeta. Coses com el tantal·li, el disprosi, el terbi o el xenò eren acumulats en quantitats molt superiors a les que aparentment podien necessitar.

La clau la va trobar un enginyer de la NASA, en Charles Clarke, que va recordar que uns treballs teòrics sobre el funcionament d’un hipotètic motor iònic per impulsar una nau espacial implicaven l’ús d’alguns d’aquests materials. Malgrat el que diguin alguns autors de ciència ficció, un motor iònic segueix sense resoldre el viatge a les  estrelles, però si que permetria anar fins als planetes exteriors en uns pocs mesos. Ara mateix, les naus més ràpides triguen uns cinc anys només per arribar a Júpiter. Factible per una sonda, però inviable per un vol tripulat. Però amb un motor iònic, ja seria possible intentar-ho en dos o tres mesos,… sempre que algú tingués idea de com fabricar-lo.

Doncs sembla que els xinesos estan per la feina i segons alguns informes potser ja s’han posat a construir la nau. Una nau que mantenen ben amagada…, a la vista de tothom. Allò que s’anunciava com l’Estació Espacial Xinesa, similar a la Estació Espacial Internacional, en realitat pot ser una nau destinada a viatjar fins Júpiter gracies a un motor de propulsió iònica. Semblava absurd que preferissin fabricar una altra estació espacial enlloc d’afegir-se a la comunitat internacional i col·laborar en la que ja està en funcionament. Però si la presumpta estació xinesa és una nau la cosa guanya tot el sentit del món. Només li caldrà desfer-se dels panells solars per deixar de ser una estació en órbita i esdevenir una nau.

Naturalment el destí no és Júpiter sinó els seus satèl·lits. Europa, on hi ha més possibilitats de trobar vida a l’oceà que amaga sota la capa de gel, o Ganimedes i totes les seves riqueses minerals. Cal·listo sembla menys interessant, però al ser el més allunyat de Júpiter i la seva magnetosfera pot ser el més segur. I l’únic que sembla descartat és l’infern de, encara inabastable per cap tecnologia. Sigui com sigui, l’enrenou entre la comunitat d’astrofísics i empreses relacionades amb la tecnologia espacial és considerable. A més, dels documents es dedueix que la gran inquietud dels americans és que, malgrat que la Xina ha firmat i ratificat el “Tractat de l’espai exterior”, que impedeix situar a l’espai armament, reclamar territoris en nom d’un país o colonitzar-ho d’alguna manera, la veritat és que quan siguin allà no hi haurà manera de saber exactament el que estan fent.

Deien que la presumpta estació estaria operativa l’any 2020. Ara sabem que el que realment volien dir era que iniciaria el viatge aquell any. Dubto que confiessin a mantenir-ho en secret fins aleshores, però s’ha de reconèixer que si la jugada els hagués sortit bé, el cop  propagandístic quan la suposada estació orbital encengués els motors i comencés el seu viatge, hauria resultat el més espectacular de tota la cursa espacial. En tot cas, l’exploració de l’espai està a punt de tornar-se d’allò més apassionant!

********************

(Per si algun despistat llegeix això, recordar que es va publicar un 28 de desembre!)

6 comentaris

 • Daniel Closa

  29/12/2013 11:58

  He he. Efectivament, era broma. Una broma basada en algunes dades certes i també en la novel·la d’Arthur C. Clarke “2010, Odisea 2″
  :-D

 • Santi Cosmos

  28/12/2013 22:18

  Vaja! doncs jo e picat! xDDDD
  Molt bona Daniel!
  ;)

 • Josep Ma Rovira

  28/12/2013 18:25

  mmmm, innocentada?

 • Santi Cosmos

  28/12/2013 11:53

  Doncs ja veus com està Xina, amb la ventat-ge de funcionar com una empresa a nivell estatal, ¿qui pot competir contra això? Mentre vagin liderant els nivells comercials d’exportació acabaran superant a tothom, i això els permet finançar un munt de projectes.
  En Arthur C. Clarke ja va imaginar en la Odisea que els Xinus van ser els primers que trepitjaven una d’aquelles llunes ¬¬ (si mal no recordo).
  Sembla que vivim en una centúria gloriosa, però crec que encara serà més emocionant d’aquí a un parell de segles, és injust, hauríem d’estar més evolucionats!!
  ..perquè no se’ls va fer més cas als Antics Grecs? :'(
  Salut!

 • Carquinyol

  28/12/2013 10:48

  Oh… Qui ho anava a dir! Aquests xinesos! I ves s saber si no volen montar ‘tots a 1€’ per a quan arribem tots els demés !

  En fi, que si van a Ganímedes que li donin records a Kristofé i a Carlos Jesús ! I que tinguin sort alhora de trobar aparcament ja que hi ha unes ’11 millores de naves’

  Nova dita nadalenca: ser més sospitós que un apunt del Centpeus en dissabte i pels Sants Innocents !

 • Joan Codina

  28/12/2013 10:34

  La mare que els va fer!! Hauria estat impressionant que a la festa d’inauguració de l’estació amb tots els convidats amb cava s’haguessin deslligat de la terra i engegat els motors direcció Júpiter amb tota la propaganda de la URSS, digne de peli del James Bond.