Els hòbbits, els catalans i el clima.

tengwar.png Vivim temps interessants i les notícies van plenes de fets inesperats, interpretacions enginyoses i estirabots irritants. Per descomptat, el millor és mirar de prendre-ho tot amb una mica de calma i que no falti el sentit de l’humor. La setmana passada, un article que va triomfar a les xarxes va ser el que comparava als catalans amb hòbbits. Estrictament deia que “El modelo de sociedad del independentismo menestral parece inspirado en el pueblo de los hóbbits.

M’ha fet gràcia perquè fa poc es va presentar un treball sobre models meteorològics escrit precisament en el llenguatge dels elfs de la Terra Mitjana on viuen els hòbbits. En tot cas, també hi ha una versió en anglès. El firma “Ràdagast el bru”, però això només és un àlies d’un climatòleg de l’Universitat de Bristol. Havien triat aquest alfabet ja que el que havien fet era aplicar models de predicció meteorològica a la orografia del territori descrit a les obres de JRR Tolkien. Com que les descripcions a la literatura són prou específiques, es pot reconstruir un mapa de la Terra Mitjana i aplicar els models per entendre quin clima tindrà a cada lloc, quin serà el règim pluviomètric i quina mena de vegetació hi podem esperar.

Important notar el detall. El que es pot calcular amb més facilitat és el clima predominant de cada regió. No el temps meteorològic que farà, que ja depèn de moltes més variables i costa molt més de predir. Una diferència aquesta, entre temps i clima, que cal recordar una vegada i una altra.

Aparentment les descripcions literàries del clima concorden força bé amb el que la geografia generaria. Parlem d’un territori amb una destacable pluviometria, similar a l’oest europeu, mentre que la presencia de muntanyes altes marcaria una gran diferència entre els territoris a l’oest, molt plujosos, i els de l’est de les muntanyes, força més secs. L’aire carregat d’humitat descarregaria la pluja per un costat de les muntanyes, però baixaria ja sec per l’altra banda, deixant els territoris a banda i banda amb una notable diferencia en precipitacions.

Com que les terres de Sauron ja estan força cap al sud, es convertirien en un desert subtropical similar al del nord d’Àfrica. El que passa és que l’aire s’escalfa molt als tròpics i té tendència a pujar. Això fa que es refredi sobtadament i generi molta pluja. Després, quan arriba a les regions subtropicals com el Sahara o Mordor, l’aire descendeix ja sec i sense possibilitat de generar precipitacions. Les muntanyes que envolten Mordor encara dificultarien més l’arribada de les plujes.

Sigui com sigui, sembla que la Comarca, la terra dels hòbbits, no seria massa similar a Catalunya. Aquí hauria de ploure més per que ens hi podéssim semblar. Segurament alguna comarca prepirenaica sí que deu tenir més semblança, però no seria la norma sinó l’excepció. Els exemples de clima similar que podem trobar a la Terra serien els comtats de Leicestershire o de Lincolnshire a la gran Bretanya, i també alguna regió de l’illa Sud de Nova Zelanda. De manera que pel clima i el paisatge, no acabem de ser del tot hòbbits. Tampoc nans ni elfs, és clar. Potser algú ens voldria veure com si fóssim orcs, però això ja seria una mica malaltís.

7 comentaris

 • Daniel

  16/04/2014 12:59

  Quin domini de l’èlfic!
  I com son a la comarca!
  :-)

 • Esther

  15/04/2014 22:54

  a veure, pot ser que a la imatge digui en llenguatge elfic alguna cosa semblant a …

  A la comarca volem ser un país normal i el països normals tenen dret a decidir ?

  O sóc jo que m’he confós amb les lletres?

 • Roger

  27/01/2014 15:42

  També hi ha qui s’hi ha posat a buscar plaques tectòniques i en una aproximació segurament menys científica una similitud amb el nostre món, on també es pot badar a veure on cauríem els catalans.

 • JordiC

  27/01/2014 13:12

  Climatològicament, no ho sé, però ecològicament el que és evident és que les terres de Mordor no són autosuficients i han de viure dels recursos de les terres veïnes: es dediquen a l’expoli. A partir d’aquí… que cadascú tregui conclusions…

 • Daniel Closa

  27/01/2014 10:12

  Carquinyol. Correcte. però aleshores ja no seriem hobbits. Ells estan lligats a la Comarca, i allà el clima és el que és. Si és que els que fan metàfores no les treballen gaire!

  XeXu. Segur que s’en feria creus. En tot cas, el millor és agafar-ho amb un puntet d’humor. Humor friki, per descomptat.
  Un home de Gondor? A mi sempre m’han tirat més els Ròhirrim…

 • XeXu

  27/01/2014 9:52

  Em pregunto què pensaria Tolkien de tot això si aixequés el cap. Potser és un orgull que tanta gent siguem uns malalts de la seva literatura i el seu món inventat, però certes comparacions l’haurien d’ofendre fins i tot a ell. I que facin estudis de climatologia de la Terra Mitjana crec que al mateix autor el faria deixar anar un ‘que frikis!’.

  En tot cas, tot i que a mi ja m’escau això de hobbit, si puc triar, jo seria un home de Gondor!

 • Carquinyol

  27/01/2014 9:50

  és que som hobbits d’una part no gaire coneguda de la Terra Mitja on el clima és més mediterrani…

  … i els orcs i Mordor ja pots imaginar per on cauen… de fet, aquest cap de setmana han vingut de visita, crec…