Aventura espacial o reality show?

mars one.jpg Sembla que el projecte Mars One ja ha fet la primera tria de voluntaris per anar a colonitzar el planeta Mart. De moment hi ha 1058 candidats dels que una quarantena són espanyols. Hi ha uns quants factors destacats en el projecte. El més destacat és que és un viatge només d’anada ja que es tracta d’anar per realment colonitzar i quedar-se allà. També destaca que és una iniciativa privada feta per holandesos. I la moguda publicitària al voltant del projecte és remarcable. Voluntaris de tot el món s’hi han apuntat. En principi, l’aventura de veritat començarà l’any 2024.

Reconec que m’encantaria veure-ho. Viure el moment en que els humans finalment ens instal·lem en un altre planeta. Però alguna cosa em fa sospitar que no tindré tanta sort.

Si voleu els detalls de perquè soc força escèptic, els trobareu en articles com aquest o aquest. Però un breu resum dels problemes del projecte seria:

Per anar a Mart, cal una nau espacial. Un coet prou gran com per transportar els astronautes, les seves cases, el combustible, els sistemes per generar aire, aigua, tractar residus, fabricar menjar, sistemes de protecció contra les radiacions i maquinaria pesant per construir tot això. Per desgràcia aquest coet encara no existeix. Hi ha projectes, naturalment. Però només són això: projectes. Diuen que se n’encarregarà la companyia Space X amb el Falcon heavy o que han contractat la Lockheed Martin. Tot això està molt bé, però encara ningú disposa d’un coet prou gran per anar a Mart. Només de imatges per ordinador de com seria el coet. I el cas és que, a més del coet, que és el sistema de propulsió, també cal la càpsula on anirà la tripulació. I estem a les mateixes. Hi ha projectes, com la “Red Dragon” però, de nou, encara no existeix més enllà dels dissenys sobre paper (la “Dragon”, que sí existeix, només pot portar 25 metres cúbics de càrrega!). Això sí; tenen uns dissenys super-xulos .

Fins i tot Colom, quan va preparar el viatge per descobrir el nou món, planejava fer-ho amb un tipus de naus que ja existien. Els de Mars One són més optimistes que Colom. Perquè abans d’embarcar-te en un viatge d’aquestes característiques, al menys caldria provar els equips, les naus i tot això. No? Si més no, és el que demanaria abans d’embarcar-me en aquest viatge.

Però el que em sembla més feble és el que passarà quan arribin allà. Acostumem a imaginar Mart com una mena de desert similar al d’Arizona, amb un to més vermellós, però sense moltes més diferències. És el que veiem a les imatges que envien la Curiosity o l’Opportunity. Viure a un desert pot ser molt difícil, però hi ha coses que no es veuen i que ho fan encara pitjor. Una colònia necessitarà generar el seu aire. Molt, ja que els humans respirem sense parar. Difícilment podran fer-ho amb jardinets hidropònics per fer créixer plantes ja que no hi ha aigua per mantenir-los, no sabem com creixen les plantes a Mart i tampoc disposem d’hivernacles per mantenir-los. I no parlem d’aire per uns dies o uns mesos, sinó aire per sempre més!

Pel que fa a l’energia, sembla que els panells solars seran el sistema preferit, però quins? De quin tipus? Quina potència? Quina quantitat? Quanta superfície? Com els portaran? Tot això sembla encara poc definit.

Els colons hauran de menjar. D’entrada els poden portar menjar en algun coet no tripulat, però de seguida hauran de generar els seus aliments. Com? Per alimentar una persona cal una superfície agrícola important. Allà a Mart no hi ha problema de superfície, però que sigui aprofitable per conreus o alguna cosa similar és un altre tema. Als astronautes de la ISS els envien menjar, medicaments, equips de reparacions, eines i de tot cada dos per tres, però  és que estan aquí al costat!

Ah! I el tema de les radiacions. Sense una atmosfera com la nostra, sense una capa d’ozó que protegeixi de les radiacions provinents de l’espai, la taxa de mutacions ha de ser força elevada. Per tant, els colons hauran de viure en condicions de molta protecció. El més fàcil seria construir els habitacles sota terra, però aparentment portaran estructures inflables per viure. Com protegiran de les radiacions? Tampoc està especificat.

Potser sí que en algun lloc tenen previstes tots aquests obstacles. Però de moment el que hi ha son anuncis molt macos i molt ben dissenyats que potser recorden massa una campanya publicitària. I aquí topem amb l’últim motiu d’inquietud.

Els organitzadors són els productors del programa “Gran Hermano” holandès. En teoria es retransmetrà l’aventura com un reality show i això servirà per finançar-ho. Per molta audiència que tingui, crec que els números no quadren per enlloc, per tant, sospito que tot plegat quedarà en res. M’agradaria equivocar-me, però em sembla que això té tant d’aventura espacial com “Gran Hermano” d’experiment sociològic seriós. Sospito que al final només tindrem presumptes astronautes mediàtics promocionant discoteques i marques de roba.

9 comentaris

 • 1kalamarkualkiera

  29/01/2014 10:01

  Em sembla mala idea, enviare els meus enemics alli.

 • Daniel Closa

  08/01/2014 18:21

  Josep Mª. Home, imagino que els qui tinguin família seran descartats. De fet, s’autodescartaran ells mateixos. Però en realitat aquest problema difícilment es donarà ja que difícilment tot plegat passarà de muntatge televisiu. Els problemes tècncnics per anar a Mart son immensos. La tecnologia potser està al límit de poder-los resoldre, però costarà i caldrà preparar-ho molt millor que només fent presentacions atractives.
  Un detall fàcil de veure és la quantitat de material que caldrà enviar abans per tal que els colons trobin coses per treballar. No és un coet sinò que caldrà molts enviaments previs. Segurament més que la suma de tot el que s’ha enviat fins ara.

  Joana. És curiós però és extremadament indicatiu de quina és la història.

 • Joana

  08/01/2014 13:41

  Curiós també que l’equip de MarsOne estigui compost per 5 especialistes en màrqueting, art i disseny, un estudiant de doctorat de física i un metge. Segur que la nau quedarà maquíssima!

 • Josep Ma Rovira

  08/01/2014 13:07

  La primer asospita es que sigui Holanda que faci aquesta proposta, car és un país sense tecnologia aeroespacial (tot i que pugui ser dins la ESA). La segona es que siguin responsables del “Gran Hermano”… no cl dir res.
  L’altre es que no hi ha coet, ni vehicle, ni vivenda per anar-hi, així que…. em deu anys l’Apolo va posar un home a la Lluna gràcies a tot el poder científico-econòmic dels EEUU, però, Holanda?
  A més si només es un viatge d’anada, o sigui, que aniran a morir; i son escollits ara que passarà amb els escollits que s’hagin casat i tinguin mainada? Estaran obligats per contracte a deixar la família per un document signat deu anys enrere?
  Tot i que es podria preparar la nau en dos viatge en òrbita baixa, primer es deixa en òrbita el coet qeu durà la tripulació a Mart i després es llança el mòdul de passatgers, s’acobla en òrbita i marxen cap a Mart. Però els mòduls a Mart, montats a terra…. crec qeu forçosament s’haurien de fer automàticamaent , doncs com mous un mòdul amb la força de la gravetat? Tot i que a Mart es feble, tot pesa.

  Penso com vosaltres que això es un bon bluff

 • Daniel Closa

  08/01/2014 11:43

  Home, si en coneixes un tidnràs informació de primera ma sobre el procés de selecció (tot i que crec que han firmat un acord de confidencialitat).
  Però tot plegat fa molt mala pinta. Llàstima, perque no serà per falta de ganes!

 • Joan Codina

  08/01/2014 11:14

  N’havia sentit alguna cosa.. Per com ho dius té força mala pinta i només queden 10 anys.

  Recordem, però, que van caldre 10 anys també per portar l’Apol·lo 11 a la Lluna (tot i que llavors hi va haver l’esforç de tota una potència mundial).

  El més curiós de tot és que conec un dels candidats de l’enllaç que passes.

 • Daniel Closa

  08/01/2014 10:23

  Carquinyol. Doncs no és gaire creïble, no. I tampoc entenc gaire elperfil de personal que han triat per anar. Per un reality potser, però per una missió a Mart…

  Sinera. Correcte. Molt fum sembla que venen. Però sembla que el negoci els va sortint força bé de moment.

 • Sinera

  08/01/2014 9:59

  Avui dia, Dani, està molt de moda vendre fum, molt de fum i, el que és pitjor, aquesta fum és ven des d’una boira espesa, des d’un bosc espès, creat tot plegat per quasibé tots els mitjançs de comunicació… que a veure qui la diu més grossa. Primer hem de sortir de la boira i del bosc per reflexionar sobre el fum i veure que tot plegat és un bla, bla, bla impropi del més mínim sentit comú.

  Però vaja… algun dia llunyà algú anirà a Mart. No espero veure-ho però també m’agradaria.

 • Carquinyol

  08/01/2014 9:50

  Que els organitzadors siguin els productors de ‘Big Brother’ no ajuda a creure-s’ho, la veritat… I és tal com dius… almenys Colom sabia que els seus vaixells suraven !!!

  Ara bé, si el viatge és només d’anada… es poden enviar ‘voluntaris forçosos’? Perquè tinc uns quants en ment…