Efectes de la llei del tabac

smoking.jpg El tabac és dolent per la salut. Fa molt temps que això va deixar de ser un tema en qüestió. És una de les principals causes de càncer. Sobretot del de pulmó, però molts altres processos tumorals tenen com a factor de risc el consum de tabac. Per això, mica a mica i malgrat els obstacles i estratègies dilatòries de la indústria del tabac, s’han anat establint legislacions limitant el seu consum. Aquí, finalment es va prohibir el fumar en edificis públics i llocs de treball tancats, amb l’excepció dels establiments d’Hosteleria. Posteriorment, l’any 2011, es va ampliar a totes els locals tancats, i fins i tot algunes zones a l’aire lliure, com els patis d’escoles, o els campus hospitalaris.

La idea de tot plegat era reduir la inhalació de tabac de manera passiva. És a dir, que els que no fumen no respirin el fum generat pels fumadors. Ara l’aire que respirem fa millor olor i segurament és més saludable. De fet, quan ara entro en un indret on hi ha fumadors, la flaire de tabac em resulta més molesta que abans, quan ja era part indestriable del paisatge de molts bars. Però tot plegat ha tingut algun efecte des del punt de vista sanitari?

Doncs pel que fa a reduir el nombre de malalties causades pel tabac, segurament caldrà esperar més anys per detectar-ho. Ara estem tractant els càncers generats per fum de tabac inhalat fa molts anys. Però el que sí que es pot fer és mirar com estan els nivells de nicotina al cos dels no fumadors. I les dades que han trobat conviden a l’optimisme.

La nicotina no es queda tal qual al cos sinó que es transforma en un altre producte, la cotinina. Un alcaloide que es manté bastant més temps a l’organisme i que serveix per mesurar el grau d’exposició a la nicotina. Es pot mesurar en mostres de saliva i es pot detectar uns quants dies després d’haver fumat. Un fumador normalet tindria entre deu i cent nanograms de cotinina per mil·lilitre de saliva. Un fumador dels molt addictes pot arribar fins als tres-cents nanograms. I en principi, una persona que no fumi, no n’hauria de tenir. El que passa és que inhalem la nicotina del fum dels que fumen al nostre voltant i per tant, sí que es podia detectar. Un fumador passiu tenia al voltant de un nanogram per mil·lilitre. Poc, però indicatiu. I aquest valor és la mitjana. Hi havia fumadors passius amb fins a deu nanograms per mil·lilitre. Valors semblants als d’un fumador moderat.

I com ha canviat la cosa després de la llei que prohibia fumar? Doncs notablement. Els nivells de cotinina en no-fumadors han passat de 0,93 nanograms per mil·lilitre de fa uns anys a 0,12. Una disminució del 87 %. Encara més important és que mentre que abans, només una de cada deu persones estava totalment lliure de cotinina, ara ho està gairebé la meitat de la població de no-fumadors.

De manera que alguna cosa ha millorat. Va costar més que a altres llocs, però finalment una llei va redundar en una millor qualitat de l’aire que respirem i en uns menors nivells de contaminants al cos de la població. Previsiblement, d’aquí uns anys també es detectarà un canvi en el nombre de malalties desencadenades directa o indirectament pel tabac en persones que no tenien cap motiu per estaré exposades a aquests tòxics.

Sí. La política ben feta i buscant el benefici de la població, serveix per millorar la qualitat de vida de tots. L’estat sanitari de la població en general millora, i ens estalviarem els calers que ens hauria calgut gastar tractant malalties futures que ja no es produiran. No està de més recordar-ho en uns temps en que massa vegades tendim a l’estirabot del “tots són iguals” i “això no serveix per res”.

4 comentaris

 • Xavier – Pàrsec

  21/03/2014 10:14

  Bon día.
  Soc fumador des de fa temps, però el meu consum es d’una mitjana de 5 ó 6 cigarretes al dia.
  De sempre he estat a favor de la llei antitabac.
  Tot i ser fumador, no soporto, a l’hora de menjar, que em vingui tota la fumarola d’algú al costat, es molest i destrossa el meu gust.
  No m’agrada la pudor de fum a llocs tancats (no fumo mai al cotxe). En fi, estic totalment d’acord amb aquesta mena de lleis i que els no fumadors no hagin de patir els meus vicis. Ho dic en serio, no soc hipòcrita.
  Em considero un fumador moderat.
  Fins i tot, ara m’en recordat d’una anécdota del Japó, només es pot fumar al carrer en llocs senyalitzats.

 • Daniel

  20/03/2014 10:05

  Pons. De vegades passa. I quan passa, s’ha de reconèixer

  Carquinyol. Ai! No hi ha sistema perfecte. Sempre hi ha danys col·laterals. Perquè la combinació de fum i brams és realment insofrible.

 • Carquinyol

  20/03/2014 9:43

  Ara t’explicaré jo els efectes de la llei del tabac que pateixo. Tinc un bar a sota casa i abans l’olor del tabac m’entrava pel celobert (on està la roba penjada) per la nit quan obrien les portes per ventilar-lo.

  Ara en canvi m’entra per tota les finestres de la casa perquè els fumadors surten del bar a fer-se la cigarreta sota les meves finestres. I si bé en hivern no molesta tant ara amb l’arribada de la calor és insoportable, acabes estant tot el dia amb les finestres tancades i l’aire acondicionat posat per a no ofegar-te. O tenir les finestres obertes i olorar a tabac (i coses que no són tabac…) per tota la casa quan nosaltres no hem fumat mai.

  A aquesta llei li falta un camp d’exclussió al voltant de llocs on viu la gent. Ja, als bars no els hi farà gràcia, però a mi tampoc em fa no poder viure tranquil·lament a casa meva…

  I és que si ja no tinc prou aguantar els brams de la gent (perquè a més ni saben parlar) a més els seus residus tòxics !

 • Pons

  20/03/2014 9:13

  Polítics espanyols fent bona política?! Espanya, no et reconec! xD