Torna el mite: “Cosmos”

cosmos.jpg

“El Cosmos és tot allò que és, o el que va ser o el que alguna vegada serà. Contemplar el Cosmos ens commou. És com un formigueig a la columna vertebral o a la veu, una feble sensació, com el record llunyà de caure des de dalt. Sabem que ens acostem al més gran dels misteris.”

Carl Sagan

Si la ciència us agrada, us interessa, us fascina (imagino, perquè si no, que hi feu llegint aquest blog?) aquest cap de setmana l’heu de marcar en color ben llampant. El dia 9 als Estats Units, i el 10 a la resta del món estrenen la sèrie de divulgació “Cosmos, a spacetime odissey”.

Pels que tenim una edat i la ciència ens agrada, “Cosmos” va ser la sèrie de divulgació de la ciència per excel·lència. De la ma del gran Carl Sagan ens vam endinsar en els indrets més remots de l’Univers, vam seguir l’evolució, vam descobrir el calendari còsmic, vam somiar amb missatges de civilitzacions extraterrestres i ens vam sentir alhora insignificants i privilegiats quan vam ser conscients del nostre lloc en el cosmos.

Però d’allò ja en fa molts anys i el coneixement científic no s’ha aturat. Ara sabem més coses, n’hem rectificat algunes altres i disposem de millors tecnologies per mostrar-ho. Per això, una nova versió de cosmos és benvinguda. Els qui son joves tenen la sort que no l’hauran de comparar amb la original. Un error que intentaré no cometre, però que en certa manera serà inevitable.

D’això n’és conscient en Neil deGrasse Tyson, que serà qui portarà la sèrie. La tria és bona. És un excel·lent divulgador i ja no li cal demostrar res. També és el director del  Planetari Hayden i malgrat que en Sheldon Cooper (el de The Big Bang Theory) li tingui mania pel seu paper en requalificar Plutó i treure’l de la llista de planetes, segurament era la millor opció per ocupar el lloc de Carl Sagan a la sèrie.

Les sèries relacionades amb la ciència a la tele tenen una particularitat interessant. Amb moltíssima freqüència el doblatge el fan de la manera més avorrida possible. Una veu monòtona i absolutament plana explica com el lleó es menja la gasela sense transmetre la més mínima emoció. Parlen de aparició de planetes, de col·lapses d’estrelles, d’epidèmies terribles o de la captura de la llum per generar vida i ho presenten amb unes imatges espectaculars, però amb unes veus que eviten qualsevol emoció. No es estrany que a casa nostra els documentals d’animals siguin el paradigma de l’avorriment televisiu.

Per això feien gràcia series com la del “caçador de cocodrils”. Aquell paio semblava que estava com una cabra, però transmetia emoció. El mateix que passava, encara fa més anys, amb un altre clàssic, en Fèlix Rodríguez de la Fuente. Perquè, contra el que molts pensen, el coneixement científic és una font d’emocions infinita. Carl Sagan ho va tenir clar i ho va saber mostrar d’una manera particular i no és perquè sí que la sèrie original es deia “Cosmos: un viatge personal”.

Sagan va crear escola, però cal seguir endavant. La propera setmana podrem tornar a fascinar-nos amb el cosmos i, si la sèrie és com prometen els avenços, valdrà la pena. Jo ja conto les hores.

11 comentaris

 • Daniel

  11/03/2014 12:00

  Està molt bé! Simplement no s’ha de comparar amb l’antic. Tot i que n’està ple de referències.
  El que no s’entén és que el passin en canals de pagament i a un horari absurd. Cosmos és per despertar interès per la ciència als nanos.

 • Pons

  11/03/2014 11:33

  Algú ha vist ja el primer capítol sobre la nostra parcel·la còsmica? Està bé?

 • Àlex Culla

  07/03/2014 2:12

  Jo tinc els DVD amb el doblatge inicial de TVE que penso que fou molt bo. Una serie de divulgació que em va marcar per sempre. Molt jovent hi aprendria moltes coses encara avui en dia després de tants anys. Idees bàsiques de la ciència explidades pel magnífic Carl Sagan amb passió i admiració.

 • Josep Maria

  06/03/2014 8:12

  Jo. Però eld DVD comprats.
  Per cert, Cosmos va ser doblada dos cops. El primer doblatge era esplèndid; el segon, un rave (mireu-lo sempre en VO!).
  De la nova Cosmos vull no esperar massa per no patir decepcions; suposo que no n’aprendré tant com de la primera; per això, per als granadets que ja sabem més del Cosmos que en aquells anys serà molt més important el com s’explica que el que s’explica.
  Em conformo amb què sigui la meitat de bona que la primera i que sàpiga cridar l’atenció dels joves de la mateixa manera.

 • Daniel Closa

  06/03/2014 0:58

  JO (per descomptat)

 • JordiC

  05/03/2014 18:00

  Penso que serà millor mirar-la com una cosa nova. El moment en que es va fer el primer “cosmos” , la tecnologia que mostrava i (sobretot) Carl Sagan penso que són irrepetibles…

  Cada curs, explicant la vida de les estrelles als meus alumnes de 1r d’ESO utilitzo el seu magnífic “…som pols d’estrelles…” i cada any se’m posa la pell de gallina en fer-ho.

 • Santi Cosmos

  05/03/2014 17:38

  jo! tincs els dvd’s :)

  També l’espero amb ànsia aquest “remake”, segur que no decepciona, en Neil es un grandíssim divulgador, està constantment donant conferències i entrevistes per la tv etc.. Llàstima no poder gaudir de tot el seu treball aquí, si més no traduït (pels que no parlem Anglès ¬¬)
  En quant a la sèrie Cosmos d’en Sagan, em dol no haver-la vist en el moment que es va emetre, si no molts anys després.
  A veure si l’estrenen al IMAX, seria espectacular!

 • Josep Mª Tusell

  05/03/2014 17:22

  JO

 • Jesús M. Tibau

  05/03/2014 16:48

  Qui tingui capítols de la sèrie Cosmos gravats en DVD de la tele que digui jo.
  JO!

 • Joan Codina

  05/03/2014 11:41

  Segueixo sense haver vist Cosmos.. Ara seguiré aquesta nova edició com una sèrie més de les que ja segueixo.

  Espero comentar cada capítol com si es tractés de Game of Thrones :D

 • Carquinyol

  05/03/2014 8:55

  “No es estrany que a casa nostra els documentals d’animals siguin el paradigma de l’avorriment televisiu.” calla calla, que m’imagino un document doblat estil ‘sálvame’ i que vols que et digui, deixa millor les veus monòtones.

  S’haurà de veure aquest nou Cosmos a veure que tal està !