Es veuen molts gossos últimament

anomalia de temperaturas.jpg L’organització Mundial de la Meteorologia ha emès el comunicat per la premsa sobre com ha anat el clima al planeta durant l’any 2013. Poques novetats ja que torna a estar inclòs entre els anys més càlids dels que tenim dades. Aquesta vegada no s’ha notat especialment per Europa, però a Austràlia, per exemple, han tingut un dels estius més calorosos que es recorden. El nombre de fenòmens extrems també ha resultat inusualment elevat (tot i que potser aviat deixarà de ser “inusual”).

Com que aquest any no s’ha donat el fenomen del Niño ni tampoc el de la Niña, les coses han quedat una mica amortides. Al clima global hi ha molts factors que el poden afectar, incloent erupcions volcàniques que poden enfosquir i refredar l’atmosfera, cicles solars que modifiquen l’energia que arriba del Sol, i també oscil·lacions a la temperatura del Pacífic que fan que els anys de “el Niño” sempre siguin més càlids i els de “la Niña” siguin més frescos. Caldrà veure com serà el proper episodi de “El Niño”.

Però per moltes modificacions que tingui, el que està clar és que tretze dels catorze anys més càlids que es recorden han tingut lloc al segle XXI. Des de l’any 2000 no parem de batre rècords de calor. I també en el nombre de fenòmens extrems, incloent huracans, tornados, tempestes, onades de calor o el que sigui. La notícia és tan repetida que ja no sorprèn. Només quan estem enmig del temporal o de la sequera hi pensem. Tant bon punt torna el bon temps, ens n’oblidem. Algú recorda els merders de la sequera del 2008?

Com es diu sovint, de fenòmens extrems sempre n’hi ha hagut. L’inquietant és el canvi en la freqüència amb la que apareixen. Quan feia la mili, un capità ens insistia en que si estàs de guàrdia has de donar avís de qualsevol cosa que vegis. Per irrellevant que sembli. Posava com exemple que si veies dos gossos follant havies de notificar-ho. Sembla irrellevant, però si al quarter comencen a arribar molts avisos de sentinelles que han vist gossos, podria ser que l’enemic els estigui enviant per fer saltar els camps de mines just abans de l’atac. Un gos no vol dir res. Molts gossos segurament sí que vol dir alguna cosa. I només els ximples ho ignorarien.

Doncs amb el clima ens passa una cosa semblant. Hi ha molts avisos d’alguna cosa anormal. I només els ximples ho ignorarien. El que passa és que els humans en som molt de ximples.

5 comentaris

 • Xavier – Pàrsec

  25/03/2014 17:16

  Només ho hem de veure amb els nostres polítics.
  Les energíes renovables carregades d’impostos per no fer-les avançar.
  Si et montes una instal·lació ecològica (eòlica, de panells solars, etc) per autoconsum en el teu edifici comunitari o la teva llar, automàticament has de pagar impostos tot i que la instal·lació es teva. No sigui pas que les grans companyies elèctriques s’empobreixin…..pobres.
  Tot es una vergonya………………

 • tramuntaire

  25/03/2014 14:51

  La famosa intel·ligència militar… que no es perdin les batalletes de la mili, que els més joves ja no en podem explicar ;)

 • Pons

  25/03/2014 9:31

  Molt bé, sembla la terra s’està escalfant, però què s’hi pot fer? Ah! Calla! Tenim Futurama que es de l’any 3.000 i per tan ja han solucionat el problema! Donem-li un cop d’ull al vídeo sobre l’escalfament global.

 • Sinera

  25/03/2014 9:25

  Ja estem tan acostumats a veure gossos de tota mena que diràs que ja ens ho prenem com quelcom normal. Se’ns han adormit les neurones. Però és ben segur que passarà quelcom, el que sigui i vingui d’on vingui. I benvingut sigui si no és massa dolorós… Amb sort, despertarem… i tal volta una mica menys ximples…

  No parlo només del temps, és clar!

 • Carquinyol

  25/03/2014 9:18

  Com era allò de l’estupidesa humana ? ;)

  Per cert… “Algú recorda els merders de la sequera del 2008?” Jo! Et puc dir fins i tot que mentre el 7-8 de maig els diaris parlaven de restriccions inminents d’aigua el dia 12 ja parlaven de que s’havia passat l’alarma.

  I ho recordo tan bé perquè ens vam casar el dia 9 i va estar plovent a bots i barrals durant quatre dies, amb unes ventades que doblegaven les palmeres de la Rambla de Badalona.

  De fet, aquelles dates són les Festes de Maig de Badalona, quan es fa la Cremada del Dimoni (el dia 10) i aquell any el van haver de posposar.