Els homes i la grip

grip.jpg Hi ha un tòpic que afirma que els homes són uns pacients molt pitjors que les dones quan tenen malalties com la grip. Els tòpics cal agafar-los amb pinces, però en aquest en concret, jo en seria un bon exemple.  La grip em deixa del tot cruixit i demanant que em deixin estar al llit, a les fosques, que no m’emprenyin, que no em parlin, que no em toquin… En canvi, la majoria de dones la porten amb més o menys malestar, però mantenint el tipus. Això permet molts bromes i comentaris irònics entre homes i dones, però sembla que efectivament hi ha una raó que explica per quin motiu els homes ho passem pitjor.

Per descomptat que entre els dos gèneres hi ha moltes petites diferències més enllà dels caràcters sexuals evidents. El fet de tenir el cos sotmès a la influència de diferents grups d’hormones fa que quasi tots els sistemes responguin de maneres més o menys diferents. I el sistema immunitari no és cap excepció. De fa temps es tenia la idea que els homes són més propensos a patir malalties infeccioses mentre que les dones experimenten més malalties autoimmunes. I ara han vist que la explicació de tot això pot estar en els nivells de testosterona.

El que han fet va ser mirar quina era la resposta del cos a la vacuna de la grip. Després d’administrar-la el cos fabrica anticossos contra el virus, però els nivells obtinguts acostumaven a ser superiors en dones que no pas en homes. Aparentment, el sistema immunitari femení respon més efectivament que el masculí. Però quan van mirar els nivells de testosterona dels homes, van veure que en els qui tenien nivells baixos, la resposta d’anticossos era similar a la de les dones. En canvi, la menor resposta s’observava en els que presentaven major concentració de testosterona en sang.

La cosa és més interessant perquè sembla que la testosterona actua, entre moltes altres coses, com a regulador del funcionament d’un grup de gens relacionats amb la immunitat. Molta testosterona fa que els costi posar-se en funcionament, de manera que la resposta immunitària queda esmorteïda. Com que les dones presenten nivells molt menors de testosterona que els homes, aquest problema no el tenen. Potser per això tenen el problema contrari, malalties autoimmunes causades per una activació excessiva o massa fàcil del sistema immunitari. En realitat, hi ha moltes diferències en el nivells de testosterona entre persones i potser per això també hi ha molta diferència en la manera com ens afecta la grip. Si més no, els nivells de testosterona deuen ser un dels motius implicats en les diferències.

El cas és que si la immunitat funciona a baix rendiment, el virus pot infectar més cèl·lules i afectar de manera més marcada el funcionament de l’organisme. No és que els homes es queixin més durant una infecció sinò que la infecció arriba a nivells d’intensitat superior en homes per culpa d’un sistema immunitari menys efectiu.

Tot plegat ens permet entendre’ns una mica millor. Ens recorda que les hormones fan un munt de coses a part de les més típiques relacionades amb el sexe. Ens planteja unes preguntes interessants sobre els motius que han empès l’evolució a generar aquestes diferencies entre sexes. I també hauria de fer que els que prenen testosterona per augmentar la massa muscular, per ser mes mascles o pel que sigui, potser s’ho haurien de pensar una mica. En tot cas, la propera vegada que caigui engripat i estigui al llit a les fosques, ben tapat, prenent molta aigua i resistint a base d’aspirines o similars, quan algú digui que els homes som uns figaflors, podré dir que no, que la culpa és de la testosterona. Un feble consol, però és millor que res.

(I em pregunto, quantes noies hauran posat aquella cara d’escepticisme tant característica mentre llegien aquest apunt?)

6 comentaris

 • Daniel Closa

  08/01/2014 11:42

  Home! Els pacients transplantats prenen immunosupresors, de manera que les diferencies (si hi fossin) queden emmascarades. Altra cosa és si cal més dosi d’immunosupresors en dones que en homes. Però això també estaria afectat per la velocitat de metabolització del fàrmac, la distribució arreu del cos i coses així, de manera que fa de mal dir.

 • Jordi C.

  08/01/2014 11:31

  I en transplantaments? Hi ha diferències perceptibles pel que fa al rebuig?

 • Daniel Closa

  08/01/2014 8:46

  Mmmm. Al·lèrgies no ho se. Sí que hi ha més afectació de coses relacionades, com l’asma, en les dones.

 • Josep Maria

  08/01/2014 8:06

  Pel mateix argument, s’ha notat diferències entre sexes en les al·lèrgies?

 • Daniel Closa

  08/01/2014 0:41

  Sí que ha estat durilla, sí.

 • Sinera

  07/01/2014 20:08

  Insensat de mi, mai m’he vacunat contra la grip… Però no tornarà a passar… mira que ha estat forta! Ufff!

  Ben tornat i bon any, Dani.