En paper o en pantalla

e-reader.jpg Vivim un temps en el que segurament és llegeix més que en cap altra època. Els adults acostumem a criticar la poca lectura dels joves i dels adolescents, però és un error d’apreciació. Els joves llegeixen moltíssim en pantalles de tota mena de dispositius. Llegeixen el que hi ha al Facebook, al Washapp, al Twitter i a qualsevol altra xarxa que els faci gràcia. Fins i tot algun blog!  Potser no llegeixen llibres en el sentit clàssic, però això ha passat sempre. Amb l’adolescència es deixen els llibres per viure i experimentar la vida, i anys després n’hi ha que redescobreixen el plaer de llegir.

El detall remarcable és la manera com el suport físic del text està canviant. Sembla que al paper li arriba l’hora de cedir el pas a les pantalles, però encara trigarà a completar-se. La meva generació no farà el pas fàcilment, però les següents potser tindran algunes dificultats inesperades. Per descomptat que els llibres electrònics, les tablets i altres ginys, proliferen i guanyen pes en el mercat, però quan m’hi poso a llegir trobo que hi ha alguna cosa que no m’acaba de funcionar. Naturalment hi ha el pes del costum. Tota una vida llegint en paper crea uns hàbits que no es poden ignorar. Però potser hi ha alguna cosa més.

Llegir no és simplement passar la vista per un text i anar interpretant els signes. En realitat el cervell processa molta més informació que també contribueix a la lectura. Coses aparentment irrellevants que segurament no ho són tant. Per exemple, quan tinc un llibre a la ma, em faig una idea mental molt aproximada de quantes hores de lectura tinc per davant i de en quin punt de la història em trobo. Una informació que passa desapercebuda excepte quan veig que el llibre s’està acabant i la història està lluny de concloure. Això em crea una mena de neguit molt real i modifica l’experiència de llegir.

A mida que transcorre la lectura anem recordant el que hem llegit. Un plaer en les novel·les, i un focus d’interès si estem estudiant alguna cosa. En teoria aprenem els conceptes i posteriorment els recordem en abstracte. Però la realitat és que ho fem de manera molt lligada a com ho hem llegit. Per recordar conceptes el cervell també fa servir la informació de en quin indret de la pàgina estava aquella informació que vàrem llegir. A dalt de tot? En un extrem? Perduda en un paràgraf insuportablement llarg? O condensada en dues línies que estaven en cursiva? Aquests detalls no són irrellevants i ajuden a fixar la memòria i l’aprenentatge. Quan hi penso m’adono que hi ha conceptes que els associo a determinats tipus de lletra, només perquè aquella era la lletra amb la que estava imprès el llibre on ho vaig llegir per primera vegada.

De fet, amb el llibre hi ha molts altres factors sensorials importants. El pes, la textura del paper, l’olor característic, l’enquadernat o el grau d’envelliment. Característiques físiques que d’alguna manera queden lligades mentalment al que estem llegint i que contribueixen a establir i fixar-ho en la memòria.

El problema és que tot això desapareix en un llibre electrònic. Tal com estan fets ara, no ens ofereixen una informació intuïtiva de en quin moment de la història estem. El text es desplaça amunt i avall, de manera que el que llegim no està situat en cap indret. I tots els textos esdevenen físicament massa similars. Teòricament això no tindria massa importància ja que el que compta és el concepte que llegim, però el nostre cervell processa les coses a la seva manera i la distinció entre concepte i suport físic del concepte se la passa una mica pel forro. Si aquest fenomen és molt important o simplement anecdòtic serà pedagògicament molt rellevant cara a definir les millors maneres d’aprendre.

Això no vol dir que per aprendre sigui imprescindibles els llibres de paper. Simplement que la manera de plantejar-ho quan passem a formats electrònics ha de ser més diferent del que ens pensàvem. Segurament quan van passar de rotllos de pergamí a llibres enquadernats, o de manuscrits a texts impresos, també van haver de fer un canvi en la maner a de llegir, però potser no va ser de la mateixa magnitud del que estem vivint actualment.

11 comentaris

 • Santi Cosmos

  13/02/2014 13:10

  Ostres! tant de bò venguin aviat el llibre electrònic amb format A4, ja n’hi ha una mostra flexible semblant a la pàgina d’un diari (hi estan treballant), a més també han aconseguit fabricar la bateria flexible que es pot incorporar aquests dispositius. ¿Vols dir que la industria editora no intenta frenar la seva comercialització pressionant-los? Sembla que si al final surt a la venda, la premsa escrita en sortirà molt perjudicada, ja que els pdf’s dels diaris estan constantment penjats a la red cada dia! ;)

  La única pega que trobo al ebook es no poder tenir guardats els punts de les pàgines. Quant acabo de llegir un llibre de paper, deixo algunes pàgines amb marques per si més endavant vull repassar-lo, però amb el ebook.. com que els elimino de la memòria… :'(
  Salut!

  http://www.plasticlogic.com/

 • Sinera

  12/02/2014 21:15

  Al company Pons. Sobre estudiar cursos monogràfics per ordinador (o amb tablet) et ben asseguro que depèn més que res de com han preparat el material. Hi ha cursos que t’enganxen i d’altres que no es poden empassar. El millor dels que mai he fet va ser un de la Caltech que es deia “Drugs and The Brain” i era fabulós. Llàstima que la química no és el meu… però sempre s’aprenen coses que mai hauries pogut imaginar.

  Preparar un bon curs ve a ser tot un art. Però si és molt bo el segueixen centenars de milers de persones d’arreu del món… Aquest del que et parlo i que em va deixar bocabadat era en anglès però teníes l’opció dels sotstítols en diversos idiomes. Plè d’opcions, tutorials a dojo, interactivitat… Una passada.

  Què no podria fer el Dani que de segur ens deixaria també bocabadats? Preparar un bon curs monogràfic… Dani… Tú pots! Hi ha eines de fàbula!

  Un bon lector per a mi és el “Mantano”. M’agrada més que el Kindle.

 • Joan Codina

  12/02/2014 10:58

  Llegint al gran GRR Martin he après que mirar les pàgines que em queden i pensar “ara ja no pot morir ningú més” és totalment fals. L’únic que passa és que em toca els nassos acabar el llibre.

  Però és cert. A hores d’ara encara recordo unes olors que sempre associaré a uns llibres o a d’altres. Igual que alguna tipografia. Pel que fa als llibres.. Sóc totalment clàssic i els prefereixo en paper. Però els electrònics són massa temptadors: els pots dur fàcilment i acostumen a sortir-me bé de preu. Ara bé, si em trobo l’autor no me’l podrà signar mai.

 • Pons

  12/02/2014 10:43

  En els kindles es veu el percentatge de llibre, per tan va bé per saber el què et queda ^^
  Sobre lo d’estudiar en format electrònic no puc opinar, només hi he llegit novela. Però pots posar marcadors i subratllats, ja se que no es el mateix, però s’hi aproxima una mica, no…?
  Sobre les caracerístiques físiques com ara l’olor pots trobar substituts xD
  De totes maneres es normal que els canvis tecnològics facin por, en el post de Microsiervos ho exemplifiquen molt bé ^^

 • kika

  12/02/2014 10:38

  anava a dir que tot això que dius és molt cert, però que només és qüestió d’adaptació. i les reaccions dels comentaris ho deixen ben clar… quan canviem la tecnologia, ens adaptem, i canviem les referències. sembla que en aquest cas l’inconscient fa més via a adaptar-se que el conscient. :-)

 • Daniel Closa

  12/02/2014 10:20

  Per descomptat que el format electrònic té un grapat d’avantatges amb els que no pot competir el paper i que no cal ni discutir. No pretenia posar en dubte això (ni molt menys). El que em crida l’atenció és que el canvi de format fa evident que el procés de llegir inclou molts més factors que normalment passaven desapercebuts i que no els relacionava amb la lectura, però que sí que afecten la manera com processem i interioritzem el que llegim. El pas a l’electrònic altera aquests factors. Això no és necessàriament dolent, ni bo. I en tot cas, a mida que millorin els sistemes lectors, moltes d’aquestes coses es podran anar adaptant. Al menys fins que ens inventem un altre tipus de suport, que tot arribarà.

 • Núria Tomàs

  12/02/2014 10:04

  Doncs jo també hi he passat ràpid al format digital. Avantatges per tot arreu. En qualsevol lloc poder llegir qualsevol cosa que em vingui de gust. Fora el pes del llibre, la lletra al teu gust, el format, el color de fons… I si el llibre és bo, l’engullo i si no m’agrada el deixo.
  I el mateix amb la premsa.
  Clar que tampoc he deixat de banda els llibres de paper. Una cosa no treu l’altra…

 • Palimp

  12/02/2014 9:54

  Lo que indicas depende del lector y programa que se use. Yo utilizo fbreader y no sólo veo en una barra el punto exacto en el que estoy de la lectura, también tengo marcas para los capítulos, por lo que sé cuanto me falta para acabar uno.

  Otra cosa es que, personalmente (y seguramente por razones de costumbre), prefiera el papel.

 • Sinera

  12/02/2014 9:47

  Per cert que fa molt de tems que tots els teus articles amb cent peus (des del febrer del 2006) tenen el seu lloc a la meva biblioteca digital de la tablet i l’ordinador. I també molts (no tots) els podcasts que has emés… Saps com és de maco poder tenir tots ben junts en unes “obres completes” tots els poemes de l’estimat Miquel Martí i Pol i poder-los rellegir quan em ve de gust… I tantíssim més… Una passada impossible en format llibre a una estanteria…

 • Sinera

  12/02/2014 9:38

  No tinc pas cap problema amb els llibres electrònics. Moltes aventatges i pocs inconvenients. Poder portar la biblioteca al damunt facilita llegir el que et vingui més en gana segons l’estat dànim. Poder llegir i comentar els teus articles online, des del tren o esperant a una consulta, és fabulós.

  La caiguda del format paper serà més llarga que com ha estat amb les cassetes, o els discs de música… però serà, Daniel. Serà.

  La llibreria Excellence de Balmes acaba de tancar portes. Parlant amb ells va quedar clar que els d’Amazon són més barats i els tens l’endemà. Serà difícil que el futur es freni per salvaguardar el paper -els arbres estaran contents!

 • Carquinyol

  12/02/2014 9:11

  Jo m’he acostumat ràpidament als llibres electrònics, coses de tenir un pis petit amb problemes d’espai. Evidentment hi ha certs llibres que els vull tenir en paper, però d’altres ja m’està bé en format digital.

  Tot i així espero que segueixin evolucionant, crec que encara no ha aparegut aquell aparell que faci que la lectura del llibre electrònic sigui quelcom ‘natural’, vaja, com un iPad de les tables o un iPhone dels telèfons mòbils, allò que marca la tendència. Avui en dia hi ha molts lectors de ebooks però no hi ha cap que sigui “l’ebook”.