Bacteris, vitamines i asteriscs

asterisc.jpg  Cria fama i posa’t a jeure. Aquest deu ser el refrany que els publicistes tenen emmarcat i en lletres gegants a totes les seves oficines. L’important és que una idea prengui forma en la ment col·lectiva per impulsar a comprar determinat producte. Que la idea sigui certa o no és un detall menor. D’això en tenim moltíssims exemples en les qüestions que lliguen menjar i salut i potser per això últimament està agafant protagonisme un factor discret però determinant: L’asterisc. Ho he recordat perquè he vist que la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha emès un comunicat que porta per títol “Tus defensas no necesitan desayunar Actimel”.

L’Actimel, o els seus equivalents en marca blanca, és un dels productes més representatius dels nous estils d’alimentació que semblen barrejar la gastronomia i la farmacologia. Les coses han de ser bones i, a més, han de reforçar la salut. Per això, la propaganda insisteix que consumir aquests productes ajuda les teves defenses, el teu sistema immunitari o el teu estat físic en general.

La idea que afavoreix el sistema immunitari queda reforçada pel component estrella del iogurt. Al principi va ser el famós “Bifidus activo”, però ara el que destaca és un bacteri anomenat L. Casei inmunitas. Si li han posat el nom de “inmunitas”, deu ser que està lligat al sistema immunitari, no?

Doncs sembla que no.

En realitat, el nostre budell ja en té molts milions de Lactobacillus casei, i també de Bifidus. Són bacteris habituals a la flora intestinal. Per fer iogurts o similars, cada fabricant tria soques especifiques de cada bacteri per poder dir exactament amb que està fet. Per identificar la soca li pots posar unes sigles anodines, o també li pots posar un nom que quedi bonic com van fer amb el L. casei inmunitas. Contra el que pugui semblar, això d’inmunitas no és una particularitat científica sinó, simplement, un nom comercial triat pel fabricant. I, fins on sabem, ni aquesta soca en concret, ni cap altra de L. casei, té cap efecte sobre el sistema immunitari.

Ep! Però a la propaganda diuen clarament que reforça les defenses…, que ajuda al sistema immunitari…, i coses similars. Que potser ens enreden? Doncs tampoc. Com passa sempre, cal mirar la lletra petita. I aquí entren en joc els asteriscs.

Fa un temps, l’Agencia Europea de Seguretat Alimentaria va decidir que ja n’hi havia prou de publicitat confosa. Que si algun producte anunciava que era bo per la salut, calia que aportés treballs científics que demostressin que allò era cert. I aleshores van passar dues coses als envasos de llets, mantegues i productes làctics en general: els van afegir vitamina B6, i van aparèixer uns asteriscs que, és clar, ningú es llegeix.

L’asterisc indicava en lletra petitona, que aquell producte afavoria al sistema immunitari ja que contenia vitamina B6. La clau és que  ningú ha trobat mai cap relació entre els L. casei i la immunitat, però sí que hi ha relació entre la vitamina B6 i la immunitat, de manera que el que diu la propaganda (que el iogurt afavoreix el sistema immunitari) passa a ser estrictament cert. El L. casei inmunitas no fa res sobre la immunitat, però ells no ho diuen. Som nosaltres els que fem l’associació inconscientment. És clar que el disseny de la publicitat també ajuda. Per exemple, busqueu l’asterisc a la foto, que és tot un clàssic. Una pista: no totes les gotes de llet són el que semblen!

A mi, els jocs de paraules i les pistes amagades em fan gràcia com entreteniment, però m’emprenyen en la publicitat. De iogurts i productes similars jo en prenc força, però simplement perquè m’agraden. Estan bons, són fàcils de prendre, i quan no se si menjar alguna cosa o beure una mica, resulten una bona solució de compromís. Però tinc clar que al meu sistema immunitari no li serveixen de gaire res. Si patís per les meves defenses amb un plàtan tindria molta més vitamina B6 i per un preu molt menor. A més, per quin motiu hauria de pensar que les meves defenses necessiten ajuda? I qui ho diu que anem curts de vitamina B6?

D’altra banda, tampoc cal anar a l’altre extrem i abraçar conspiracions que tampoc tenen fonament. Hi ha qui diu que menjar molts bacteris fa que els nostre budell deixi de fer-ne i això seria perjudicial. A part del fet que el nostre budell no en fa de bacteris (simplement en tenim i es van multiplicant), l’important és que tampoc s’ha demostrat mai que això sigui cert. Els humans fa molt temps que mengem iogurts i derivats làctics i no ens ha passat res. En realitat em molesten les igual promeses enganyoses com els que em volen espantar sense motius.

11 comentaris

 • Blanca

  20/04/2015 17:30

  Sí, me había fijado en que el estudio está financiado por Danone, pero, dicho de paso, creo que de esta forma sí es lícito hacer estudios. Me explico. Parece que en este país podemos olvidarnos durante un tiempo de que el estado financie la ciencia en condiciones. La financiación privada pasa a ser una buena opción, siempre y cuando se haga de forma correcta y ética, lo cual pasa, no sólo porque los estudios se lleven a cabo de forma seria (que se presupone), sino porque cualquier estudio financiado por una empresa refleje dicha financiación. Es decir, por supuesto que cabe la posibilidad de que un estudio financiado por tal o cual empresa esté condicionado (quizás no de forma malévola)

 • Daniel

  15/01/2015 16:56

  Blanca. Coincido del todo contigo. La idea del post era poner las cosas en su justa medida. No es cierto lo que corria por facebook en el sentido que Actimel hace que el intestino deje de hacer bacterias (aparte que dicho así es un disparate). Pero tampoc estan demostraos efectos beneficiosos de su consumo. Con demostrados quiero decir por suficientes grupos independientes. Fíjate que el trabajo hecho por el grupo de Canarias que enlazas está financiado por Danone. Esto no implica que sea incorrecto, pero las cosas ganan mucha credibilidad cuando lo afirman agentes sin implicaciones en el negocio.
  Por algun motivo,buena parte de la divulgación científica consiste en clarificar lo que parece que la publicidad afirma.

 • Blanca

  14/01/2015 20:00

  Perdonad que escriba en castellano. Llevo poco en cataluña y todavía me estoy aprendiendo. Me da vergüenza aún escribir. En fin, lo que quería decir es que, me parece que se está tomando una postura un poco parcial con este asunto. Para tener la versión completa del asunto tenemos, por un lado, la versión de la empresa, http://www.alimentasonrisas.es/es/actimel/conoce-verdad-bulo-actimel.html. Claro, ya sé que me diréis (con razón) que la empresa es parte interesada en este asunto, pero buscando por ahí me he encontrado con otras noticias como esta de aquí http://www.customerhunt.net/actimel.html, que coincide bastante con la versión de la empresa y la que, para mi, es la más interesante, que es esta http://www.europapress.es/islas-canarias/noticia-cientificos-canarios-niegan-consumo-actimel-hace-vago-organismo-avalan-propiedades-beneficiosas-20100309144538.html, un trabajo de un equipo de la universidad de Gran Canaria. Diréis que es una visión un poco naif, pero me parece que se ha dado mucho bolo a este asunto a partir de una publicidad evidentemente exagerada pero ¿De verdad nos sorprendemos por esto a estas alturas? Yo he visto anuncios de detergente en la que viajan desde el futuro, coches que vuelan mientras las ciudades caen… No es una disculpa, ojalá la ética publicitaria fuese más estricta, pero creo que, respecto a esto del actimel, se ha exagerado mucho. Hablo, simplemente, como consumidora. No soy experta ni lo pretendo, pero a partir de la noticia he investigado un poco (muy poco) y me he encontrado cosas como que el yogur mata “las bacterias que nuestro organismo fabrica de forma natural” ¿Para eso nos hemos pasado horas viendo aquello de “Erase una vez la vida?

  En fin, iba para reflexión rápida y se me ha alargado. Un saludo a todos. La próxima intervención en catala, lo prometo :)

 • Núria Tomàs

  10/02/2014 20:33

  Ara en cor un altre d’altre d’anuncis d’aquests a la tele que em fan riure. Les pastes gallo no engreixen, a diferència de les altres perquè estan fetes amb cereals amb un index glucèmic més baix que la resta. S’ha acabat el mite, diuen!!
  Mare meva, quina manera de barrejar conceptes per vendre un paquet de macarrons.

 • Daniel

  10/02/2014 15:38

  En realitat, la vitamina B6 es troba a moltes carns, peixos i aus. També a les patates i altres vegetals a més de les fruites. Però és clar, t’imagines un anunci dient “el pollastre ajuda les teves defenses”? o “les patates reforcen el teu sistema immunitari”? I això que deuen tenir més vitamina B6 que cap iogurt!

 • Pons

  10/02/2014 14:59

  Ja m’estranyava a mi que fent bastants anys que no prenc yogurts ni actimels i res semblant (pràcticament sempre faig una peça de fruita per postres) que encara estigués ben viu i sense cap mena de debilitat en el meu sistema immunològic :P

 • Daniel

  10/02/2014 13:18

  Home! El iogurt és fet de bacteris. Encara que el facis a casa. És dels pocs aliments que ens cruspim de viu en viu. Però realment els fets a casa i els artesanals tenen un puntet com més bo.

 • Josep Ma

  10/02/2014 12:35

  A mi això del menjars engreixats amb bacteris, vitamines i altres no m’atrau gens.
  És més, fa uns 10 anys que em faig iogurt a casa.
  I per qualitat, per preu i per fer-m’ho jo, cap producte el supera, jejejeje.
  Però menjar iogurt (natural, sense afegits, fet a casa o no) és molt saludable.

 • Daniel

  10/02/2014 10:12

  Sinera. Perillós jo? No home, no! Si jo menjo de tot. Però ja no faig mai cas de les propietats saludables que anuncien i que en un 99 % dels casos són falses. Potser em perdo un 1 %, però l’esforç no paga la pena. (I amb una dieta variada, segurament ni me’l perdo.)

  Carquinyol. Si és per induir placebo, res a dir. Que jo al placebo li tinc molt de respecte. (La memòria de l’aigua en canvi…. grrrr)

 • Carquinyol

  10/02/2014 9:06

  Home… potser si que afavoreixen el sistema immunitari per l’efecte placebo !! ;)

  I ves a saber si la llet, com l’aigua, té memòria !

 • Sinera

  10/02/2014 8:50

  Ens movem dintre el fum i la boira de les mentides i les mitges veritats. Ens cal sortir de la boira, volar ben alt i no fer cas dels pallasos, amos de la gran i petita propaganda.

  I analiza el contingut del proper Actimel que mengis, Daniel… Et’s un home perillós…