Saps quanta sal prens? (segurament no)

sal.jpg Prens gaire sal al dia? El més probable és que la resposta sigui positiva. Però encara és més probable que, en realitat ignoris la quantitat  de sal que ingereixes. Els metges no es cansen de repetir que un excés de sal no és una bona cosa. El risc de problemes cardiovasculars augmenta molt a mida que augmenta la quantitat de sal que mengem. Per això molts acostumem a mirar de ser moderats amb el saler. Per desgràcia, això és poc rellevant ja que la majoria de sal que mengem no la triem nosaltres.

Quan parlem de sal ens referim al clorur sòdic. L’únic mineral necessari en la nostra dieta. Ens cal perquè moltes funcions cel·lulars depenen dels ions clor i sodi i el cos s’encarrega de controlar tant bé com pot el contingut d’aquests elements. En principi s’aconsella no passar dels cinc grams diaris de sal, que seria un parell de cullerades. Cal vigilar, perquè es parla del contingut de sodi i del contingut de sal com si fos la mateixa cosa i això genera algun embolic.

Amb el menjar “normal” no hi hauria d’haver problemes. Els aliments tenen relativament poca quantitat de sal d’entrada. Els vegetals gairebé res i és amb les carns i, sobretot el peix amb el que caldria vigilar. Però res de tot això és comparable amb el gran amagatall de la sal que prenem: els aliments preparats. Ja pots anar amb comte amb el saler, que tres quartes parts de la sal que ingerim està amagada als aliments industrials.

En alguns casos és fàcil intuir-ho. Els embotits, per exemple, tenen molta sal. Les sopes preparades també. N’hi ha prou de tastar-les per adonar-se’n. Les patates fregides i productes similars no cal dir-ho. I com més saladetes són, més ens agraden, de manera que en mengem més i en comprem més. També tenim més set i les acompanyem de refrescos. Una dada que els fabricants tenen molt present ja que el fabricant del refresc acostuma a ser del mateix grup empresarial.

Però en indrets menys esperats també trobem molta sal. Els cereals que prenem amb la llet en són una bona font. Les galetes també. I és una mena de broma dir-li “dolç” al pernil dolç ja que per preparar-lo se li injecta una solució d’aigua amb força sal. Les salses no cal dir-ho. Gairebé totes tenen quantitats gens menyspreables de sal. I el pa aporta una quantitat remarcable de sal a la dieta. De fet, com més elaborat sigui l’aliment que comprem, segurament la seva càrrega de sal serà més gran.

I la tendència és a augmentar ja que els fabricants el que volen és garantir que triem els seus productes, que ens agraden i que els consumim. Per aconseguir això, la última cosa que vols és que el consumidor ho trobi “soso”. Estrictament seria millor que pequin de poc salats i després nosaltres hi afegim el que ens sembli escaient, però les coses no funcionen així. També hi ha un component com a sistema per preservar els aliments, però segurament això no és el principal motiu que explica que els nivells de sal als aliments preparats mantinguin la tendència a l’alça.

Naturalment, la solució és simple. Evitar els aliments preparats. El que passa és que això ens complica la vida, de manera que cal fer servir el seny. Intentar mantenir una dieta variada, amb una bona part dels aliments preparats per tu mateix, de manera que controlis quanta sal hi poses. De manera que la solució caldria reformular-la: cal evitar una dieta excessivament basada aliments preparats. Aquests haurien de ser l’excepció i no la norma. El nostre sistema cardiovascular, els nostres ronyons i la nostra salut a la llarga ens ho agrairan.

3 comentaris

  • Pons

    28/03/2014 11:08

    - Hola, em dic Pons i soc addicte a la sal.
    – Hola Pons!

    Cada dia falta menys perquè arribi aquest dia >_<

    Haig de reconèixer que amb el menjar normal poso una quantitat moderada de sal, que de fet, segurament es més alta de la que recomanen els experts. Però coi, li potència el sabor de qualsevol cosa!
    En el fons em modero, mira, fins hi tot no poso res de sal al pa amb tomàquet!
    Per sort rarament compro aliments preparats. Si els embotits tenen sal i els cereals també, que coi hem de menjar per esmorzar?! Jo acostumo a menjar un entrepà d'algun embotit…
    Patates fregides no en prenc, només en compro pels convidats per quan haig de ser un bon amfitrió. El que si que faig en canvi, es posar una mica de sal quan picotejo festucs…

  • Montserrat

    28/03/2014 10:48

    al deparatment hi ha un grup que està intentant fer un pa baix en sal i alt amb GABA, que te efecte hipotensor!!
    Bon dia ;-)

  • Carquinyol

    28/03/2014 9:44

    I ara és quan l’associació d’empresaris d’aliments preparats et foten una demanda… ;)