Senyor astronauta, m’ensenya els seus papers?

Quan vas de viatge a l’estranger, un dels tràmits que es fan una mica pesats i també una mica inquietants és passar el control de fronteres. Quan s’acosta el moment sempre em pregunto si tinc tota la documentació en regla, si m’he deixat algun paper o si he omplert correctament el formulari. En general només és un tràmit que passes sota la mirada inquisidora d’un agent de la policia del país en qüestió, i la manera i la meticulositat amb que s’aplica varia molt entre diferents països.

Un dels més famosos és el que cal passar per entrar als Estats Units. Cal omplir uns papers on expliques el que portes, confirmar que no estàs malalt, i (que sempre fa gràcia) assegurar que no ets terrorista, prostituta o coses similars. Podem riure, però allà s’ho prenen molt seriosament. Tant, que m’ha fet gràcia trobar amb el formulari d’immigració amb la declaració d’entrada al país que van haver d’omplir… els astronautes de la missió Apol·lo quan van tornar de la Lluna.

Apollo-11-Immigration-02.jpg

El document està segellat a l’aeroport de Honolulu, a Hawaii. El motiu és que quan la nau va caure al Pacífic, va fer-ho a unes 900 milles de les Hawaii. Allà van ser recollits per un portaavions que els va traslladar a les illes. Durant uns dies van restar en quarantena per si de cas. Ara ja no es fa i es limiten a una revisió mèdica més normal, però als primers viatges es patia per si tornaven amb alguna malaltia provinent de l’espai. En tot cas, el segell d’entrada el tenen amb la data d’amaratge, el 24 de Juliol.

I el document està correctament emplenat. A l’apartat “número de vol” hi van posar “Apol·lo 11”. On diu “Provinent de” van posar “Lluna”. I quan cal especificar les mercaderies que introdueixen al país van especificar “mostres de roques lunars i de pols lunar”. Els tres membres de la tripulació (Armstrong, Aldrin i Collins) van deixar constància amb la seva firma i a l’apartat on s’ha d’especificar el nombre de passatgers hi posen les sigles NIL (que no se que volen dir). També declaren que no hi ha malalties a fer constar, i a l’apartat on cal dir si hi ha alguna condició sanitària que pugui ser un problema de salut, hi van posar un realista “s’haurà de determinar”. I, naturalment, on s’ha d’indicar l’itinerari, especificant lloc de sortida, de destí i aturades entre mig, doncs han posat “Cap Kennedy – Lluna – Honolulu“. Potser haurien d’haver especificat una mica més i posar “Mare Tranquilitatis“, que és on van allunar, però segurament això ja fora excesiu.

D’una banda pot semblar una mica exagerat, tot i que no és mala idea agafar el costum de fer les coses ben fetes. I en realitat, encara avui els astronautes han de passar el control fronterer i han de viatjar amb el passaport. Després de tot, han sortit del país, per tant, com tothom, cal seguir els tràmits habituals. Avui encara més ja que el llançament del coet s’acostuma a fer a cosmòdroms russos. A sobre, a la Estació Espacial Internacional es considera cada mòdul territori del país que l’ha construït, de manera que t’ho miris com t’ho miris, arriben de l’estranger.

Però d’altra banda ens recorda el poder de la burocràcia. No te’n lliures ni anant a la Lluna.

4 comentaris

 • Carquinyol

  10/01/2014 15:54

  ‘… i en el darrer moment avui no s’ha pogut fer el llançament perquè un dels astronautes tenia el passaport caducat…’

 • Joana

  10/01/2014 12:15

  suposo que aquest camp només l’haurien d’omplir si haguéssin recollit algun marciano o un llunàtic pel camí ;)

 • Daniel Closa

  10/01/2014 10:11

  OK. Gràcies per l’aclariment!

 • britishsteel

  10/01/2014 9:29

  NIL no són sigles, és com posar NUL, o CAP NI UN, o similar. Deixo un enllaç: http://www.merriam-webster.com/dictionary/nil